Nava “QUEEN HIND” eșuată la Midia este administrată de o firmă din Constanța

Nava “QUEEN HIND” care a eșuat duminică în bazinul portului Midia, având la bord peste 14.600 de oi, este administrată de firma românească MGM MARINE SHIPPING SRL cu sediul în Constanța.

Conform registrului KlassNK vaporul “QUEEN HIND” arboreză pavilion de complezență Republica Palau, fiind înmatriculată în portul Malakal din Pacific. Proprietar este firma de unică navă ASTRA MARINE SERVICES LTD, însă partea de management este asigurată de o societatea românească MGM MARINE SHIPPING SRL.

Nava “QUEEN HIND” - Sursa MT
Nava “QUEEN HIND” – Sursa MT

Construită în anul 1980, nava a fost achiziționată de ASTRA MARINE SERVICES LTD în anul 2015, botezată “ASTRA” și rebotezată “QUEEN HIND” în anul 2017, perioadă în care managementul a fost asigurat din România de MGM MARINE SHIPPING SRL.

“QUEEN HIND” făcea curse regulate din România spre statele arabe

Cel puțin în ultima perioadă, nava a făcut curse regulate din România spre Jeddah, Arabia Saudită și Tripoli, Libia. Astfel, la data de 28 octombrie 2019 nava s-a aflat în Portul Constanța, de unde s-a deplasat la Midia (Năvodari) pe 29, pornind ulterior spre Arabia Saudită.

A revenit la Midia pe 23 noiembri pentru încărcare, și a eșuat cu pilot la bord, o zi mai târziu, în timpul manevrelor de dezacostare.

Motivele eșuării navei

Din relatările directorului general al Autorității Navale Române (ANR),  Alexandru Mezei, “nava avea 3 grade când a plecat de la cheu. Această înclinare nu reprezintă o problemă. Comandantul a declarat că redresează nava şi că nu sunt probleme.”

Poziția Navei “QUEEN HIND” - Midia
Poziția Navei “QUEEN HIND” – Midia

Nava s-a desprins de cheu înclinată spre babord (3 grade sau mai mult), iar în următoarele minute a bandat spre bordul opus, începând să se scufunde la tribord.

Cel mai probabil nava a fost încărcată greșit, având centrul de greutate foarte sus, balastarea nu s-a făcut corect, combinație care duce rapid la răsturnare și eșuare. În plus, discutăm despre o navă cu o vechime de 39 de ani, mult peste limita admisă în mod obșinuit.

“QUEEN HIND” - eșuată
“QUEEN HIND” – eșuată

Conform normelor internaționale, durata de exploatare a navelor este de 20 de ani. Navele mai vechi, chiar dacă au fost bine întreținute sunt susceptibile de vicii ascunse ale structurii de rezistență a corpului. În plus, societățile de asigurare evită asigurarea navelor mai vechi de 20 de ani sau a mărfurilor încărcate pe astfel de nave. Dacă totuși se acceptă o poliță, compania de asigurări are grijă ca franciza să fie mărită substanțial.

În mod obșinuit, companiile de shipping serioare, nu folosesc o navă mai mult de 5-6 ani, după care aceasta este vândută pe piața de second-hand. Noul proprietar este obligat să o evalueze și evantual să-i remedieze în șantier probleme descoperite, însă, așa cum am arătat, n-o mai poate exploata mai mult de 15 ani de la momentul achiziționării. 

În cazul de față, societatea offshore ASTRA MARINE SERVICES a achiziționat nava “QUEEN HIND” deja veche, la 35 de ani de exploatare, situație care prezintă multiple riscuri de ordin tehnic la costuri de remediere care depășesc în mod obișnuit valoarea navei.

MGM MARINE SHIPPING SRL activități “de complezență”

Societatea românescă MGM MARINE SHIPPING, care asigură managementul navei “QUEEN HIND” a fost înființată în anul 2002, cu sediul în municipiul Constanța, și are ca domeniu principal de activitate “plasarea forție de muncă.”

Cu alte cuvinte, MGM asigură aparent serviciile de crewing pentru ASTRA MARINE SERVICES din Palau, dar așa cum am observat, la momentul eșuării, pe navă se afla un echipaj alcătuit din 22 de navigatori sirieni și nu români, așa cum ne-am fi așteptat de la o firma de recturate cu sediul în Constanța.

Deci, la fel ca pavilionul navei, și domeniul de activitate al MGM MARINE SHIPPING pare să fie tot unul “de complezență” legat cel mai probabil de comerțul cu animale vii și nu servicii de recrutare. 

Societatea MGM MARINE SHIPPING este deținută și administrată de cetățeanul român Guney Enise care deține 96%, în asociere cu Ablachim Cadrie, ambii născuți în județul Constanța. Anul trecut, societatea a declarat o cifră de afaceri de 7,13 milioane lei.

Secundul navei “QUEEN HIND” a ajuns peste bord
Secundul navei “QUEEN HIND” a ajuns peste bord

 

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular