Constanta.RO

Ilan Laufer, noul ministru al Dezvoltării, a fraudat magazinul Unirea alături de Carmen Palade. Așa susține Adamescu

1

Ilan Laufer a fost propus în urmă cu 12 ore pentru funcția de ministru în noul Guvern “Dragnea-Dăncilă 2″ – șef peste Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Acesta este acuzat, printre altele, că alături de Carmen Palade (fostă Adamescu) a participat la fraudarea magazinului Unirea din București. Carmen Palade, fost director general la Unirea Shopping Center S.A., se află în prezent în arest la domiciliu fiind cercetată din Octombrie 2018 de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti pentru delapidare.

Ilan si Alina Laufer

Ilan si Alina Laufer

Despre implicarea lui Ilan Laufer în această fraudă de proporții a vorbit pentru prima dată Alexander Adamescu, fiul omului de afaceri Dan Grigore Adamescu (decedat pe 24 Ianuarie 2017).  Potrivit unui comunicat remis presei din România pe 21 Decembrie 2017, Alexander Adamescu susține că:

“Auditul intern la Unirea Shopping Center a descoperit noi dovezi ale managementului defectuos al fostului Preşedinte şi Director General, Carmen Palade dar şi implicarea unuia dintre cei mai controversaţi miniştri PSD, Ilan Laufer” a susținut Alexander Adamescu, preşedintele Consiliului de Administraţie (CA) al Unirea Shopping Center.

Carmen Palade (Adamescu) Ilan Laufer

Carmen Palade (Adamescu) Ilan Laufer

“După ce s-au descoperit sumele exorbitante pe care Palade le-a cheltuit pe branduri de lux, în excursii de lux, după ce a ieşit la iveală cum a reuşit performanţa să se numească pe ea însăşi în postura de Director, plătind unei firme a cărei acţionari erau părinţii ei peste zece milioane de lei, un contract atribuit abuziv, acum iese la iveală că Dna Palade, Madame Unirea, cum era alintată în presă, a avut grijă ca şi fiul ei, Rani Palade să câştige sume de ordinul milioanelor de lei cu ajutorul ei. Cei doi l-au cooptat în circuit şi pe Ilan Laufer, prin două dintre firmele sale”

De la închiriat spații comerciale direct consilier al ministrului

În perioada 2013-2014, Laufer a ocupat postul de consilier personal al ministrului delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism. În noiembrie 2014 îşi pierde funcţia publică, dar revine pe postul de scretar de stat Miercuri, 18 Ianuarie 2017, după instalarea guvernului Grindeanu. Câteva luni mai târziu, pe 29 Iunie 2017, Laufer este propulsat ministru pentru mediul de afaceri, comerț și antreprenoriat, reușind într-un timp deosebit de scurt să prăbușească programul Start Up Nation.

Familia Laufer

Familia Laufer

În ciuda faptului că, acest program guvernamental s-a dovedit dezastruos, Laufer s-a gândit să profite din poziția de ministru lansând-și propria cartea, intitulată “Romania Start-Up-Nation” de Harry Ilan Laufer. Discutăm deci despre o nebunie în toată regula și un jaf fără precedent.

Alina Laufer joacă în echipa Gabrielei Firea

Alina Laufer (fostă Crăciun), soția ministrului Laufer, a fost numită de Gabriela Firea, pe data de 12 Aprilie 2017, în Consiliul de Administraţie (C.A.) la „Compania Municipală Sport Pentru Toţi Bucureşti SA” din subordinea Consiliului General al Capitalei.

Circuite financiare în atenția procurorilor

Laufer a fost implicat în 4 societăţi comerciale. În miezul afacerilor sale a stat RETAIL GROUP SRL, firmă care şi-a cerut falimentul pe data de 3 Februarie 2017, exact înainte ca Ilan Laufer să fie numit secretar de stat. Motivul falimentului explică foarte clar situaţia afacerilor lui Laufer, care susţine că „se află în imposibilitate de a achita datoriile către buget şi furnizori.”

Cu alte cuvinte, statul a ieșit păgubit din afacerile lui Laufer, la fel şi furnizorii societăţii RETAIL GROUP. În aceste împrejurări, cu datorii totale de peste 1,1 milioane lei, Laufer a fost numai bun de angajat la ministerul care se ocupă tocmai de mediul de afaceri.

Alexander Adamescu susține că falimentul firmei lui Laufer a fost o mutare strategică legată de devalizarea societății Unirea Shopping Center.  Mai mult, Adamescu susține că Laufer nu s-a ferit să-și oficializeze relația cu Madame Unirea:

“Recunoscător pentru banii primiţi cadou de la Carmen Palade, Ilan Laufer decide să oficializeze relaţia suspectă şi o invită pe aceasta în delegaţia sa oficială care pleacă în vizită în Statele Unite, în iunie 2017. Iată cum ies la iveală legăturile pe care Palade le-a întreţinut folosind banii Unirea Shopping Center. A avut grijă ca ministrul Laufer să câştige 13.000 de euro lunar. A avut grijă de orice, numai de administrarea corectă a Unirea Shopping Center nu. Și iata că reţeta de evaziune si delapidare funcţionează.”

Unirea Shopping Center - Ilan Laufer

Unirea Shopping Center – Ilan Laufer

Legături cu miliardarii moldoveni

Ilan Laufer a fost numit, în anul 2012, vice-preşedinte al holdingului „ELITA 5 Group” cu sediul la Chişinău, deţinut de milionarul moldovean Alexandru Pincevschi, fostul  vice-președinte al Lukoil-Moldova, consulul onorific al Kârgâzstanului şi Preşedinte al Comunităţii Evreieşti din Republica Moldova.

Implicarea lui Laufer în Moldova a fost legată aparent de încercarea de relansare, în 2012, a centrului comercial „Grand Hall” deținut de miliardarul moldovean Alexandru Pincevschi. Și, după acest scurt stagiul în Moldova din 2012,  Ilan Laufer a aterizat, după câteva luni, în 2013, direct consilier al ministrului român pentru IMM-uri.

Ministrul H. Ilan Laufer

Ministrul H. Ilan Laufer

După cum aminteam, Laufer a fost implicat în 4 societăţi comerciale. Cea mai importantă, RETAIL GROUP SRL, şi-a cerut falimentul pe data de 3 Februarie 2017.  Mare coincidență, în timp ce RETAIL GROUP a declarat doar pierderi, o altă societate deţinută tot de Laufer a înregistrat profit. Discutăm despre RETAIL GROUP ADVISORS SRL, sora mai mică a RETAIL GROUP, înfiinţată în anul 2015.

Cele două firme activează în acelaşi domeniu (agenţii imobiliare), dar în timp ce prima şi-a cerut falimentul şi susţine că nu-şi mai poate achita datoriile către stat, cea de-a doua declară profit de 22.000 Euro pe an. Cam pe aici stă Luafer în domeniul afacerilor. 

Laufer a fost agent imobiliar

Ilan Laufer și-a început cariera profesinală, în anul 2002, la agenţia imobiliară CBRE din București, unde n-a stat decât un an, iar după s-a mutat la Balkan Real Estate. Ulterior, la un an distanță s-a angajat la „Great United Trading Romania”, companie cu acţionariat ceh, specializată în comercializarea articolelor de îmbrăcăminte. Aici spune el că s-ar fi ocupat de „dezvoltarea unei reţele de 15 magazine pe teritoriul României” sub brand-ul „Time Out”. În decembrie 2009 compania cehă şi-a cerut falimentul în România.

În anul 2005, Laufer s-a angajat la reţeaua de magazine Winmarkt, adminstrată de NCH Advisors (New Century Holdings) pe poziţia de „sales manager” avându-l șef pe Sergiu Stapler, fost CEO la Win Magazin (în prezent pensionat).

RETAIL GROUP SRL afaceri la COCOR, UNIREA și INDITEX

După 5 ani de alergat în stângă și-n dreapta în căutarea de clienți pentru spațiile din mall-uri, Laufer s-a decis să-și înființeze propria agenție imobiliară. Așa a apărut celebra RETAIL GROUP. Ca la un semn, prin intermediul acestei firme sunt realizate diverse operaţiuni comerciale de intermediere şi consultanţă pentru diferite lanţuri de magazine din România.

ILAN LAUFER CARMEN PALADE ADAMESCU

ILAN LAUFER ȘI CARMEN PALADE (ADAMESCU)

În scurt timp, Laufer își face simțită prezența la magazinul COCOR, proaspăt renovat la momentul respectiv. Și astfel, în anul 2008, firma lui Ilan Laufer este angajată de centrul „COCOR” din Bucureşti, pentru închirierea spaţiilor comerciale. În mod surprinzător, la scurt timp după perfectarea contractului, administratorii COCOR decid să rezilieze înțelegerea cu firma lui Laufer, cel mai probabil din motive de performanță.

Tot pe această linie, la începutul anului 2009, presa semnala prezenţa societăţii RETAIL GROUP ca intermediar al relaţiilor comerciale dintre grupul spaniol INDITEX (Zara) şi Unirea Shopping Center, centru comercial administrat atunci de Carmen Adamescu (Palade). Până la acel moment, grupul INDITEX își dezvoltase pe cont propriu o rețea de 26 de magazine în toate coluțire țării, și culmea, în 2009, ca să poată face același lucru la Unirea, spaniolii au avut nevoie de Ilan Laufer.

Enigma poate fi înțeleasă dacă analizăm declarațiile lui Alexander Adamescu, care vorbește despre o operațiune de delapidare a magazinului Unirea realizată în complicitate cu directorul general auto-impus Carmen Palade (fostă Adamescu).
About Author