Penalii de la CNAPMC

APC-DecebalSerban01

Directorii de la CNAPMC susţinuţi politic de Radu Mazăre ar putea să bage România într-un scandal internaţional, în legătură cu gestionarea defectuoasă a unei licitaţii publice… internaţionale.

Procedura de desemnare a antreprenorului însărcinat să extindă digul de larg al portului Constanţa a fost demarată în anul 2009, suscitând un larg interes internaţional. 11 companii şi consorţii s-au bătut pentru a câştiga contractul de lucrări estimat la peste 117 milioane de euro. Abia pe 1 februarie 2013, după numeroasele contestaţii şi procese în instanţă, CNAPMC-ul a ajuns să semneze un contract pentru extinderea digului de larg, cu firma olandeză Van Oord Dredging and Marine Contractors BV, care deţine o sucursală în Constanţa, în apropiere de Arhiepiscopia Tomisului. Trei luni mai târziu, Administraţia Porturilor a plătit deja către olandezi 524 de miliarde de lei vechi, înainte ca aceştia să arunce o piatră în mare. Întâmplarea întrebătoare l-a făcut pe fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, să-şi trimită corpul de control în Portul Constanţa, pentru a verifica documentaţia de atribuire a contractului şi documentele de plată. Aşa s-a descoperit că în fabulosul contract au fost introduse, prin abuz în serviciu, mai multe clauze, izvorâte din puţul gândirii fostului director general Decebal Şerban (foto).

Clauze ilicite, pentru majorarea preţului

Totul a ieşit la iveală printr-o operaţie absolut banală. În speţă, inspectorii Ministerului au comparat draftul de contract care era inclus în documentele licitaţiei, într-una dintre anexe, cu forma finală, semnată de Administraţia Porturilor cu firma olandeză. Comparaţia a scos la iveală diferenţe capitale între modelul de contract prezentat tuturor competitorilor şi contractul final încheiat cu olandezii. La iniţiativa lui Decebal Şerban, în contract s-a introdus o clauză de ajustare a preţului în vederea acoperirii creşeterii costurilor. O altă clauză introdusă în mod ilicit acordă scutiri la nişte tarife portuare, despre care CNAPMC-ul a precizat în mod oficial în perioada licitaţiei că se vor plăti. Răspunderea asupra riscurilor a fost preluată, printr-o altă clauză ilicită, în mod integral de CNAPMC, deşi participanţii la licitaţie ştiau că trebuie să încheie costisitoare poliţe de asigurare. În sfârşit, prejudiciile cuvenite câştigătorului licitaţiei în caz de reziliere a contractului, care trebuiau limitate exclusiv la valoarea profitului nerealizat, au fost extinse la orice categorie de prejudiciu. Dar toţi competitorii ştiau exact contrariul, şi anume că preţul nu poate fi indexat, că tarifele pentru utilităţi şi servicii portuare specifice trebuie plătite, că trebuie să prevadă bani pentru asigurarea riscurilor şi că, în caz de reziliere a contractului, nu vor recupera, cu titlul de pagubă, decât profitul nerealizat. Ori, toate aceste sarcini şi restricţii au fost îndepărtate pentru firma olandeză, la semnarea contractului. Sigur, constatarea Corpului de Control nu se referă la vreo înţelegere prealabilă, dar neregulile evidente ridică multe semne de întrebare pentru firmele care au pierdut licitaţia. Căci, pe locul doi s-a clasat consorţiul GSP SA/Jan de Nul NV, atenţie, la numai 0,61 de puncte.

Au plătit 524 de miliarde, înainte ca olandezii să arunce o piatră

balut_Lucian_Balut_2În privinţa avansaului de 524 de miliarde de lei vechi, inspectorii MT au constatat că plata a fost aprobată de actualul director general al portului, Lucian Băluţ (foto), şi de fostul director general Decebal Şerban, care ocupă actualmente funcţia de director general adjunct. Potrivit contractului, la baza plăţii trebuia să se găsească un document numit „Situaţia Interimară de Lucrări”, însă acesta lipsea cu desăvârşire. Ce situaţie, ce hârţoage! Le-au dat, pur şi simplu, banii olandezilor, fără să mai verifice în vreun fel clauzele contractului vărzuit, aşa cum am arătat.

Încă 12 miliarde pentru consultant. O fi cu parandărăt?

Pe de altă parte, inspectorii au constatat că, în ziua istorică de 1 februarie 2013, în care s-a încheiat contractul cu Van Oord Dredging and Marine Contractors BV, CNAPMC-ul a mai semnat un contract pentru consultanţă şi dirigenţie de şantier, cu o altă firmă olandeză, după o reţetă la fel de abuzivă de malformare a clauzelor. Astfel, deşi Royal Haskoning BV fusese declarată câştigătoare a licitaţiei pentru suma de 7.925.147 de lei, în contract a fost introdusă o distincţie dubioasă înte „valoarea globală” şi „preţul convenit pentru îndeplinirea contractului”, în scopul majorării obligaţiei de plată a Administraţiei Porturilor. Aşa se face că articolul referitor la obligaţiile de plată ale CNAPMC are următoarea formă, nemaiîntâlnită în astfel de documente oficiale: „Acest contract, al cărui preţ este stabilit în lei, la valoarea de 7.925.147, este un contract cu valoare globală. Preţul convenit pentru îndeplinirea contractului, plătibil Consultantului de către Autoritatea Contractantă, indexat conform articolului 26.7, este de 9.135.861,79 de lei la care se adaugă TVA în valoare de 2.196.926,82 de lei şi va fi achitat conform graficului de plăţi”. La baza aşa-zisei indexări, însă, nu se regăseşte nici un calcul. Totul este o golănie fără limite. Pur şi simplu, directorul Decebal Şerban a modificat prevederile iniţiale, pentru a putea băga în mod ilegal încă 12 miliarde de lei vechi în buzunarul consultanţilor olandezi. Mai mult, când presa naţională şi-a pus întrebarea dacă nu cumva nemerniciile comise ascund eterna poveste românească a parandărătului, Şerban s-a arătat atât de ultragiat de insinuări încât a deschis un proces cu scopul de a ciuguli ceva din aşa-zisul prejudiciu de imagine.

Ponta spune că se va lăsa cu demisii

În urma scandalului declanşat de publicarea raportuluide control, premierul Victor Ponta a anunţat că, dacă sunt constatate încălcări ale legii penale, va sesiza DNA-ul. Totodată, Ponta a declarat că va schimba Consiliul de Supraveghere al CNAPMC SA, dacă există cadrul legal necesar în acest scop. Şi senatorul Gigi Chiru – cel care semnalase problema licitaţiei trucate în urmă cu două luni într-un cadru parlamentar – a transmis un comunicat de presă, în care îi cere premierului să aplice sancţiuni drastice. „Sper ca, măcar de această dată, domnule Ponta, să fiţi de partea dreptăţii şi nu a intereselor unor grupuri penale care au ca unic scop înavuţirea pe spatele românilor”, se arată în comunicat. (A.C.)

 

 

 

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular