Cine-i va lua locul lui Radu Mazăre? Claudiu Palaz, Dumitru Bădrăgan sau Mihai Petre?

petrepalazbadraganDin ce în ce mai multe voci dau ca sigură lipsa actualului primar al Constanței în alegerile locale din 2016. Deși pare să-și fi construit un sistem electoral infailibil, prin mituirea constantă a pensionarilor orașului, Radu Mazăre n-a ezitat să-și exprime dezinteresul pentru funcția pe care o deține, declarând în repetate rânduri că nu-și dorește să mai candideze, fiind însă forțat de lipsa de soluții electorale să continue ca primar. Deși problema păruse rezolvată, toată lumea înțelegând că viceprimarul Decebal Făgădău este crescut pas cu pas pentru a deveni moștenitorul tronului, incompatibilitatea vicelui schimbă din nou ecuația, punând în încurcătură PSD-iștii constănțeni, care se văd din nou lipsiți de soluții, fiind nevoiți să-l arunce în luptă din nou pe din ce în ce mai rodatul Mazăre, contestat  pentru prima dată în întreaga sa carieră de o opoziție formată din tineri puternici dar mai ales amenințat de un deznodământ nefericit în procesul retrocedărilor. Un proces  în care riscă ori ani buni de pușcărie ori o prescripție venită fericit prin noul cod penal, dar care va șifona serios imaginea actualului edil, pentru că tot omul de rând va înțelege că un om nevinovat nu are nevoie să scape de o sentință printr-un tertip avocățesc.

Claudiu Palaz pleacă din pole position

Claudiu-PalazPrimul și cu siguranță cel mai puternic contracandidat al lui Radu Mazăre, într-o eventuală campanie electorală este Claudiu Palaz, actualmente lider al organizației din Constanța a Mișcării Populare. Cu ani de zile de experiență în administrație, fie că vorbim chiar de primăria Constanța, acolo unde a debutat ca jurist sau despre Prefectură, unde a deținut pe rând funcțiile de secretar general, subprefect și chiar prefect, Palaz are toate argumentele să se lupte cu șanse reale pentru postul de edil al Constanței.  Știut faptul că nu tolerează foarte bine eșecurile, Palaz are o revanșă de luat în fața actualului primar, pentru alegerile pe care le-a pierdut în 2012, alegeri în care a intrat însă ceva cam târziu și prea puțin pregătit.

Aflat acum în postura de șef al unui partid de opoziție, Palaz are și ocazia dar și timpul potrivit pentru a-și pregăti o campanie electorală bine gândită, care să-l aducă la conducerea Primăriei Constanței.

Dumitru Bădrăgan, avocatul anti gazele de șist

DumitruBadraganDeși este încă puțin cunoscut publicului larg, Dumitru Bădrăgan este un tânăr avocat care își face simțită din ce în ce mai des prezența în lumea politică din Constanța. Președinte al Consiliului Național al Partidului Ecologist Român, Bădrăgan s-a făcut cunoscut prin lupta teribilă pe care o duce în ultimele luni de zile cu amenințările de care are parte mediul românesc. Indiferent că a fost vorba de bomba ecologică Flaminia, de problema gazelor de șist sau de situația de la Roșia Montană, ecologistul constănțean a fost mereu prezent acolo unde nevoia a cerut-o, fiind probabil primul ecologist cu reale veleități în domeniu, nu doar un oportunist înscris într-un partid pentru beneficiile pe care i le-ar putea aduce această postură (a se vedea cazul deputatului de Constanța Remus Cernea).  Alianța care se construiește între Forța Civică și Partidul Ecologist Român l-ar putea propulsa într-un candidat real pentru funcția de primar, pentru că trebuie să recunoaștem, cele două partide, puse cap la cap, nu par să aibă altă soluție viabilă. De altfel, chestionat de noi, Dumitru Bădrăgan nu a negat că-și dorește o asemenea candidatură, declarându-ne că la nivelul orașului Constanța este nevoie de o opoziție reală actualului sistem. Deși tânăr și nu foarte experimentat în ale politicii încă, Dumitru Bădrăgan ne-a declarat că înțelege nevoia unei alianțe, chiar dacă nu neapărat cu el în centrul ei, important fiind ca reprezentanții acestei alianțe să sprijine ideile ecologiste în acțiunile pe care le vor întreprinde. Despre ecologiști și omul politic Dumitru Bădrăgan, vom reveni însă într-un interviu mai amplu, pentru că veți vedea, tânărul avocat are multe de spus și va juca mai mult ca sigur un rol important în polul de dreapta constănțean ce se naște în această perioadă.

Mihai Petre, un politician cu multa experiență dar nu cu destulă răutate

mihai petre

Un lucru e clar, ca să te descurci în politicul din Constanța trebuie să știi să muști, să ungi, să ataci atunci când e cazul și să iubești chiar dacă o faci doar la nivel declarativ. Cu alte cuvinte, trebuie să știi să fii un pic pervers la nevoie și tocmai aici pare să fie dezavantajat Mihai Petre, liderul organizației locale a Forței Civice. Caracterizat de ceilalți politicieni ca un ”copil cuminte”, Petre nu pare capabil să iasă la bătaie cu actualul primar. Mai mult decât atât, nici în cadrul alianței care se prefigurează între F.C. și PMP, nu îi prevedem un viitor strălucit lui Mihai Petre, conflictul nedeclarat dar cunoscut dintre el și Claudiu Palaz părând să fie iremediabil. În altă ordine de idei, Mihai Petre pare că s-a concentrat în ultimele luni mai mult pe a critica guvernarea Ponta decât pe a critica inacțiunea de la nivel local ceea ce demonstrează că și-a luat deja gândul de la o candidatură pentru o funcție în administrația constănțeană.

 

Gigi Chiru, un politician pe modelul ”vreau dar nu se poate”

chiruDin ecuația alegerilor locale din 2016 nu-l poți exclude pe șeful PD Constanța. Din nefericire, Gigi Chiru și-a demonstrat însă limitele în campania din 2012, arătând mai mult decât clar că nu e personajul potrivit pentru a-l învinge pe Radu Mazăre. Politicianul pare mai degrabă mânat de propriile interese și probabil va refuza și pe viitor să accepte faptul că organizația pe care o conduce se află într-o degringoladă continuă și că în acest ritm, în preajma anului 2016 va fi șeful unei organizații de partid mărunte, cu rezultate electorale dezastruoase.

 

 

Până în 2016 mai e mult, e adevărat și partidele politce mai au teste electorale de trecut la europarlamentare și chiar la prezidențiale. În Constanța însă figuri proeminente apar greu așa că tindem să credem că aceștia sunt oamenii care se vor lupta pentru primul mandat de primar din epoca post măzărista în Constanța, așa cum probabil îl va consemna istoria.

 

 

 

 

Similar Articles

Comments

  1. Mazare este usor de invins de o persoana suficient de carismatica. Daca se reuseste constructia unei forte unite de dreapta care sa sprijine un candidat capabil sa comunice pe limba constantenilor, atunci obtinerea conducerii cetatii este doar o chestiune de timp.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular