Instanța a deschis cutia Pandorei. Ilegalitățile lui Nicolae Matei vor lăsa sute de proprietari fără terenuri

Cunoașteți, cel mai probabil, povestea celei mai mari taxe fiscale impuse vreodată unui agent economic. S-a întâmplat chiar aici, la Năvodari, în mandatul primarului Nicolae Matei. Evident, e una dintre poveștile cu care nu ne putem mândri, ba dimpotrivă.

Pe scurt. Un om de afaceri ridică un complex de vile pe malul lacului Siutghiol, iar după o perioadă de timp, constată că apa indundă frecvent subsolul clădirilor, riscând să le distrugă. Omul de afaceri solicită Apelor Române aprobarea pentru a consolida malul, erodat de apele lacului, pe propria cheltuială. Reprezentanții Apelor Române sunt de acord, lucrările au loc, zona este curățată și securizată.

Finalul nu este însă unul fericit. În peisaj apare primarul de la acea vreme, Nicolae Matei. Conform spuselor omului de afaceri, edilul îi șoptește subtil că pentru suma potrivită, terenul care între timp ar fi trebut la administrația locală din Năvodari, poate fi cumpărat, evident, la mijloc fiind vorba și de o ”atenție” care ar trebui oferită.

Grigore Comănescu, patronul firmei Somaco, căci despre el este vorba, refuză propunerea, fără se aștepte la o răzbunare atât de cruntă a micuțului baron de Năvodari.

La doar câteva luni distanță, primarul din Năvodari se trezește cu fața la cearceaf într-o dimineață și, pretextând că firma Somaco ar fi folosit terenul rezultat din lucrările de consolidare, fără a plăti taxe la curtea baronului, stabilește că Grigore Comănescu și compania sa datorează către administrația locală, nu mai puțin de două milioane de euro.

Au urmat ani de zile de procese. Ani de zile în care Comănescu a trebuit să se lupte cu un păienjeniș de soldați corupți, aflați în slujba primarului de la Năvodari, soldați înregimentați prin toate instituțiile statului, fie că vorbim de procurori, judecători, avocați, notari, funcționari OCPI. O armată de oameni care au încercat să pună firma Somaco cu botul pe labe și să o facă să renunțe la lupta ei pentru a-și apăra dreptatea.

A fost nevoie ca baronii locali de tipul lui Nicolae Matei să piardă puterea, pentru ca acest caz să fie tratat cu seriozitate, nu cu teamă. Altfel, probabil omul de afaceri era învins de mult.

Când adevărul însă, a intrat pe făgașul normal, o veritabilă cutie a Pandorei s-a deschis, pentru că evident, povestea taxei de două milioane de euro nu este nici pe departe singurul abuz întâmplat pe moșia baronului de Năvodari.

Ca să înțelegeți în ce necazuri se scaldă micuțul Matei, trebuie amintit că Ministerul Finanțelor împreună cu Apele Române, au deschis deja o acțiune împotriva Primăriei Năvodari, pentru a recupera terenul din centura de protecție a lacului Siutghiol (conform legii, este vorba de cinci metri liniari, dar în realitate vorbim de 15 metri liniari de la malul apei), proprietate a statului pe care fostul primar al orașului Năvodari n-a avut nicio problemă să o însușească în fals și să o vândă naivilor care și-au dorit o proprietate cu vedere la lacul Siutghiol.

Acești naivi, se vor vedea în curând deposedați de terenurile achiziționate. Nu e greu să ghiciți pe cine vor acționa în instanță pentru a recupera paguba.

Revenind, am fost în sala de judecată, la prima înfățișare a procesului dintre Ministerul Finanțelor, Apele Române versus Primăria Năvodari. În proces, a fost acceptată ca intervenientă și Somaco, victimă a abuzului pe care vi l-am povestit mai sus.

A fost o luptă a avocaților care s-a întins pe mai bine de o oră. În lipsă de argumente solide, avocatul Primăriei Năvodari a încercat tot felul de excepții care să stopeze procesul. Ba că lacul e al Primăriei Năvodari deci n-are ce căuta Apele Române în proces sau chiar că actualul primar a declarat, audiat fiind, că nu s-a furat nimic, deci trebuie crezut pe cuvânt. Niște prostii. Niște tentative disperate și puerile pe care instanța le-a respins rând pe rând, cu mare profesionalism.

Mai mult, instanța a cerut, în finalul acestui episod, ca Primăria Năvodari să prezinte toate actele terenurilor de pe malul lacului și, de asemenea, OCPI să arate dosarele de primă înregistrare a acelor terenuri.

Se va declanșa astfel o bombă de proporții, pentru că odată aduse în fața instanței documentele, se va vedea în toată splendoarea modul în care Primăria Năvodari a furat de la stat centura de protecție a lacului Siutghiol. Păstrați un bilet de Costa Rica pentru Nicolae Matei, va avea nevoie de el în curând.

Și nu doar el, pentru că autori ai acestei hoții epocale sunt toți cei care au făcut parte din cercul primarului, indiferent de funcția în care au stat cocoțați până în prezent.

 

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular