Sorin Strutinsky cel mai supravegheat constănțean. 26 milioane de Euro a cheltuit statul ca să-l prindă!

Strutinsky are până la acest moment două condamnări la activ: prima, pronunțată de Tribunalul Constanţa, pe 22 decembrie 2017, de

Urmărit zilnic, timp de 5 ani de zile,  audio, foto, video, e-mail-uri

În anul 2017, Sorin Strutinsky a înaintat două memorii scrise către Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru controlul SRI, prezidată atunci de senatorul Claudiu Manda (soțul Olguței Vasilescu), prin care reclama anumite practici, despre care susține el că sunt abuzive. În aceste circumstanțe, a fost invitat la începutul lunii octombrie 2017, pentru a fi audiat de către membrii Comisiei, iar cu acet prilej a ținut să facă și următoarele precizări:

“În toată perioada 2009 – 2015, am fost supus unor măsuri de supraveghere din partea binomului SRI-DNA. Am adus mandatele de siguranță națională obținute pe Legea 535 raportat la Legea 51, Articolul 3, litera “f” și “l” obținute cu 28 aprilie 2009, cel puțin acestea sunt în posesia mea acum, care au continuat timp de 4 – 5 ani de zile.

Sorin Gabriel Strutinsky și Claudiu Manda - octombrie 2017
Sorin Gabriel Strutinsky și Claudiu Manda – octombrie 2017

Ulterior din aceste convorbiri s-au identificat martori vulnerabili. Am fost interceptat 5 ani de zile, zi de zi, audio, foto, video, e-mail-uri, absolut tot. După care au inventat niște dosare, adică DNA-ul, cu ajutorul unor martori vulnerabili sau chiar cu oameni sub acoperire. Solicit Comisiei să clarifice implicarea SRI-ului în această activitate de urmărire penală, pe care eu o consider evidentă” a declarat Sorin Gabriel Strutinsky.

26 milioane de Euro, a cheltuit statul pentru a-l prinde pe Strutinsky

Simțind că funia se apropie de par, după ultima condamnare survenită în urmă cu 5 zile, Sorin Strutinsky a acordat un interviu celor de la Luju (Lumea Justiției) în care a explicat că în cei 10 ani de filaj au fost cheltuiți nu mai putin de 25.982.037 euro pentru executarea mandatelor de supraveghere pe numele său.

“Având în vedere costul de 2.57 lei/minut, adică de 3701 lei pe zi, aferent interceptărilor telefonice și de 314 lei pe oră, adică 7536 lei/zi pentru supraveghere operațională, costuri publicate chiar de către dvs lunile trecute, și vă las un tabel, doamna Ana Dana a cerut și instanțele i-au acceptat cheltuirea sumei de 12.864.887 euro. Suma aferentă dosarului cu condamnarea “doar” 342.098 euro. Alte dosare de la Secția a II-a au insumat 6.999.278 euro.

Mandatele de siguranță națională, admițând că un cost acolo este cel puțin la nivelul anunțat de DNA Brașov, au condus la costuri de 2.866.691 euro. Iar la Constanța, ce știu până acum, 3.183.760 euro. În total … 25.982.037 euro.

Da, știu, pentru a ajunge la sursele de cheltuire a acestui munte de bani, ar trebui cercetați și partenerii de Procotol. Însă aici sunt doar costurile pentru o persoană! Adică eu. Și sunt doar costurile de executare a mandatelor de supraveghere. Și pe mandate au fost mulți, n-aș putea aprecia exact câți” a explicat Strutinsky.

Cine este Sorin Gabriel Strutinsky

Sorin Gabriel Strutinsky, 52 de ani, este fostul coleg și asociat al fugarului Radu Mazăre. Face parte, ca și Radu Mazăre, din promoția 1991 a Facultății de Electromecanică, specializarea Enectromecanică – Transport Maritim din cadrul Institutului de Marină Civilă (actuala UMC). Chiar dacă terminase în 1991, Strutinsky și-a susținut examenul de lincență tocmai în iunie 1996, până la acel moment fiind prea ocupat cu afacerile.

Cu banii colegilor de la liga studenților la marină, și finanțați de locotenentul de intendență Vasilache Delcă, tinerii Mazăre, Strutinsky, Constantinescu, alături de ziariștii Radu Preda și Paul Pârvu, au pus bazele, în primele luni ale lui 1990, ziarului local “Contrast.”

Nicușor Daniel Constantinescu alături de Sorin Gabriel Strutinsky
Nicușor Daniel Constantinescu alături de Sorin Gabriel Strutinsky – foto Ziua de Constanța

Doi ani mai târziu, spre finele lui 1992, în parteneriat cu omul de presă Mihai Cârciog din București (patronul trustului “Expres” și “Evenimentul Zilei”) grupul de la Constanța fondează ziarul “Telegraf” fiind preluat în administrarea și primul post privat de televiziune din România, “SOTI” (actualul NTV). Așa avea să se formeze trustul regional de presă Telegraf-TV Neptun.

Cei amintiți erau asociați în Conpress Advertising, finanțarea fiind asigurată în primii 3 ani de Mihai Cârciog (1992-1995), acesta fiind nepotul lui Mihail Cârciog (stabilit la Londra înainte de instalarea comuniștilor la putere în România) asociat cu răposatul Iosif Constantin Drăgan (patronul ButanGas).

Printr-o schemă financiară complicată pe care am explicat-o anterior, în 1995, societatea Conpress aprimit un împrumut de la Bancorex în valoare de 1,34 milioane USD. Așa a început aventura.

Ulterior, la nivelul anului 2000, cu susținerea PSD, Radu Mazăre a ajuns primar al municipiului Constanța, Nicusor Constantinescu a fost propulsat consilier județean, iar Sorin Gabriel Strutinsky a rămas să se ocupe pe mai departe de trustul de presă și afacerile private al grupului. Din acel moment, nimic n-a mai mișcat în Constanța fără acordul “triplete de aur” așa cum a fost poreclita asocierea celor trei foști colegi.

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular