Constanta.RO

Ovidiu Ohanesian: “Cel puțin unul dintre ziariștii răpiți a fost agent al serviciilor secrete române”

0

Ziaristul de investigații Eduard Ovidiu Ohanesian și-a lansat săptămâna trecută, pe 17 Noiembrie, la târgul Gaudeamus organizat la Romexpo, ultima sa carte, intitulată “Afacerea Răpirea din Irak”, împărțită în două volume. Evenimentul a început la orele 15:00 iar la orele 16:45 agenția națională de presă AGERPRES a publicat o știre care vorbea despre lansarea acestei cărți. După o oră, știrea în cauză a fost ștearsă de pe site-ul AGERPRES fiind disponibilă ulterior doar în cache-ul motorului de căutare Google. Așa cum le place ziariștilor români să spună “s-a dat ordin pe Unitate” ca lansarea cărții lui Ovidiu Ohanesian să nu mai fie mediatizată, semn că, încă deranjează. 

Ovidiu Ohanesian alaturi de istoricul Marius Oprea si poetul Andrei Novac

Ovidiu Ohanesian alaturi de istoricul Marius Oprea si poetul Andrei Novac

Cu această ocazie i-am adresat celebrului ziarist câteva întrebări pe care le considerăm relevante din perspectiva înțelegerii operațiunii “răpirea jurnaliștilor români în Irak” petrecută în 2005, precum și a efectelor sale ulterioare asupra României din perspectiva relațiilor cu partenerii noștri strategici.

A fost “afacerea răpirea din Irak” doar un montaj al serviciilor secrete aliate româno-americane, pentru obținerea de informații în vederea capturării lui Viktor Anatolyevich Bout și pentru aflarea unor informații vitale despre capabiliățile nucleare siriene (operațiunea Livada)?

*La un momenta dat, exact asta a fost. Inițial, răpirea a fost un aranjament al serviciilor secrete românești pentru a-l determina pe Omar Hayssam să plece și să lase patrimonial uriaș dobândit cu ajutorul autoritătilor române timp de trei decenii. Se schimba garnitura puterii la București. Ulterior, după ce ne-au mutat în cea dea doua locație, sub pământ, au intervenit alte interese externe.

În locația aflată la 29 Km sud de Bagdad, în triunghiul Iussufia, Mahmudia, Iskandaria, se aflau mai mulți ostatici, cei mai mulți dintre aceștia fiind ofițeri sau agenși de spioanj. Roy Hallums, fost navy commander SUA și fost spion al Pentagonului, era doar unul dintre aceștia. Cetățeanul SUA, Mohammad Munaf, suspect ca ar fi agent CIA, terorist internațional, este cel de-al doilea și putem continua.

Viktor Anatolyevich Bout

Viktor Anatolyevich Bout

Munaf este primul care a dat informații despre rețeaua Bout-Hayssam. Informațiile au fost confirmate de Omar Hayssam și au fost coroborate cu documentele (jumătate de camion) confiscate de autoritățile române în data de 4 noiembrie 2004, după raidul efectuat în 6 locații aparținând firmelor fraților Hayssam.

Despre operațiunea Livada (Mivtza Bustan sau Orchard), primele informații au fost culese de așa-zișii avocați israelieni, veniți la București în perioada 2005-2006. Israel a recunoscut operașiunea de abia la mijlocul acestui an. Prima prezentare a operațiunii Livada a fost prezentată public, de oficiali americani. Ca urmare a operațiunii Livada, oficialii americani au înlocuit toate echipamentele radar care aveau piese fabricate în afara țării.

Povestea celor două operațiuni ilegale pe teritoriu străin este foarte complicată și nu poate face subiectul unui simplu răspuns la o întrebare.

Ai afirmat că, Viktor Anatolyevich Bout este un vechi prieten al conducerii de la București. Să înțelegem că Bout face și el parte din moștenirea lăsată de fosta Securitate din perioada comunistă noilor servicii secrete române, adică că avem o continuitate la acest nivel?

Bout face parte din vechea rețea de colaboratori externi ai Securității. A fost identificat și în afacerile derulate împreună cu statul român de celebrul Shimon Naor.

Shimon Naor

Shimon Naor

Inițial, magistrații au crezut că Bout (Bouț) ar fi român la origini, de undeva din Maramureșul istoric, actuala Transcarpatie ucraineană. Există numeroase articole în presă care descriu legăturile traficantului cu România, inclusiv rezoluții ale Națiunilor Unite.

Cantitatea de informații despre acest personaj este uriasă.

Este posibil ca tocmai din pricina acestor operațiuni deosebit de sensibile, dosarele legate de răpirea din Irak, precum și celelalte conexe să rămână clasificate pentru 50 de ani, adică până prin 2050?

Este o realitate că statul român nu dorește deschiderea dosarelor colaterale Afacerii Rapirea din Irak. Este vorba despre dosarul 628/D/P/2005, Armamentul, despre care oficialii români nu vor să audă. Acesta cuprinde, printre altele și datele clasificate din dosarele Tigareta.

Am cerut în ultimii 10 ani declasificarea tuturor documentelor din aceste dosare și publicarea acestora. Au cerut și alții. Au ascuns adevărul, au ascuns traficanții de armament contra droguri și multe alte operațiuni murdare.

Procurorul Ciprian Nastasiu

Procurorul Ciprian Nastasiu

În vizitele sale, în SUA, fostul procuror sef adjunct Ciprian Nastasiu, a primit de la serviciile secrete SUA, o cantitate impresionantă de documente și informații despre Viktor Bout și activitățile sale. Eu am dat publicității o mare parte dintre aceste informații ascunse în cartea Afacerea Rapirea din Irak, lansată recent cu editura Argonaut la târgul de carte Gaudeamus.

Care este în acest moment procentul de informații pe care-l știm din aceste dosare, 10%, dacă poți face o estimare?

Este greu de cuantificat. În volumele Afacerea Răpirea din Irak, pe care le-am publicat la editura Argonaut zilele trecute am dezvăluit o mare parte din secretele acestor dosare. Cantitatea de informații pe care o dețin este impresionantă, peste 50 de Gb de informații pe care am încercat să le pun la dispoziția autorităților române. Am fost refuzat.

O parte din informații au fost trimise la Ambasada SUA la București, la Departamentul de Stat SUA, la Departamentul de Justiție al SUA și la Interpol, incă din 2015. Ca urmare, în acel an, teroristul SUA, Mohammad Munaf a fost adus în țară și încarcerat.

Este cunoscut faptul că, Victor Bout este rus. Putem să bănuim că în urma arestării lui Bout serviciile secrete ruse s-au simțit lezate în vreun fel?

Autoritățile ruse au trimis protest oficial celor americane, în urma condamnării traficantului de arme. Istoria romanțată a lui Viktor Bout a fost prezentată în 2 filme de lung metraj, produse la Hollywood. Unul dintre acestea s-a intitulat Lord of the War.

În ultimii doi ani, soția lui Bout a facut demersuri publice pentru eliberarea acestuia. De subliniat faptul că, Viktor Bout, care are o activitate impresionantă, timp de mai bine de patru decenii în domeniul traficului cu arme, a intrat în vizorul serviciilor secrete ale SUA abia după ce mai mulți cetățeni americani au fost uciși în Columbia cu armele traficate de acesta.

S-a spus că, ziariștii Sorin Mișcoci și Marie Jeanne Ion au știut de la bun început ce urmează să se întâmple, cel puțin până la a doua răpire. În acest context putem înțelege că acești doi ziariști erau colaboratorii serviciilor nostre de informații ?

Cel puțin unul dintre ziariștii răpiți a fost agent al serviciilor secrete române. Atenție, agent poate însemna orice. Chiar și călătoriile repetate în avionul prezidențial, ani la rând sau a intreține relații amicable sau intime cu unul dintre teroriști.

Afacerea Rapirea din Irak

Ce este mai grav, este faptul că, unul dintre jurnaliștii suspecți de implicare în răpire a fost decorat pentru tăcere și numit în echipa tehnică de la Palatul Cotroceni, unde avea acces la secrete de stat. Dar despre aceste amanunte ar trebui să-i întrebați pe ei și instituțiile competente ale statului român. Citiți cartea și veți afla informații incredibile !

Acestea au fost întrebările noastre la care Ovidiu Ohanesian ne-a răspuns foarte prompt și curajos așa cum ne-a obișnuit de-a lungul timpului. Vă invităm să achiziționați cele două volume prin intermediul magazinului online al Editurii Argonaut. (click aici).
About Author

Lasa un raspuns