Constanta.RO

Pământul tocmai a înregistrat cea mai fierbinte lună iunie din istorie

0

Luna trecută a fost cea mai călduroasă lună Iunie din istoria planetei noastre. Anunțul lansat în urmă cu 6 zile de Administrația Națională Oceanică și Atmosferică a SUA (NOAA), ne spune că temperaturile de anul acestea le-au întrecut pe cele ale lunii iunie 2016, înregistrându-se astfel cea mai ridicată temperatură din 1880 până azi. Așa susțin specialiștii guvernului american.

În schimp, în Uniunea Europeană guvernată de marii producători auto, autoritățile tac mâlc, chiar dacă, față de continentul american aici temperaturile totale au fost chiar mai ridicate. Franța și-a stabilit și ea recordul de căldură la 45.55 °C în iunie anul acesta, alături de Spania, Germania și Elveția, conform datelor NOAA.

Un alt exemplu este Austria, care a înregistrat anul acesta cea mai fierbinte lună iunie începând cu primele măsurători din 1767, pe când Mozart avea doar 11 ani.

41 de state au înregistrat temperaturi record în iunie

Și nu doar Europa a avut parte de călduri fără precedent, luna trecută situația fiind similară și pentru parți din Asia, Africa și America de Sud.

În total, 41 de state și-au stabilit în iunie 2019 recordul temperaturilor ridicate, conform omului de știiță Robert Rohde, șef de departament al Organizației “Berkeley Earth” din California, printre țările afectate numărându-se Bangladeș, vecina noastră Ungaria, Irak, Nicaragua, Filipine și Turcia.

La modul general, Terra a fost luna trecută mai caldă față de media planetară obișnuită a lunii iunie, care se ridică la 59,9 grade (°F), adică 15 °C.

Japonezii și europenii confirmă datele americanilor

Totoată, luna trecută a marcat un nou record nedorit fiind cea de-a 414-a lună consecutivă în care temperatura planetei e peste medie, în conformitate cu datele NOAA. Prima lună din seria celor 414 amintite datează din 1984, din timpul primei administrații Reagan. Încă de atunci, conform publicației US Today, americanii au început să constate încălzirea accentuată a planetei noastre.

United Nations Sustainable Development Goals

United Nations Sustainable Development Goals

Alte organizații de prestigiu, precum Institutul Goddard al NASA, Agenția de meteorologie a Japoniei sau Serviciul european Copernic pentru Schimbări Climatice (C3S), au confirmat temperaturile record ale lunii iunie de anul acesta.

Avem tot mai puțină gheață la poli

Cantitatea de gheață marină din Antarctica și Arctica a fost și ea cu mult sub media obișnuită a lunii iunie: suprafața de gheață antarctică a avut cea mai mică dimensiune pentru iunie de până acum, situația fiind similară și-n zona Arctică.

Raportul NOAA la care facem referire, mai susține că până la acest moment, anul 2019 este cel de-al doilea cel mai fierbinte an din istorie, după 2016, însă șansele ca 2019 să treacă pe primul loc sunt de 100%.

În context, oamenii de știință afirmă că temperaturile record înregistrate an de an, sunt strâns legate de schimbările climatice provocate de om.  

Michael Mann, cercetător în cadrul Universității Statului Pennsylvania a declarat pentru ziarul britanic The Guardian că “recentele lucrări arată cum valurile de căldură înregistrate în ultimii ani, nu pot fi explicate fără a se ține cont de faptul că omul este cel care influențează încălzirea planetară. Zonele de aer fierbinte nu doar că vor continua să existe, dar pe măsură ce vom mai arde combustibili fosili acestea se vor dezvolta și vor încălzi și mai tare planeta.”
About Author

Lasa un raspuns