Primarul Valentin Vrabie și prefectul Dumitru Jeacă, actori într-un scandal bine regizat?

Am asistat zilele acestea la o ceartă între primarul orașului Medgidia, Valentin Vrabie și prefectul județului Constanța, Dan Jeacă. În opinia echipei Constanta.ro, întreg scandalul este o făcătură, pusă în scenă de cei doi ”certăreți”, pentru ochii mai marilor de la partid dar și pentru ochii opiniei publice. Să recapitulăm câteva detalii, pentru a înțelege de ce am ajuns la concluzia că asistăm la un ”fake” de zile mari.

Dan Jeacă a ajuns prefect cu ajutorul lui Valentin Vrabie

Fostul ofițer SRI, Dumitru (zis Dan) Jeacă, nu putea ajunge în funcția de subprefect și mai apoi cea de prefect, fără un ajutor substanțial oferit chiar de omul cu care chipurile se ceartă astăzi, primarul Valentin Vrabie.

În ziua de 16.02.2017, Jeacă primea un loc de muncă exact în Primăria Medgidia, la departamentul Protecție Civilă. Această angajare îl ajuta să devină funcționar public și deschidea totodată drumul către funcția de subprefect, pe care avea să o primească doar patru luni de zile mai târziu. Din funcția de ”sub”, pasul către prefect a fost unul simplu. A fost nevoie doar să adune puțină experiență, să se acomodeze cu sistemul, în timp ce gafele prefectului Ioan Albu se adunau, finalul fiind unul iminent. Albu a plecat, Jeacă a urcat pe funcția de prefect. Rețineți, n-ar fi putut fără ajutorul lui Valentin Vrabie. Și mai este încă un detaliu pe care noi îl știm și care este foarte relevant pentru scenariul nostru.

Pe întreaga perioadă în care a fost subprefect, Vrabie i-a permis doamnei consilier de imagine să-l ajute și pe Dănuț Jeacă. Practic, aceeași persoană care-l consiliază pe Vrabie i-a scris discursurile și subprefectului, ba chiar, în multe cazuri, l-a sfătuit și cum să se îmbrace la diferite evenimente.

Pe scurt, un om al lui Vrabie a coordonat activitatea subprefectului Dan Jeacă.

Tânărul ofițer SRI a ajuns însă în funcția de prefect și cu ajutorul politic al șefilor PSD Constanța. În primul rând, a fost nevoie de aprobarea lui Felix Stroe, fără de care mutarea nu s-ar fi făcut, dar mai ales de propunerea lui Horia Țuțuianu, președintele Consiliului Județean.

Dar, atât Stroe, cât mai ales Țuțuianu, sunt într-un conflict deschis cu Vrabie, care, aflat într-o disperată criză de imagine, construiește scandaluri din orice, împotriva celor doi, mimând postura de justițiar al județului Constanța. Scenariul este unul cât se poate de simplu: disperat de neputința de a manageria o pălărie atât de mare precum Medgidia, Vrabie sare la gâtul celor mai importanți lideri politici ai zonei, pentru a arunca vina pe ei, pentru tot ce nu e el în stare să construiască la el în urbe.

Revenind, noi credem că Jeacă își dorește să-și ajute prietenul care a pus un umăr important la devenirea sa, dar nu poate risca să-și supere șefii politici, care nu vor să audă de Vrabie. Și-atunci, cei doi prieteni au pus-o de un conflict. Întâi, supărat că fostul prefect nu i-a răspuns la solicitări, Vrabie spune că va picheta Prefectura cu toată Medgidia lângă el (sanchi), apoi, în ultima clipă, fostul SRI, Dan Jeacă, acum prefect, aruncă vineri seara în mass media o fumigenă ca-n vremurile bune, spunând că pe lista cu semnături pentru referendum sunt 38 de persoane decedate și că a sesizat Parchetul (ia să ne arate sesizarea). Apoi, Vrabie se urcă luni dimineața la microbuz, împreună cu 50 de angajați din Primărie, oamenii lui apropiați, știind că vine la o făcătură de protest, fără să-i pese prea mult.

În final, Jeacă, presat de megaprotestul celor 50 de oameni de afară, îl cheamă pe Vrabie la o întrevedere frățească în spatele ușilor închise. După o oră, timp în care probabil au băut un pahar de șampanie și au râs, Vrabie iese și anunță pacea de la Constanța, marele protest cu 50 de oameni fiind suspendat timp de o lună?!.

Și uite așa, Vrabie crede că va capitaliza electoral, pentru că medgidienii în opinia lui sunt niște neșcoliți care vor pune botul la conflictele lui inventate, Jeacă le va explica mai marilor de la partid că nu avea altă soluție și trebuia să-l cheme pe Vrabie la discuții, presat de furia mulțimii de afară (sic!) iar în urma lor vor rămâne bieții oameni din Medgidia, care se văd reprezentați de niște politicieni incompetenți. Un primar care nu reușește să iasă din logica de primar de comună mică și un prefect care nu reușește să iasă din logica de ofițer SRI.

 

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular