Prinţul Sturdza care a devastat pădurile Moldovei cu sprijinul lui Hrebenciuc este vărul lui Gelu Voican Voiculescu. Vezi ce legături au „prinţii” la Constanţa!

Al doilea prinţ din Dosarul Retrocedărilor, Gheorghe Paltin Sturdza, este vărul lui Gelu Voican Voiculescu, fost revoluţionar implicat în condamnarea şi executarea soţilor Ceauşescu, fost viceprim-ministru în primul guvern aşa-zis democratic de după 89, fost ambasador în nordul Africii, acualmente preşedinte al Asociaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului (înlocuitorul constănţeanului Florentin Scaleţchi, după ce acesta din urmă a fost trimis după gratii pentru trafic de influenţă). Legătura de sânge dintre „lichidatorul Ceauşeştilor” – cum îl numeşte Grigore Cartianu pe Voican – şi prinţul ajutat de floarea PSD-ului, de judecători şi avocaţi să pună mâna pe „şapte munţi frumoşi” împăduriţi este de largă notorietate, deşi din motive bizare trecută sub tăcere în această perioadă. O recunoaşte chiar Voican-Voiculescu, într-o scrisoarea adresată unei publicaţii din Prahova, în anul 2009, în care a simţit nevoia să intervină în telenovela care se desfăşura în sânul familiei lui Gheorghe-Paltin Sturdza. Cu acea ocazie, revoluţionarul a menţionat în scris că este vărul secundar al lui Gheorghe-Paltin Sturdza şi s-a arătat scandalizat că „se maculează nemeritat numele familiei bunicii mele materne – o veche stirpe boierească – STURDZA – care a dat Moldovei doi domnitori şi un caimacam, precum şi numeroşi dregători, miniştri, chiar prim-miniştri”.

Telenovela din familia inculpatului Sturdza

paltin-sturdza
Gheorghe Paltin Sturdza

Replica lui Voican-Voiculescu fusese suscitată de o serie de afirmaţii extrem de grave – şi extrem de concludente pentru ceea ce se întâmplă în aceste zile în filmul DNA – făcute de Michael Andrew Sturdza, fiul actualului inculpat Gheorghe-Paltin Sturdza, din Dosarul Retrocedărilor.

“Tatăl meu şi Gelu Voican s-au folosit de o procură pe care au scos-o prin şantaj şi sub presiune, dar a fost revocată apoi de bunicul meu. (…) Gelu Voican este văr cu tata şi nu înţeleg de ce nu se ştie asta. Gelu a folosit, când era în FSN, tactici de reprimare copiate de la legionarii români din Spania, al căror simpatizant era. Bunicul meu a fost primarul legionar al Iaşului, dar a fugit în Madrid după rebeliunea contra lui Antonescu. Îmi este frică de Gelu Voican, că îmi poate întinde o capcană insinuând că sunt dependent de droguri sau traficant, şi aşa m-ar putea descalifica din foaia de bord a moştenitorilor de ipso facto” – declara, în 2009, Sturdza junior pentru publicaţia Actualitatea Prahoveană (vezi textele integrale aici, aici şi aici).

Michael AndrewRelaţiile tensionate dintre tată şi fiu datau din 2006, când Michael Andrew (foto dreapta) a angajat o firmă de pază şi a luat cu asalt o proprietate din oraşul sucevean Salcea – fomată din conac boieresc şi câteva hectare de vie şi livadă – care îi fusese retrocedată vărului lui Voican. Paltin nu s-a lăsat atunci mai prejos şi a descris ziariştilor că fiul său este un neisprăvit, care a provocat un accident auto major, a fost anchetat penal pentru consum de droguri (fiind transformat, miraculos, din inculpat în martor), a abandonat de trei ori cursurile facultăţilor începute şi, din această cauză, nicicând terminate, şi a tocat sume importante ale familiei cu afaceri falimentare.

Cornelia Gheorghiu-Sturdza s-a judecat la Constanţa cu fostul soţ Paltin

cornelia-sturdza361
Cornelia Gheorghiu (fostă Sturdza)

Acuzaţii la adresa legăturilor dintre verii Voican şi Paltin au fost făcute, în acelaşi context citat, şi de Cornelia Gheorghiu-Strudza. Aceasta este fosta soţie a lui Gheorghe-Paltin Sturdza şi mama lui Michael-Andrew. Ea spunea atunci că a ajuns să divorţeze, printr-un proces în care nu a fost citată la instanţele româneşti, şi că fostul soţ avea o viaţă paralelă cu slujnica tatălui său, Elias Sturdza.

Gheorghiu mai spunea că locuieşte modest într-un apartament din localitatea Marbella din Spania, pe care ar fi urmărit să pună mâna vărul fostului ei soţ, Gelu Voican Voiculescu. În replică, Voican a arătat – citat de Actualitatea Prahoveană – că fosta soţie a prinţului Paltin nu mai are dreptul să semneze cu numele Sturdza, deoarece instanţele de judecată din România au obligat-o să revină la numele ei anterior, de Gheorghiu. În mod curios, numele Corneliei Gheorghiu (fostă Sturdza) apare într-un proces al Judecătoriei Constanţa (vezi informaţiile aici ), în care aceasta formulase plângeri împotriva soluţiilor date de procurorii constănţeni cu privire la netrimiterea în judecată a fostului ei soţ, Gheorghe-Paltin, pentru infracţiuni reclamate de ea (infracţiuni referitoare la modul în care „a fost divorţată”). De ce la Constanţa? – iată o întrebare pentru care n-am găsit încă un răspuns direct, însă tocmai pentru că se pune, avem un început de dovadă că legăturile formate aici, oricare ar fi ele, au o oarecare însemnătate în arhitectura poveştii noastre.

Retrocedările Sturdza de la Constanţa şi emisiunea lui Voican de la TV Neptun

Constanţa are legături şi cu o altă falangă a familiei Sturdza (alta decât aceea pe care sunt aşezaţi verii Paltin Sturdza şi Voican Voiculescu), care a câştigat, în 2013, cel mai mare proces de retrocedare din părţile locului, în speţă 65 de hectare de teren în cartierele Faleză Sud, Kilometrul 4-5, Viilor, estimate la peste 150 de milioane de euro. Sturdzeştii de la Constanţa au pus mâna şi pe un imobil de epocă de la intersecţia străzilor Ştefan cel Mare şi Mircea cel Bătrân, care adăposteşte acum restaurantul Cafe Cafe.

Nici Voican, ca persoană, nu este total străin de Constanţa. În anul 1999, acesta a fost invitat permanent al unei emisiuni de ezoterism de la TV Neptun, televiziune deţinută, printre alţii, de Radu Mazăre, tânărul promiţător care se pregătea să candideze la Primăria Constanţa (între timp a candidat, fiind de peste 14 ani primarul cunoscut de toată lumea).

PS: Cornelia, Michael şi Paltin s-au împăcat între timp, iar telenovela s-a sfârşit. Totuşi, vorbele spuse la supărare de primii doi – că Paltin lucra la retrocedări cu vărul său Voican Voiculescu – ar trebui analizate mai atent în contextul scandalului iscat în această perioadă.

Adrian Cârlescu

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular