Asociația Tomis Antidrog Constanța reacționează în scandalul drogurilor ușoare

Asociatia Tomis Antidrog Constanta face apel la modificarea de urgenta a cadrului legislativ care permite consumul de ,,droguri usoare’’ fara o raspundere penala.

,, Ne aratam ingrijorarea, dar si indignarea, privind acest proiect legislativ care va conduce cu siguranta la o crestere substantiala a consumului de droguri, si care va permite din nou deschiderea magazinelor ,,de vise’’. Intr-o societate in care nu se investesc bani in preventia si educarea tinerilor privind consumul de droguri, alcool sau tutun, aceasta masura vine ca o incurajare privind consumul. In cursul lunii octombrie si noiembrie, vom demara o serie de actiuni in scolile si liceele din Constanta, in parteneriat cu institutiile abilitate asupra acestui subiect, pentru explica tinerilor pericolele la care se expun. Etnobotanicele (drogurile sintetice) reprezinta o noua categorie de droguri psihoactive, create in urma experimentelor si a cercetarilor conduse asupra compozitiei si a efectelor drogurilor psihoactive deja existente. Acestea sunt produse in locatii ascunse sau in laboratoare clandestine.Drogurile sintetice au aceleasi efecte ca drogurile psihoactive populare, cum ar fi cocaina, morfina sau canabisul si au in compozitie substante chimice legale disponible pe piata. Chiar daca efectele rezultate sunt aceleasi cu cele ale drogurilor populare, structura lor chimica e complet diferita de a acestora.’’ ( Dragan George, presedinte Tomis Antidrog Constanta)

In data de 12 septembrie 2018, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept a decis că: “Procurarea de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive de către consumatorul final în vederea consumului propriu , efectuată exclusiv în acest scop, nu constituie operaţiune cu produse în sensul art. 2 lit.b din Legea nr. 194/2011 (privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive – n.r.) şi nu intră sub incidenţa dispoziţiilor art. 16 alin. 1 (fapta persoanei care, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile prezentei legi, efectuează, fără drept, operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă)”.

Practic, orice persoană care este doar consumator de etnobotanice va putea să consume liber astfel de substanţe, fără nici o consecinţă de natură penală. Considerăm că soluţia ICCJ este dată pe fondul unor prevederi legale incomplete şi confuze cuprinse în Legea nr 194/2011 privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive. www.doseanu.ro .

 

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular