Constanta.RO

Armatorul a ABANDONAT NAVA! “Queen Hind” revine statului român, la fel și costurile de ramfulare

0

Se pare că ne refacem flota pierdută în urmă cu 15 ani. Nava animalier “Queen Hind” eșuată în bazinului Portului Midia, pe data de 24 noiembrie, a fost abandonată azi de armator.

În ciuda faptului că Autoritatea Navală Română nu scoate o vorbă, lucrurile sunt destul de clare, la fel și legislația internațională din domeniul maritim.

Așa cum ne-a anunțat deja Alexandru Mezei, șeful ANR, armatorul (proprietarul) “Queen Hind” ar fi trebuit să-și asume responsabilitatea ramfulării navei până miercuri, 04 Decembrie, anul curent.

Cum așa ceva nu s-a întâmplat, azi urmează să se întrunească Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Constanța, și să stabilească ce este de făcut cu această navă.

Conform estimărilor autorităților din Constanța, costurile pentru ramfularea și dezeșuarea navei se vor ridica la aproximativ 2 milioane de Euro, în funcție de câte zile vor dura operațiunile.

Era de așteptat ca armatorul să recurgă la “metoda abandonului” în condițiile în care, valoare de piață a navei este mult mai mică decât costurile dezeșuării, la care se adaugă cele ale salvării echipajului și animalelor.

În astfel de situatii, conform dreptului maritim internațional, nava abandonată revine statului pe litoralul căruia se găsește, mai ales dacă statul respectiv a intervenit cu nave de salvare próprii.

Date despre armatorul navei

Nava “Queen Hind” (IMO 7920675) este armată (aparține) de societatea offshore de unică navă ASTRA MARINE SERVICES Limited înmatriculată în Portul Malakal din Republica Palau (țară insulară aflată în Oceanul Pacific).

Managementul este asigurat de firma MGM MARINE SHIPPING SRL din Constanța, deținută de Guney Enise (96%), în asociere cu Ablachim Cadrie, două doamne născute în județul Constanța. MGM a declarat anul trecut o cifră de afaceri de 7,13 milioane lei.
About Author

Lasa un raspuns