Pe mâna lui a ajuns cinema ”Republica”: Florian Șucată, generalul SPP care încasează milioane de euro din banii Constanței.

Ați citit mai mult ca sigur în presa ultimelor zile despre reconstrucția spațiului în care se afla cândva celebrul cinematograf Republica, un loc în care, noi constănțenii, avem cu siguranță amintiri de neuitat. După închiderea cinematografului, spațiul respectiv a rămas în paragină, la fel cum s-a întâmplat cu toate clădirile simbol ale orașului și a fost pasat de la o instituție la alta, ajungând într-un final la Consiliul Județean Constanța, care, după multe tergiversări, a decis să-l transforme într-un centru multifuncțional educativ pentru tineret.

Odată stabilită destinația spațiului respectiv a urmat licitația. Câștigătoare, firma Donicris Company SRL, care va primi aproximativ 1,3 milioane de euro pentru reconstrucție. Aparent, totul ar fi perfect, doar că, în spatele acestei firme se află un vechi prieten de-al tripletei Mazăre-Constantinescu-Strutinsky, din anii de studenție, ajuns în timp un ”băiat deștept” cu afaceri de sute de milioane de euro la activ dar și cu o funcție foarte grea în SPP.

Donicris = Doamna Șucată și angajații

republicaConform site-ului Vrajitorul.eu, firma câștigătoare este patronată de Mihaela-Liana Șucată împreună cu frații Nicușor și Valeriu Olteanu. În privința celor doi frați, lucrurile sunt simple. Nicușor Olteanu nici măcar nu locuiește în Constanța, el fiind trecut în acționariatul firmei cel mai probabil pentru a ”da bine” în acte în timp ce fratele său Valeriu este angajatul familiei într-o altă companie, un băiat simplu, trecut și el în rândul patronilor firmei care va reconstrui cinematograful Republica, doar pentru a da impresia că acționariatul este format din tineri antreprenori.

În realitate, Mihaela-Liana Șucată este personajul cheie, ea fiind soția lui Florian Șucată, fost șef al corpului de control al Serviciului de Pază și Protecție, om de încredere al președintelui Ion Iliescu în întreaga perioadă în care acesta a fost președinte.

Florian Șucată, un fost superior al tripletei de aur ajuns general SPP

Când vine vorba de Florian Șucată, informațiile pe care le găsești cu o simplă căutare google te înspăimântă. În 1997, pe când era colonel, Mihai Florian Șucată a fost dat afară din SPP pentru implicare în „Țigareta II“. În 2000, a fost readus în Serviciul de Protecție și Pază de către Ion Iliescu. În 2002, Șucată a devenit general cu o stea. În 2005, a fost făcut general cu două stele și scos la pensie de către Băsescu. În 2006, afacerile lui penale au devenit obiect de studiu pentru procurori, fără să se ajungă la vreo soluție totuși. Și tot în 2006, generalul Șucată a fost angajat la Camera Deputaților de către Viorel Hrebenciuc, deputat PSD si președinte al Comisiei de Afaceri Europene a Parlamentului României, la acea vreme. Prietenia dintre Hrebenciuc și Șucată s-a lăsat cu afaceri de sute de milioane de euro, devalizări și falimentări intenționate ale unor mari companii de stat. Ceea ce nu spune Google și am aflat noi, este că Florian Șucată este la origine constănțean și, în anii 90, înainte de cariera sa fulminantă, a deținut funcția de șef al Institutului de Marină din Constanța, exact în perioada în care Radu Mazăre, Sorin Strutinsky și Nicușor Constantinescu erau studenți ai acestei instituții. Poate că prietenia dintre tripleta de aur și generalul SPP specialist în afaceri cu statul s-a păstrat, poate că Mihai Florian Șucată a fost introdus în grațiile celor trei de Viorel Hrebenciuc sau de sistemul care-l acoperă mai mult ca sigur, cert este că familia generalului Șucată are și la Constanța afaceri de zeci de milioane de euro, una dintre ele fiind construită pe modelul Polaris, cel care i-a adus probleme primarului Radu Mazăre.

Contract pe 25 de ani pentru deratizarea din Constanța și Mamaia

Aminteam un pic mai devreme că unul dintre patronii firmei care reabilitează cinematograful Republica este de fapt angajatul familiei Șucată într-o altă firmă. Valeriu Olteanu este, așa cum a trecut chiar el pe contul de Facebook, șef de centru al SC Allchim CO SA, firmă de deratizare, patronată de finul generalului SPP, Dumitru Cristinel Ducu în asociere cu fiica generalului Oana Florina Șucată.

Firma respectivă a primit din partea administrației condusă de Radu Mazăre, în 2009, un contract pe 25 de ani, în valoare de peste 10 milioane de euro, pentru a deratiza orașul Constanța dar și stațiunea Mamaia. Așadar, dacă vă închipuiați cumva că Polarisul a primit un contract generos, iată că firma generalului SPP bate orice record, contractul semnat pe 25 de ani fiind doar o prelungire, Allchim CO SA beneficiind încă din 2004 de contracte atât cu Mamaia sau Constanța dar și cu Mangalia.

În încheiere, vă spunem că nici Donicris Company nu este la primul contract cu administrația constănțeană, firma fiind beneficiara mai multor contracte de reparații a școlilor, podurilor sau diverse clădiri. Firma de construcții patronată de soția generalului SPP a fost de asemenea cea care a mărit suprafața terenului de joc al sălii Sporturilor din oraș, în 2010, pentru ca astfel echipa de handbal să poată evolua în Champions League, ocazie cu care compania a mai încasat o măruntă sumă de 200.000 de euro din bani publici.

Așadar, contracte babane aruncate, cel mai probabil cu dedicație de către administrația Mazăre, există. Trebuie doar ca procurorii DNA să le vadă și să le ia la puricat, însă, având în vedere istoricul de ”acoperit” al generalului, credem că șansele ca acest lucru să se întâmple sunt minime.

 

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular