Victor Negrescu: Am convins instituțiile europene să acționeze pentru a-i apăra pe românii afectați de discriminare în diferite state europene solicitând un tratament egal pentru toți cetățenii europeni

La inițiativa eurodeputatului Victor Negrescu (foto) și a deputatului PSD Andrei Dolineaschi, Comisia pentru Petiții din Parlamentul European a dezbătut și declarat ca admisibilă petiția „România merită mai mult”, semnată de peste 20.000 de cetățeni români, în mod special din județul Botoșani. Petiția solicită o reacție fermă a autorităților europene împotriva actelor de discriminare la care sunt supuși românii și alți cetățeni europeni în statele membre.

În urma intervenției europarlamentarului Victor Negrescu – cel care a prezentat inițiativa în cadrul ședinței Comisiei pentru Petiții de la Bruxelles – Comisia Europeană a subliniat că va propune mecanisme comune de combatere a discriminării la care sunt supuși românii, iar președinta Comisiei pentru Petiții și-a cerut scuze pentru cele întâmplate cetățenilor români.

„Petiția «România merită mai mult» reprezintă o acțiune civică inițiată împreună cu domnul deputat din Parlamentul României Andrei Dolineaschi, prin care 20.000 de cetățeni cu drepturi depline ai Uniunii Europene trag un semnal de alarmă Statelor Membre cu privire la discriminarea etnică și la manifestările xenofobe care s-au accentuat la un nivel îngrijorător în spațiul Uniunii. Interesele electorale și politice au făcut ca discursul xenofob să fie practicat în foarte multe țări, de multe ori de oameni politici, și în același timp să fie tolerat. În consecință, au apărut și practici discriminatorii care afectează direct cetățeni europeni.

Atragem atenția la lecțiile istoriei care ne arată consecințele grave generate de discursul rasist și de lipsa de reacție a statelor împotriva xenofobiei […] Problema discriminării românilor nu este doar a românilor, ci a întregii Europe. În vreme de criză economică, în situații dificile, cel mai la îndemână este să dai vina pe ceilalți pentru ceea ce ți se întâmplă ție. Argumentul xenofob este cel mai la îndemână”, a explicat eurodeputatul Victor Negrescu demersul lor în plenul Comisiei de Petiții, potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeana.

Material electoral comandat de Partidul Social Democrat, realizat de Dorian Punctro Press SRL, cod mandatar financiar coordonator 41190008

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular