Constanta.RO

Vergil Chițac și Ion Stelian au inventat politicianul vopsit în activist civic. ONG-urile, folosite drept pușculițe?

0

Între anii 2000 și 2016, viața politică din Constanța se împărțea, destul de previzibil, între imbatabilul Radu Mazăre și presupușii săi oponenți, aleși pe sprânceană pentru a mima dizidența.

Odată cu plecarea la Olimipiadă a liderului atotputernic, pretendenții la tronul pe care actualmente șade fiul rătăcitor Făgădău, au inventat un stil nou de a face politică, menit să-l păcălească pe constănțean și totodată să colecteze sume generoase de bani de la bogații zonei. E tot un fel de Măzăriadă, vopsită doar în alte culori. Și culmea, modelul e patentat și folosit de ambele forțe politice din ”opoziție” care pretind că au șansa de a prelua Primăria Constanța.

E vorba de politicianul/actvist civic. Modelul e simplu, candidatul la Primărie se autonumește șeful unui ONG, în principiu unul cu activități preponderent legate de viața orașului. Din această postură de șef, ajutata de un avocat, începe și contestă în instanță TOT ce se întâmplă în oraș și mai ales în administrația locală din oraș. Și cum legea e destul de ușor de interpretat, iar o virgulă pusă greșit e motiv de a stopa proiectul, de multe ori ONG-ul câștigă și transformă victoria în motiv de campanie electorală.

În spatele acestor acțiuni se mai întâmplă însă ceva. Asociația candidatului nu se oprește la a bloca prin acțiuni în instanță proiectele administrației ci face același lucru și cu proiecte private ce se dezvoltă în oraș. Motive se găsesc. ”Noi credem că acolo era spațiu verde”, ”Proiectul e urât”, ”Nu respectă PUZ-ul”, le-ați tot auzit. Iar pentru un investitor, să stea cu proiectul blocat doi, trei ani în instanță, transformă totul într-o afacere pierdută.

Faptele, așa cum sunt ele, dau impresia că atacurile îndreptate către acești investitori privați sunt mai degrabă menite să colecteze bani, prin ONG-urile folosite drept pușculită, știut fiind faptul că acestea nu declară nicăieri cine sunt furnizorii care le alimentează cu fonduri.

Atât Ion Stelian cât și Vergil Chițac folosesc, deja de ani buni, acest mod de lucru. Deputatul USR se folosește de Asociația Verde Urban și de Baricada Verde, serviciile juridice fiind cel mai probabil prestate chiar de parlamentar, în timp ce senatorul Vergil Chițac a început în 2016 cu Asociația Civică Pentru Constanța și a continuat din 2018 cu Asociația Constanța Atfel, unde acțiunile în instanță sunt coordonate de celebra Felicia Ovanesian.

În ceea ce-l privește pe Ion Stelian, modul defectuos în care s-a folosit postura de avocat/activist civic/politician, s-a văzut poate cel mai bine în momentul în care, în apropierea blocului în care locuia, în garsoniera primită de la statul român, un dezvoltator imobiliar a decis să ridice un alt bloc. Ion Stelian a atacat proiectul în instanță, pentru că în balcon îi apăruseră trei pete de igrasie și pentru că blocul ce urma să apară îi răpea câteva minute din soarele zilnic. La foarte scurt timp, Ion Stelian renunță la procesul intentat dezvoltatorului, primind în schimb, pentru pagubele suferite, frumoasa sumă de 10.000 de euro.

Practic, între a duce dreptatea până la capăt și a bloca definitiv construcția blocului și bani, avocatul care se dorește primarul Constanței a ales banii.

La scurt timp după întâmplarea asta, dezvoltatorul respectiv ridica pe bulevardul Ferdinand o hidoșenie de bloc, ce sfida pe față toate regulile de urbanism cunoscute de om și toate legile din domeniu. Ion Stelian și asociația sa civică au tăcut mâlc, în timp ce localnicii zonei au reușit cu ajutorul altor avocați să stopeze proiectul. Ar fi putut fi o mare victorie pentru USR și compania, dar … cum să deranjezi pe cineva care te-a plătit deja?

house

Solid House, proiect controversat. Ion Stelian și USR tac mâlc

În mijlocul unui cartier de case, compania CELCO S.A ridica nu unul, ci două blocuri de nouă și respectiv șase etaje. Din nou, tăcere dinspre Ion Stelian și compania, deși existau toate argumentele unei acțiuni în instanță. Răspunsul, l-am aflat recent. Două miliarde de lei donație din partea CELCO, ofereau două miliarde de motive pentru ca dezvoltatorul să nu fie vreodată deranjat în proiectele sale.

CELCO ridică blocuri între case. USR tace.

CELCO ridică blocuri între case. USR tace.

Ne-am lămurit cu Ion Stelian și USR? Noi zicem că da.

În ceea ce-l privește pe amiral, sursa veniturilor s-a văzut din prima zi, deși domnia sa a refuzat s-o admită, chiar și atunci când situația era străvezie.

În 2016, Vergil Chițac devenea președintele Asociației Civice Pentru Constanța, înlocuindu-l în această funcție chiar pe sponsorul său, Gabriel Comănescu.

judecat

Îl știți pe Gabi Comănescu, de la GSP? Da, da, mogulul care uită să-și plătească angajații cu lunile și care este proprietarul unora dintre cele mai emblematice clădiri din Piața Ovidiu, pe care le-a redus la stadiul de ruine și în care nu pare că are intenția să investească vreun leuț.

Amiralul a urlat până a răgușit ”Cazinoul în sus, Cazinoul în jos”. Niciodată însă nu a vorbit despre Casa cu Lei, pentru că ar fi deranjat sponsorul. Cunoaștem deja modelul. În plus, poate că mulți dintre voi ați uitat, după campania electorală au apărut documente care arătau fără putință de tăgadă că Organizația de la Municipiu a PNL, condusă la acea vreme de amiral, fusese sponsorizată generos de Skantzikas, adică grecul lui Mazăre.

Cine a sponsorizat asociația Constanța Altfel, nu știm. Amiralul nu e obligat să ne spună și probabil că nu o va face niciodată. Cert e că brusc, după înființarea acestei asociații, Vergil Chițac anunță, cu documente, la Agenția de Mediu, că dorește să investească 400.000 de euro într-o pensiune de trei etaje, în Eforie. Intenție pe care o retrage nervos în preajma campaniei electorale, spunând jurnaliștilor că nu are bani de așa ceva.

Curios, când a cerut acord de la mediu nu știa că nu are 400.000 de euro în cont?

Atât Ion Stelian cât și Vergil Chițac, au patentat un mod de lucru defectuos, care, cel puțin la această oră, nu știm să fii adus beneficii vizibile orașului Constanța ci mai degrabă propriilor conturi.

La Cluj, investitorii au răspuns deja acestui mod de lucru, atacând aceste asociații civice, care le-au blocat nemotivat proiectele. Acolo, președintele USR CLUJ a fondat Asociația pentru Protecția Urbanistică a Clujului și, pe modelul pe care l-am prezentat mai sus, a acționat în instanță mai mulți dezvoltatori imobiliari. Asociația președintelui USR a pierdut de fiecare dată, iar unul dintre dezvoltatori a chemat ONG-ul în instanță, cerând daune de un milion de lei, pentru anul în care investiția a fost blocată.

„Prin cererea de chemare in judecata solicitam despagubiri initial de 1.000.000 lei, pe care le timbram la valoare urmand ca, în urma efectuării raportului de expertiză – în raport de concluziile acestuia, să ne modificăm câtimea obiectului cererii.”, se arată în acțiunea judecătorească împotriva APUC. Potrivit aceluiași document, ”fapta ilicită prejudiciabilă constă în conduita pârâților, care în mod nelegal au urmărit anularea actelor administrative în baza cărora se derula proiectul imobiliar cu scopul sistării lucrărilor de construire și apoi eventual a demolării lucrărilor edificate. Pârâții au urmărit blocarea proiectului imobiliar, ceea ce au si reușit pe perioada litigiului. În privința APUC, conduita păgubitoare a acesteia este în-afara oricărui dubiu, ințierea și continuarea acțiunii îndreptate împotriva activității eocnomice a subscrisei aducând atingere drepturilor noastre patrimoniale.”, spune dezvoltatorul imobiliar.

O situație care, mai mult ca sigur se va întâmpla și la Constanța, pentru că aceste presupuse asociații civice nu vor putea acționa, la nesfârșit, haiducește, încercând să ia de la bogați pentru a băga în propriile conturi, mimând dragostea pentru orașul Constanța.

Sigur, nimănui nu place puzderia de blocuri construite în ultima vreme în Constanța, dar … vă rugăm pe voi să ne aduceți aminte, au oprit asociațiile lui Vergil Chițac sau Ion Stelian vreunul dintre ele? Au anulat vreo autorizație de construire? Au demolat vreo construcție ridicată abuziv? Nu, pentru că în realitate nu asta a fost intenția lor, niciodată.
About Author

Lasa un raspuns