Constanta.RO

Mazăre și Comănescu, prietenii lui Băsescu? Operațiunea ”Capturați Realitatea TV” își are originile în Constanța

0

Asistăm, în ultima perioadă, fără voia noastră, la un adevărat război mediatic între diverse tabere politice și de forță, cu angrenarea unor instituții publice și private, iar scopul final pare să fie acapararea puterii în statul român. Recent, jurnalista Sorin Matei a realizat o serie de interviuri cu personaje deja condamnate sau care se află în curs de cercetare. Mai cunoscută pentru activitatea desfășurată la postul B1 TV, jurnalista a deschis seria “dezvăluirilor” prin difuzarea unui interviu cu omul de afaceri Elan Schwartzenberg, care se ascunde de câțiva ani de justiție în Israel, țara sa de baștină.

A urmat apoi un interviu realizat la penitenciarul Rahova, lângă București, protagonist fiind „legendarul” Sorin Ovidiu Vîntu, interviu difuzat vineri seara de postul B1 TV. Cu acest prilej a intervenit telefonic și Cozmin Gușă, omul care împreună cu afaceristul Maricel Păcuraru este acuzat și de Schwartzenberg și de Vîntu că și-ar fi însușit într-un mod abuziv stația Realitatea TV.

Sorin Ovidiu Vintu - total transformat in ultimii 18 ani

Sorin Ovidiu Vintu – total transformat în ultimii 18 ani

Personajele sunt cunoscute opiniei publice și în mod special audienței avizate, iar legăturile lor se întind pe mai bine de 20 de ani. Sunt oamenii care, într-un fel sau altul, fie au condus, fie au influențat destinele României, în toată această perioadă și, din câte se pare, nici în prezent nu au de gând să iasă din scenă în liniște.

În aceste condiții, ne-am dorit să facem puțină lumină în noianul de interese și îmbârligături” din spatele manifestărilor publice care vizează pe de o parte chestiuni nelămurite din trecut dar și viitorul statului nostru. Din pricina cantității mari de informație urmează să ne aplecăm cu precădere asupra problemelor care vizează în mod special Constanța și interesele cetățenilor urbei noastre.

Mircea Geoană, dus la Moscova de Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu?

Sorin Ovidiu Vîntu a susținut în cadrul interviului, difuzat Vineri seara de B1 TV, că Mircea Geaoană a pierdut alegerile prezidențiale din anul 2009 datorită deplasării neanunțate la Moscova. Conform declarațiilor fostului său șef de campanie, nimeni altul decât Cozmin Gușă, acolo Mircea Geoană s-ar fi întâlnit cu un consilier al unui alt consilier al premierului rus Vladimir Putin.”

Problema pe care partenerul nostru american avea să o sublinieze n-a fost vizita în sine, ci modul conspirat în care aceasta s-a desfășurat. O telegramă secretă transmisă de Ambasada SUA la București către Departamentul de Stat, în anul 2009, dată publicității de organizația WikiLeaks, făcea următoarele observații:Modul în care Mircea Geoană abordează relația cu Rusia este un mister. Acesta a efectuat doua vizite secrete la Moscova in 2009.

Sorin Ovidiu Vîntu susține că Geoană a făcut cea mai mare greșeală atunci când s-a dus la Moscova fără să-i anunțe în prealabil pe americani și din acest motiv serviciile secrete americane s-au mobilizat în susținerea contra-candidatului Traian Băsescu. Vîntu spune că nu știe cine anume l-a dus de mână pe Geaonă la Moscova dar misterul a fost lămurit de consultantul politic Cozmin Gușă care a susținut în intervenția sa de Vineri că Geoană s-a dus la Moscova alături de Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu, pe relația acestora.

Radu Mazăre neagă afirmația lui Cozmin Gușă

Pentru a verifica aceste speculații absolut șocante redacția noastră a contactat pe rând toți actorii implicați în această chestiune. Primul avea să ne răspundă fostul primar Radu Mazăre, prin SMS, aflat probabil în Madagascar. Acesta spune că nu el l-a dus pe Geoană la Moscova.

Răspunsul fostului edil fiind un “NU” hotărât l-am întrebat de ce crede totuși că face Cozmin Gușă aceste afirmații, iar Mazăre ne-a răspunsNu știu de ce și nici nu mă interesează dar nu este adevărat, că dacă era vă spuneam. Ce, era vreo rușine?” Răspunsul fostului primar se pliază perfect pe opinia lui Mircea Geoană care avea să ne răspundă că afirmațiile lui Gușă sunt doar niște simple bazaconii.” Mai mult, Mircea Geoană a adăugat la mesajul pe care ni l-a trimis mai multe zâmbete, ca și cum această afirmație îl amuză teribil.

Sursa lui Gușă: ”Cineva bine informat”

În această situație confuză, ne-am văzut nevoiți să revenim la sursa primară, motiv pentru care l-am întrebat pe Cozmin Gușă de ce susține că vizita lui Geaonă la Moscova, din 2009, a fost organizată de Radu Mazăre iar acesta ne-a răspuns: Asta am aflat în 2010 de la cineva foarte bine informat. N-am mai cercetat în plus, pentru că era tardiv [alegerile erau pierdute – n.a.] Și neplăcut pentru mine.

Această afirmație pare așadar doar o intoxicare aruncată între cele două tabere. Inteligentul Gușă aruncă pisica în tabăra lui Mazăre și implicit a lui Elan Schwartzenberg, pe care-i transformă în oamenii rușilor.

Mai departe, în cadrul aceleiași intervenții televizate, la emisiunea Sorinei Matei, consultantul politic Cozmin Gușă avea să dea de înțeles că Sorin Ovidiu Vîntu a cumpărat în anul 2004 stația Realitatea Tv la ordin” și nu pentru că era cu adevărat interesat de presă.

Gușă a mai suținut că atunci când el și Maricel Păcuraru au vrut să cumpere Realitatea Tv de la Vîntu, stația era deținută printr-o firmă offshore de sindicalistul Liviu Luca și nu de copiii lui Vîntu: La mai multe luni distanță după ce s-a semnat contractul cu Vîntu, și anexa semnată de Vîntu și contractul semnat de Vîntu în fața unui avocat, a apărut de fapt că firma pe care ne-o vânduse din Cipru i-o cedase înainte lui Liviu Luca care avea toate documentele prin care această firma ELBAHOLD era a lui. Și atunci, Maricel Păcuraru, partenerul meu, a preluat de la Liviu Luca printr-un alt contract și alt offshore. Vîntu și atunci când i-a promis lui Ghiță nu mai avea, și când i-a dat lui Elan nu mai avea și când ne-a dat nouă nu mai avea.

GUȘĂPentru Vîntu, Elan Schwartzenberg era un prost”

Aceste “clarificări” vin în contextul în care, atât Emilian Elan” Schwartzenberg cât și Sorin Ovidiu Vîntu l-au acuzat pe Cozmin Gușă că le-a furat televiziunea. Mai mult decât atât, Sorin Ovidiu Vîntu susține că stația este încă în proprietatea sa iar speța face obiectul unui dosar deschis la DNA structura centrală , dosar deschis de peste cinci ani, peste care s-a așternut deja praful.

Elan Schwartzenberg - in vremurile bune si azi

Elan Schwartzenberg – în vremurile bune și azi

De cealaltă parte Cozmin Gușă spune că Sorin Ovidiu Vîntu și Schwartzenberg au avut o înțelegere separată dar care n-a fost dusă până la capăt fiind vorba de sume mari de bani pe care Elan trebuia să le aducă în afacere.

Gușă a mai adăugat că Vîntu l-a considerat mereu un prost” pe Schwartzenberg, încercând doar să se folosească de presupusele relații pe care Elan pretindea că le are la vârful unor instituții de statSingurul care nu are voie să discute este Elan. Pentru Vîntu, Elan Schwartzenberg era un prost și râdea tot timpul de el și l-a folosit în acea perioadă pentru relațiile pe care Elan sugera că le are vârful statului român sau al ministerului de finanțe sau al ANAF-ului.

Realitatea TV, cumpărată în prezența procurorilor

Avem deci un tablou în care, la nivelul anului 2009, Sorin Ovidiu Vîntu se simțea încolțit de justiție și era aproape falit, moment în care a apelat în disperare de cauză la Sebastian Ghiță. A semnat cu acesta un contract de management prin care Ghiță se obliga să aducă bani la Realitatea Tv dar și să țină organele statului departe de catastifele societății.

În momentul în care Sorin Ovidiu Vîntu a realizat, așa cum explică Gușă, că Sebastian Ghiță era „trimisul unor oameni din serviciile secrete, Maior, Coldea și alții” mogulul a apelat la varianta colaborării cu Emilian Schwartzenberg, mult mai puțin atractivă dar mai sigură.

Din câte povestesc angajații stației din perioada respectivă, Elan chiar a adus mulți bani la Realitatea Tv și sub directoratul săusalariile s-au dat la timp.” Nici această soluție nu a funcționat însă până la capăt pentru că „Schwartzenberg a început să joace în alt film”, condiție în care Sorin Ovidiu Vîntu a apelat la ultima variantă, afaceristul Maricel Păcuraru.

Elan Schwartzenberg - atunci când se credea patron la Realitatea TV

Elan Schwartzenberg – atunci când se credea patron la Realitatea TV

Această ultimă tranzacție încercată de Vântu a avut un deznodământ demn de filmele americane, pentru că în momentul în care Păcuraru se afla acasă la Vîntu, în București, pentru perfectarea afacerii, pe ușă au intrat procurorii, Vîntu fiind arestat în dosarul favorizării lui Nicolae “Viorel” Popa. Reținerea a avut loc pe 9 Septembrie 2009 în prezența lui Maricel Păcuraru care avea asupra sa o geantă cu bani, adică avansul promis lui Vîntu pentru achiziționarea televiziunii„În ziua în care eu cu fata lui, Ioana, eram în Cipru, au descins la el procurorii. Maricel Păcuraru, partenerul meu, era în casă cu Vîntu căruia îi adusese o parte din bani în avans, din câte îmi amintesc se pare că au și uitat geanta acolo și au revenit după și au luat-o, pentru că l-au arestat pe Vîntu din casă în timp ce eu eram în Cipru și semnam acel contract” a explicat Cozmin Gușă.

Sorin Ovidiu Vîntu: ”Este o înscenare”

Așa avea să ajungă Vîntu după gratii pentru prima dată după 1989, chiar în momentul în care încerca să-și pună televiziunea și investițiile făcute până atunci, la adăpost. Avea să fie arestat din nou pe 29 Aprilie 2011 în dosarul deschis pentru amenințarea lui Sebastian Ghiță, și încă o dată pe 7 Noiembrie 2011 în dosarul falimentarii societății Petrom Service” alături de liderul sindical Liviu Luca.

De fiecare dată SOV a susținut că Traian Băsescu este în spatele arestărilor:„Este o înscenare pusă la cale în laboratoarele Cotrocenilor” declara Vîntu la momentul respectiv.

Sebastian Ghita alaturi de Liviu Dragnea

Sebastian Ghita alături de Liviu Dragnea

Radu Mazăre și Elan, prieteni și asociați încă din anii 90

Acum că am înțeles contextul în care postul de televiziune Realitatea TV a ajuns la actualii săi proprietari, trebuie să ne întoarcem la ce ne doare, adică la Constanța. În toată povestea este prins, în două chestiuni distincte, și numele fostului primar al Constanței, Radu Mazăre, alături de fostul președinte al Consiliului Județean, Nicușor Constantinescu. Băieții noștri nu puteau lipsi din poveste, nu-i așa?

Așa cum și-a asumat public în repetate rânduri, Radu Mazăre este prieten cu Elan Schwartzenberg, acesta din urmă declarând că face afaceri cu frații Mazăre încă de la începutul anilor ’90. Prietenia celor doi a fost interpretată diferit de procurori, care aveau să-l acuze pe Mazăre de luare de mită în dosarul campusului social Henri Coandă din Constanța. Potrivit acuzațiilor, Radu Mazăre ar fi primit într-un cont din străinătate suma de 175.000 EUR de la Schwartzenberg pentru ca municipalitatea să atribuie contractul de construire a campusului social firmei omului de afaceri israelian Avraham “Avi” Morgenstern [care-l avea drept consultant pe Schwartzenberg – n.a.]

Radu Stefan Mazare

Radu Ștefan Mazăre

Nu în ultimul rând, Mazăre și Nicușor Constantinescu sunt indicați ca organizatori ai vizitei lui Mircea Geoană la Moscova din 2009, situație care avea să determine partea americană să-l susțină pe Traian Băsescu. Cu alte cuvinte, cei doi baroni de Constanța sunt acuzați că au pecetluit soarta candidatului Mircea Geoană și nu în ultimul rând a partidului care avea să piardă la mustață câștigarea fotoliului de la Cotroceni. Adică, în ciuda a tot ceea ce a încercat Mazăre să ne arate, se conturează de fapt posibilitatea ca fostul primar de Constanța să fi fost, în secret, un susținător al lui Traian Băsescu.

Încercând să explice bunele relații cu frații Mazăre, afaceristul Emilian Schwartzenberg a mai povestit în interviul citat și faptul că, deținea panouri publicitare în Constanța încă dinainte ca Radu Mazăre să ajungă primar.

Oamenii orașului de la malul mării știu povestea cu panourileEste vorba de grupul de societăți SEAVIEW din Constanța, implicate în diverse activități, în general pe zona de publicitate și producție publicitară, și mai nou în dezvoltare imobiliară și cluburi. Ani de zile, Schwartzenberg și rudele sale au deținut diferite participații la firmele SEAVIEW alături de antreprenorul local Ionuț Barbu, cunoscut ca apropiat al fostului primar Radu Mazăre.

În anul 2005 atunci când grupul israelian NEOCITY reprezentat local de Schwartzenberg a inițiat proiectul CITY PARK MALL OF CONSTANȚA omul care alerga cu hârtiile pe la autorități a fost același Ionuț Barbu de la SEAVIEW. Proiectul în cauză a generat scandaluri și dispute de răsunet. În primul rând organizația non-guvernamentală Mare Nostrum acuza distrugerea parcului Tăbăcărie pe suprafața căruia urma să fie ridicat mallul. De asemenea fusese adus în discuție și modul în care terenul pe care s-a construit magazinul a ajuns în proprietatea israelienilor, după o serie de retrocedări despre care s-a spus că n-au fost realizate legal de fosta administrație Mazăre.

Inaugurat oficial pe data de 31 Mai 2008, după multe întârzieri și termene depășite, City Park Mall nu avea nici parcarea externă și nici cea subterană finalizate. Cu toate acestea, în ziua inaugurării la orele 15, pe scena amenajată în fața complexului au urcat la braț Elan Schwartzenberg și Radu Mazăre care n-au mai contenit să se felicite reciproc pentru realizarea proiectului.

Desigur anul 2008 a fost unul important din punct de vedere electoral. Evident, se pregăteau și prezidențialele din 2009, atunci când Băsescu ar fi trebuie înlocuit, în timp ce Mircea Geoană era plimbat pe la Moscova.

Cozmin Gușă și ”Jocurile de Putere”

Sorin Ovidiu Vîntu, Elan Schwartzenberg și Radu Mazăre susțin același lucru, acuzându-l pe Cozmin Gușă de declarații mincinoase, fiecare în felul său. Mai relaxați, Vîntu și Schwartzenberg nu se feresc să spună că au fost furați de Gușă și Maricel Păcuraru și insinuează că-n spatele acestuia stau forțe oculte care au transformat postul tv Realitatea într-o unitate militară.

VIrgil Magureanu si Iulian Vlad

VIrgil Magureanu si Iulian Vlad

N-ar fi pentru prima dată când Gușă este acuzat de relații misterioase cu diferite zone ale serviciilor secrete. Aurelian Pavelescu a fost poate primul politician care avea să tragă semnalul de alarmă. În urmă cu 12 ani, mai exact pe 18 ianuarie 2006, într-o apariție televizată, avocatul Pavelescu, proaspăt exclus din PIN, a apăsat pe subiect susținând că Gușă trebuie să clarifice relațiile lui cu Iulian Vlad [fostul șef al Securității – n.a.] cu Virgil Măgureanu [fost director SRI – n.a.]precum și cele cu Mircea Popa [fost oponent al regimului Ceaușescu, președinte al Fundației România-Rusia – n.a.].”

În lumina noilor evenimente declarațiile lui Aurelian Pavelescu de la acea vreme, ignorate atunci, capătă alte valențe, mai ales că protagoniștii scandalului explicat anterior se acuză reciproc de colaborări subterane cu rușii.

Pavelescu se întreba în 2006 de unde are Cozmin Gușă bani pentru finanțarea proiectelor sale politice, în condițiile în care acesta nu presta vreo activitate aducătoare de venituri în perioada respectivăTrebuie să clarifice de unde vin banii și pentru partid și pentru propria lui persoană. Cozmin Gușă de meserie este fizician, a făcut facultatea de fizică. A intrat în presă într-un mod destul de ciudat. A spus că are trei case și trei apartamente. Averea lui de pe declarație depășește un milion de euro. Eu am o avere mult mai mică și sunt un avocat foarte scump” a precizat Aurelian Pavelescu, pe 18 Ianuarie 2006, la postul de televiziune OTV aflat atunci în administrarea lui Dan Diaconescu.

Maricel Păcuraru și legătura cu un personaj constănțean, influent în anii 90

Despre Maricel Păcuraru, partenerul lui Gușă, se știu puține lucruri deoarece personajul s-a ferit de zona publică. La începutul anilor ’90 era unul dintre cei mai cunoscuți tineri afaceriști din Galați, cu mare priză la public, în mod special la cel feminin. Ca și Radu Mazăre, Schwartzenberg sau Vîntu parcursul capitalist al afaceristului Marcel Păcuraru s-a demarat tot în comerț.

Maricel Păcuraru

Maricel Păcuraru

Cert este că marele “buff” a început pe 11 Noiembrie 1994, când gălățeanul s-a asociat cu omul de afaceri constănțean Ion Șerban[fost șef la Poliția Economică Constanța – n.a.]. Atunci s-au pus bazele colaborării între societățile FREEDOM STAR ELECTRONICS” ce aparținea lui Șerban și CONSTANT INTERNATIONAL CF” parte a grupului MONDIALA HOLDING COMPANY” (MHC) deținut de Păcuraru la Galați.

Prin intermediul unor rețele de magazine din Galați, Păcuraru revindea televizoarele Profilo și Freedom luate de la firma lui Ion Șerban din Constanța. Televizoarele urmau să fie achitate, prin compensare, în produse siderurgice de la SIDEX Galați [actualul ArcelorMittal – n.a.]. Televizoarele au fost vândute în rate și prin sindicatul regionalei CFR Galați, acolo unde mare lider sindical era chiar unul dintre partenerii lui Păcuraru, pe numele său Dumitru Săndel.

Chiar dacă un simplu act de comerț, acest business s-a ridicat la acel moment la valoarea de 23 miliarde ROL. În paralel Păcuraru vindea și carburanți prin intermediul benzinăriilor sale din Galați afacerile fiind finanțate de banca privată DACIA FELIX care avea sediul central la Cluj.

În topul miliardarilor, cu bani de la Dacia Felix și Banca Religiilor

Așa se face că, la finalul lui 1996, Maricel Păcuraru ajunsese în topul primilor 20 miliardari ai României, chiar dacă mai puțin vizibil și cunoscut față de capitaliștii acelor vremuri din București, Constanța sau Cluj. Și totuși, în 1997, compania amiral a grupului său, MONDIALA HOLDING COMPANY s-a trezit cu toate bunurile sub sechestru pentru nerambursarea creditelor accesate de la DACIA FELIX, BANCA AGRICOLĂ și BANCA INTERNAȚIONALĂ A RELIGIILOR.

Ion Șerban (stânga) și vicele bancii DACIA FELIX Mircea Horia Hossu

Ion Șerban (stânga) și vicele bancii DACIA FELIX Mircea Horia Hossu

Și de această dată soluția salvatoare a fost tot cerere de reorganizare” judiciară înaintată Tribunalului Galați. În final costurile au rămas în sarcina creditorilor printre care și firma FREEDOM din Constanța, împinsă astfel spre faliment, afectată de un prejudiciu de peste 7 miliarde ROL rezultat din businessul cu Păcuraru.

Despre Dumitru Săndel, vice-președintele Federației Sindicale din Mișcare Comercial SNCFR”, se poate spune că s-a remarcat prin curajul de care a dat dovadă pe 10 Noiembrie 1999, atunci când a condus acțiunea sindicală a angajaților Căilor Ferate Române (CFR). În mod cât se poate de interesant această luptă sindicală” se ducea împotriva omului aflat la cârma Transporturilor, nimeni altul decât ministrul de resort Traian Băsescu.

Tranzacțiile ”Gardianul” și Realitatea TV

La 7 ani de la evenimentele amintite, în 2006, cotidianul Curentul” dezvăluia legăturile sindicalistului Maricel Păcuraru cu afaceristul Sorin Ovidiu Vîntu. Mai mult decât atât, tot în anul 2006, liderul BNS, Dumitru Costin, declara următoarele: „Îl cunosc pe Maricel Păcuraru din tinerețe, din facultate. El a luat de la Vîntu. Tranzacția a avut loc. S-a încheiat contractul de vânzare-cumpărare a offshore-ului din Insulele Virgine. Numai că încă nu s-a înregistrat nicăieri. Maricel a spus atunci, că întâi să-și rezolve nu știu ce probleme cu offshore -ul și apoi să se înregistreze. Da, offshore -ul era al lui Vîntu”.

Societatea offshore în cauă era CROWN GATE ALLIANCE Inc.”, din Tortola, Insulele Virgine, înregistrată la o căsuță poștală din celebrul paradis fiscal, reprezentantă în România de cetățeanul basarabean Ghenadie Nipomici (interpusul lui Sorin Ovidiu Vîntu în compania Best Media Press SRL – București, editorul ziarului “Gardianul”). Așa a ajuns Maricel proprietarul ziarului Gardianul în timp ce Vîntu achiziționase cu doar 2 ani înainte Realitatea Tv de la Silviu Prigoană.

Doar că, la momentul respectiv, în fișetele DNA-ului dospea Dosarul Poșta” care-l viza direct pe Maricel Păcuraru. Și astfel, pe data de 3 Octombrie 2006 procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au dispus trimiterea în judecată a inculpaților Dan Mihai Toader, Lepădatu Emanoil, Marinescu Andrei, Pintilie Neculai, Moisă Daniela, Ditcov Iulian, Beschea Lucian și Păcuraru Maricel, acuzați de abuz în serviciu, spălare de bani, evaziune fiscală – în dosarul polițelor de asigurări încheiate angajaților Poștei Române.

La mulți ani de la evenimentele amintite, mai exact în Martie 2013, numele afaceristului gălățean Maricel Păcuraru ținea din nou paginile presei naționale. Atunci s-a înregistrat la Registrul Comerțului societatea STRATEGIC RESEARCH INVESTMENTS SRL drept acționar majoritar al stației Realitatea Tv, televiziunea deținută anterior de Sorin Ovidiu Vîntu. La momentul tranzacției, firma STRATEGIC RESEARCH INVESTMENTS SRL era controlată de doi acționari persoane fizice fiind vorba de consultantul politic Cozmin Gușă (50%) și afaceristul Maricel Păcuraru (50%).

Din nou la Constanța. SORIN OVIDIU VÎNTU ȘI GRUP SERVICII PETROLIERE

După lansarea în presa internațională, în anul 2011, a cablogramelor WikiLeaks, controlul exercitat de Sorin Ovidiu Vîntu asupra companiei GRUP SERVICII PETROLIERE(GSP) din Constanța a devenit din nou subiect de prima pagină.

Gabriel Comanescu - Grup Servicii Petroliere

Gabriel Comănescu – Grup Servicii Petroliere

Materialul publicat de WikiLeaks face referire la evenimentele petrecute în Iran, pe 22 August 2006, atunci când platforma petrolieră românească ORIZONT” ce aparține societății GRUP SERVICII PETROLIERE a fost victima unui conflict juridic. Deși evenimentul era unul de natură comercială, postul Realitatea TV, televiziunea controlată atunci de Vîntu, a insistat în materiale ample că este vorba despre o agresiune a Iranului împotriva României, informație care i-a alertat pe partenerii noștri americani.

Cel puțin așa arată o telegramă a Ambasadei SUA la București, obținută de WikiLeaks și publicată de KamikazeOnline.ro, din care cităm“În timp ce majoritatea știrilor reflectau natura comercială a disputei, Realitatea TV, versiunea românească a CNN, a dedicat o acoperire extensivă poveștii și poziției GSP, care susținea că evenimentele erau un act de agresiune împotriva României. Atât Realitatea TV cât și GSP sunt deținute de controversatul om de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu.” Așa au raportat diplomații americani în 2006 situația către Departamentul de Stat.

Ce naște din OFFSHORE, OFFSHORE mănâncă

În fruntea afacerilor din zona petrolieră care au stat la baza fondării „GRUP SERVICII PETROLIERE” se află, încă din 1999, afaceristul constănțean Gabriel Valentin Comănescu. Legăturile lui Comănescu cu Vîntu au fost puțin tatonate în zona publică. În schimb, relația lui Comănescu cu Liviu Luca a devenit de notorietate, după ce ziaristul de investigații Adrian Carlescu a publicat în 2006 o anchetă bine documentată, în paginile unui ziar local din Constanța.

Liviu Luca de la FSLI Petrom

Liviu Luca de la FSLI Petrom

Am aflat astfel că, realația lui Liviu Luca, fostul președinte al Federației Sindicatelor Libere și Independente din Industria Petrolieră Română (FSLI – Petrom) cu GABRIEL COMĂNESCU a devenit vizibilă în SRL-ul AQUAFOR din Târgu Ocna (judeţul Bacău) care a achiziţionat societatea Upetrom 1 Mai Ploieşti.

AQUAFOR era proprietatea exclusivă a societăţii FOSERCO SA din aceeași localitate. Acționarii FOSERCO erau atunci FSLI Petrom (sindicatul condus de Liviu Luca) cu 10%, BRIGTON CAPITAL (o firmă cu sediul în paradisul fiscal din Insulele Virgine Britanice) cu 44%, RPT OIL SRL din Constanţa (o societate înființată de 5 dintre acționarii persoane fizice ai RPT OIL HOLDING SA) cu 39% și alți acționari minoritari. În final, la capătul păienjenișului economic, proprietarii grupului RPT erau societatea RIMEX din Insulele Virgine și persoanele fizice Gabriel Valentin ComănescuIoan DancăuNiculae Lazăr MiclăușDaniela CristeaVitalie Carabeț și Mariana Cotârlan.

Radu Mazăre și SECURIȘTII din port

La finalul demersului nostru, pe filiera cronologică ajungem în Mai 2014, atunci când puterea politică a fostului primar Radu Mazăre începuse să se șubrezească. Atacat din toate părțile, și simțind că este cazul să pună și mai multă presiune pe factorul politic de la București, Radu Mazăre a cerut guvernului USL în Aprilie 2014 ca 33% din CN Administrația Porturilor Maritime Constanța să treacă la Consiliul Local.

Conform proiectului de hotărâre înaintat cabinetului Ponta, 33% reveneau Primăriei Constanța, 33% Ministerului Transporturilor iar diferența de 34% urma să ajungă în zona privată prin listarea la Bursa de Valori București.

Radu Mazăre si-a bazat strategia pe sprijinul americanilor de la Fondul Proprietatea care erau acționari la CN APMC și cărora trebuia să le convină această soluție aducătoare de profit. N-a durat însă mult și sindicatele portuare s-au mobilizat, solicitând imperativ minsitrului Dan Șova ca portul să rămână în proprietatea statului, acuzând că Radu Mazăre vrea să pună mâna și pe acest activ deosebit de atractiv al orașului. Mobilizarea anti-Mazăre a fost una exemplară, organizația patronală “Operatorul Portuar” care reprezintă cam 85% din comunitatea portuară realizând proteste de răsunet împotriva fostului primar.

MIRCEA BURLACU - președinte FNSP Constanța - Mai 2014

MIRCEA BURLACU – președinte FNSP Constanța – Mai 2014

În acest context deosebit de fierbinte la Constanța, președintele GRUP SERVICII PETROLIERE avea să organizeze pe 15 Mai 2014 o conferință de presă în care i-a adus sumedenie de acuzații, în general din sfera faptelor de corupției, primarului Mazăre. Într-un final, nu doar că acțiunile portului n-au mai ajuns la Radu Mazăre dar și cele 20% deja deținute de Consiliul Local Constanța au fost retrase.

Evenimentele aveau să-l aducă pe Radu Mazăre în pragul disperării, și printr-o implicare mediatică directă, acesta avea să susțină că în spatele sindicatelor portuare se ascund interesele unor oameni de afaceri, printre care Gabriel Valentin Comănescu și Corneliu Idu, care vor să-și păstreze privilegiile economice obținute în anii ’90.

O anchetă a organizației non-guvernamentale RISE PROJECT publicată 3 ani mai târziu, avea să-i dea dreptate fostului edil. Sub titlul “Chiriile secrete din Portul Constanța” ziariștii de investigații de la RISE aveau să demonstreze, pe 18 Ianuarie 2017, că doar șapte operatori portuari controlează, practic, ieșirea la mare. Iar trei dintre ei au în acționariat firme înregistrate în zone offshore, unde își optimizează fiscal activitatea.”

ELBAHOLD Limited sau Insula lui Napoleon

Forțat să abdice în anul 1841, Napoleon a fost exilat pe insula Elba, a treia insulă ca mărime din arhipelagul Italiei, după Sicilia și Sardinia. Un astfel de refugiu avea să-și găsească și Sorin Ovidiu Vîntu, 600 de ani mai târziu, dar în Cipru, nu în Italia precum Napoleon.

În intervenția sa telefonică de vineri, Cozmin Gușă a susținut că firma implicată în prima fază în tranzacția dintre Vîntu și Maricel Păcuraru pentru vânzarea-cumpărarea postului Realitatea a fost societatea ELBAHOLD din Cipru.

Ei bine, în Septembrie 2010, procurorii care lucrau la un NOU DOSAR (deschis în 2010) în care Sorin Ovidiu Vîntu era cercetat pentru favorizarea fugarului Nicolae Popa, au făcut o DESCOPERIRE remarcabilă. Prin coroborarea interceptărilor telefonice cu documente obținute (prin Comisia Rogatorie) de la autoritățile cipriote, procurorii au stabilit că Sorin Ovidiu Vîntu este BENEFICIARUL societăților COMAC Limited și ELBAHOLD Limited, ambele înmatriculate în Cipru.

Aparent o informație banală, această probă rezolva din start două “enigme” și anume: banii primiți de fugarul Nicolae Popa veneau direct de la Vîntu dar și faptul că, expertul din Dosarul FNA – Banca Agricolă, pe numele său BUNEA STANCU lucrase indirect pentru Vîntu la PETROM AVIATION atunci când Liviu Luca, prin FSLI Petrom controla această societate.

SOV Breaking News

SOV Breaking News

Pe măsura ce ancheta a evoluat, în perioada 2010-2011, în tandem cu autoritățile cipriote s-a descoperit că beneficiarul real al afacerilor derulate de ELBAHOLD a fost, încă de la înfiinţare şi până în Noiembrie 2011, sindicalistul și omul de afceri Liviu Luca.

Interesul anchetatorilor față de această societate a grupului Luca-Vîntu era evident: ELBAHOLD preluase în anul 2005 pachetul majoritar de acţiuni al PetromService (transformată în PSV Company), pentru care a cheltuit puţin peste 45 de milioane de lei (12 milioane EUR), bani care ar fi fost plătiţi în două tranşe. După 3 ani, PetromService a vândut către grupul austriac OMV-PETROM activitatea de servicii petroliere contra 323 de milioane de euro, bani care ar fi ajuns, potrivit procurorilor, la Sorin Ovidiu Vîntu şi Liviu Luca prin falimentarea PSV Company [toți banii au fost transferați în offshore-uri situație care avea să declanșeze insolvența PSV – n.a.].

Acestea sunt poate cele mai importante personaje din încrengătura ce a reprezentat mărirea și decăderea grupării Mazăre. Personaje ce încearcă și în prezent, când unul e fugit iar celălalt e în pușcărie, să-i implice pe cei doi în luptele crunte ce se dau pentru putere. Despre felul în care au fost prezente în viața grupării Mazăre aceste personaje, vom reveni într-un episod ulterior.

 

 
About Author

Lasa un raspuns