Primarul greșește, Constanța plătește! 13.000 de constănțeni somați să înapoieze banii de căldură

Mii de persoane primesc în prezent somații de la Primăria Constanța să înapoieze subvenția la căldură de care au benefciat în intervalul 2012-2015. După ce Primăria Constanța a aprobat, în perioada amintită, subvenții la prețul gigacalorie pentru zeci de mii de “consumatori vulnerabili”, un an mai târziu, în 2015, Camera de Conturi avea să constate faptul că, Primăria greșise! Subvențiile au fost acordate ilegal!

Dispozitia - Primarului Decebal Fagadau - Constanta
Dispozitia – Primarului Decebal Fagadau – Constanta

Pe scurt, Camera de Conturi a constatat un fapt, pe cât de simplu pe atât de dur pentru populația săracă a orașului nostru, anume că, funcționarii primăriei au greșit atunci când au acordat subvenții unor persoane, deoarece acestea nu întruneau condițiile necesare.

Persoanele în cauză fie aveau depozite la bănci mai mari de 3000 de lei, fie dețineau proprietăți precum autovehiculele mai noi de 10 ani, toate acestea reprezentând criterii de excludere de la acordarea subvenției pentru căldură. Și n-a fost o greșeală mică, având în vedere că discutăm despre aproape 13.000 de cereri și dosare aprobate.

Explicațiile Primăriei Constanța sunt bune doar pentru proști

Primăria a încercat să se apere și susține că Declarația 112 are caracter anual, motiv pentru care, informațiile cuprinse în aceasta ajung la autoritățile administraţiei publice locale (la Primărie) abia ulterior finalizării anului în curs, pentru care s-a acordat subvenția. 

Aflăm astfel că, Primăria Constanța NU are o evidență a persoanelor vulnerabile social, și nici nu dispune de un program informatic care să coreleze în timp util, datele privind veniturile cuprinse în baza de calcul a Administrației Județene a Finanțelor Publice Constanța, și evident nu are nici acces la conturile bancare ale cetățenilor, așa cum se întâmpla în cazul ANAF.

Unde minte Primăria Constanța

Explicația de mai sus, așa cum este ea oferită de reprezentanții administrației locale, poate fi valabilă în cazul persoanelor care dețin conturi bancare, acolo unde stochează anumite sume de bani, pe care Primăria nu le poate verifica. De-asemenea, această jutificare mai poate fi valabilă în cazul persoanelor care obțin și alte venituri în timpul anului față de cele declarate, sume pe care Primăria, în lipsa unui sistem informatic compatibil cu cel al ANAF nu le poate detecta.

Avem totuși o problemă legată de persoanele care au fost somate anul acesta să restituie subvenția primită, în intervalul 2012-2015, pe motiv că, acestea dețineau la momentul respectiv “autoturism/autoturisme sau motocicletă/motociclete cu o vechime mai mică de zece ani.” Păi toată lumea știe că aceste bunuri se află în baza de date a SPIT Constanța (Serviciul Public de Impozite și Taxe), și pentru care Primăria percepe anumite taxe anuale.

Ei bine se pune atunci întrebarea, cum de aceste persoane au beneficiat de subvenție, în condițiile în care, Primăria Constanța putea verifica încă de la depunerea Cererii dacă acestea posedă sau nu autoturism/ autoturisme mai noi de zece ani, iar asta se putea face prin simpla accesare a bazei de date a SPIT-ului?

Pe scurt, administrația locală habar nu are să gestioneze veniturile acestui oraș, iar azi, foarte mulți locuitori cu probleme financiare grave sunt somați să restituie sume de ordinul sutelor și miilor de lei. Discutăm despre persoane care se află în situații disperate, așa cum sunt bătrânii care aveau în conturile personale 3000-6000 de lei, bani strânși probabil pentru înmormântare. Acum toți acești nefericiți sunt somați să achite Primăriei sume enorme raporate la veniturile lor (pensie sau indemnizație).

Dacă nu dați banii o să vă execute ANAF-ul!

În aceste condții, Mereuță Emil Andrei, directorul general al Serviciului Public de Asistență Socială Constanța, a fost mandatat de primarul Decebal Făgădău să semeneze și să trimită toate dispozițiile privind recuperarea prejudiciului generat de acordarea ajutoarelor de încălzire a locuinței în sezonul rece, perioada noiembrie 2012 – martie 2015.

Dispozitia - Primarului Decebal Făgădău - Constanța 2018
Dispozitia – Primarului Decebal Făgădău – Constanța 2018

Toți cei vizați, care au primit aceste dispoziții sunt somați să achite sumele aferente în maxim 180 de zile, în caz contrar, acestea devin titlu executoriu, iar Primăria Constanța urmează să le înainteze către ANAF în vederea recuperării.

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular