Constanta.RO

Totul despre piata de retail din Constanta

0

kika ctCă piaţa de retail din Constanţa este cea mai dinamică la nivel naţional este un lucru ştiut, anul trecut numărul inaugurărilor  de centre comerciale în oraşul de la malul mării depăşind numărul inaugurărilor  din Bucureşti. Succesul retail-ului modern în Constanţa nu e un mare secret. Numărul foarte mic de pieţe agroalimentare (16) şi oboare (1) care deservesc o zonă urbană de aproape 400.000 de locuitori (Constanţa şi suburbiile:  Ovidiu, Năvodari, Lumina, Cumpăna şi Agigea) a făcut ca succesul unităţilor moderne de retail să fie garantat. Toţi jucătorii de pe piaţa din România sunt prezenţi la Constanţa.
Şi anul 2013 se anunţă a fi unul foarte bun pentru jucătorii din piaţa de retail. Cea mai importantă inaugurare din acest an va fi fără îndoială Corall Mall. Cu o suprafaţă construită de 50.000mp, mall-ul (al 5-lea din oraş) se va pozi-iona pe locul 3 după Maritimo şi City Park. Corall este primul mall dezvolat de către cei de la Cora, hypermarketul lor fiind bineînţels ancora principală. Amplasat în zona de vest, mall-ul va deservi o zonă foarte mare în care până acum nu există centre comerciale moderne. Hypermarketul va fi al doilea din oraş, după cel deschis în City Park Mall.
Ca importanţă, imediat după Corall se află inaugurarea KIKA. Această unitate va fi prima de tip DIY din Constanţa, de asemenea reprezentanţii companiei au declarat că magazinul din Constanţa va fi singurul construit în afara Bucureştiului. Unitatea se află în construcţie în cadrul parcului de retail TOM, parc de retail care în următorii 2-3 ani va deveni cel mai mare din România. Parcul are în componenţă un mall, un hypermarket Carrefour, o unitate Bricostore, o unitate Dedeman (a doua din oraş), o unitate Selgros (a doua din oraş), un magazin Decathlon. În construcţie se află aşa cum spuneam KIKA şi anul acesta vor demara lucrările la o extensie în aer şiber a mall-ului, extensie ce a avea 13 magazine desfăşurate pe 15.000 mp.
Tot anul acesta vor fi inaugurate  Lidl 4 şi Billa 3. Primul este amplasat pe bulevardul  I. C. Brătianu, în apropiere de Corall Mall, fiind ultimul centru comercial înainte de intrarea pe autostrada A4. Supermarket-ul Billa va fi amplasat în Piaţa Unirii în locul ce va fi eliberat de către Domo.
Pentru 2013 se aşteaptă demararea lucrărilor la unitatea Hornbach, extinderea City Park Mall (cinema, clădire de birouri de 5 etaje, mall desăşurat pe 4 etaje şi două turnuri de 24 de etaje), Kaufland 3 şi Carrefour Market 6.
De asemenea ochii vor sta aţintiţi pe Auchan. Dacă se ştie deja că au preluat Real Sud şi că în vară vor deschide cel de al doilea hypermarket din oraş, rămâne de văzut ce se va întâmpla cu Real Nord, întrucât acesta nu a fost preluat de Auchan pentru că se află la doar câteva sute de metri de Maritimo (care are deja în componenţă un Auchan).
Un alt punct de interes îl reprezintă fostul supermarket InterEx care se pare că are un nou propietar. Numele acestuia urmează să fie aflat în cursul acestui an.
Cel mai important şantier rămâne cel al World Trade Center. Amplasat pe valea portului, complexul multifuncţional a fost preluat de către Immofinanz (cei care mai deţin şi mall-ul Maritimo) anul trecut şi lucrările sistate de mai bine de un an au fost reluate. Complexul cuprinde două corpuri de mall (fiecare având 8 niveluri, unul dintre ele având ca ancoră principală un hypermarket Carrefour), ICA (institut internaţional de artă contemporană), SPA, două cladiri de birouri cu 15 niveluri fiecare (parte a reţelei World Trade Center), un hotel Park Inn( 4*, 250 de camere, primul din România) desfăşurat pe 16 niveluri şi o sală de concerte cu 9.000 de locuri. Lucrările la complex vor finalizate undeva prin 2016.

Zetu Harry
About Author

Lasa un raspuns