Felix Stroe, principalul vinovat pentru eșecul PSD Constanța în alegerile locale, se agață de putere și vrea în Parlament

În campania electorală aferentă alegerilor locale, proaspăt încheiate, ne-am asumat scoaterea la lumină a laturilor tenebroase ale candidaţilor PNL şi USRPLUS la funcţia de primar al municipiului Constanţa, Vergil Chiţac şi Stelian Ion. Nici astăzi nu considerăm că am greşit cu ceva atunci când am afirmat că în spatele lui Chiţac se află două grupuri de interese care, la un moment dat, se vor ciocni, iar Ion este unul dintre beneficiarii direcţi ai administraţiei Mazăre. Doar că, foarte concentraţi pe devoalarea unor aspecte din viaţa şi activitatea amiralului Vergil Chiţac şi deputatului Stelian Ion, care fuseseră până acum necunoscute, am ignorat şi am scăpat din vedere candidaţii Partidului Social Democrat, asta şi poate pentru că, de-a lungul timpului, am scris de ne-am plictisit de Felix Stroe şi Decebal Făgădău.

Încă din momentul execuţiei lui Horia Ţuţuianu au existat diverse scenarii cu privire la rolul şi rostul lui Felix Stroe în aceste alegeri, însă am refuzat să le luăm în calcul întrucât ele păreau mai mult gogonate şi mai puţin ancorate în probabilitate. Acum, când privim la rece întregul tablou al acestor alegeri locale, fără a ne fi vreun moment ruşine să ne recunoaştem naivitatea de a ne fi concentrat pe Vergil Chiţac şi Stelian Ion, putem spune că adevăratul candidat manciurian, adevăratul cal troian al acestor alegeri are un singur nume, Stroe, şi un singur prenume, Felix. El este responsabil pentru succesul PNL în aceste alegeri, el este cel care a a dus PSD la un minim istoric, el este cel care a predat judeţul Constanţa liberalilor.

Iar acum să vă explicăm.

După demisia lui Radu Mazăre din toate funcţiile politice şi administrative, Felix Stroe a fost numit preşedinte al organizaţiei judeţene a PSD Constanţa în anul 2015. Până în acel moment, directorul RAJA stătuse numai în umbra tandemului Mazăre-Constantinescu, fiind mai degrabă tolerat decât apreciat de aceştia. Stroe ne obişnuise cu această poziţie, cea de om al umbrelor, de aceea, ieşirea sa în lumina tuturor reflectoarelor a avut darul de a îi surprinde pe cunoscătorii de politică. S-a spus atunci că lui Felix Stroe i s-a ordonat să preia partidul iar el doar a executat acest ordin.

Apropierea alegerilor locale din anul 2016 a venit la pachet cu tot felul de zvonuri şi scenarii cu privire la împărţirea puterii în judeţul Constanţa între PNL şi PSD. Tot oraşul a auzit despre o presupusă întâlnire ce a avut loc în apropiere de Arhiepiscopie, cu participarea liderilor locali ai PSD şi PNL, tocmai pentru a se tranşa ce iau unii şi ce iau alţii. Nu avansăm numele acestor lideri, întrucât nu am fost acolo iar versiunile sunt variate, dar întâlnirea a existat cu certitudine. Având în vedere mersul ulterior al campaniei electorale, putem doar să speculăm că trocul a fost: PNL ia Primăria Constanţa, iar PSD ia Consiliul Judeţean.

Pe ce ne bazăm când facem această speculaţie?

În ordine cronologică, pe: interesul direct al lui Felix Stroe în câştigarea Consiliului Judeţean pentru a-şi proteja poziţia de director general al RAJA; maşinăria de promovare agresivă a lui Vergil Chiţac, mai mult pe persoană fizică decât pe partid; campania naţională murdară dusă împotriva lui Decebal Făgădău, ca ţintă principală, în timp ce Felix Stroe a fost o ţintă secundară; venirea la Constanţa, cu doar câteva zile înainte de alegeri, a ambasadorului american, Hans Klemm, care în cadrul unui discurs susţinut la Universitatea „Ovidius” a rostit câteva cuvinte cheie din programul lui Vergil Chiţac, acest gest fiind interpretat ca un mesaj subliminal de susţinere a candidatului PNL; lipsa criticilor din partea lui Felix Stroe la adresa PNL şi a lui Vergil Chiţac; originea militară comună a lui Felix Stroe cu cea a lui Vergil Chiţac; propunerea lui Alexandru Căutiş, una dintre gurile de tun care au fost îndreptate împotriva lui Făgădău, candidat la Camera Deputaţilor din partea PSD Constanţa, propunere susţinută de acelaşi Felix Stroe, dar care l-a oripilat pe însuşi liderul central al PSD, Liviu Dragnea.

Să nu uităm că scorul obţinut de Vergil Chiţac şi de PNL a surprins pe toată lumea: 34,63%, respectiv 31,01% la Consiliul Judeţean, mai mult decât la Consiliul Local, 30,33%. Nimeni, dar absolut nimeni, nici măcar cei mai optimişti liberali, nu dădeau partidul şi candidatul de pe Constanţa la mai mult de 25%, cu indulgenţă maximă. Atunci s-a vorbit prima dată de o fraudă în secţiile de votare, îndreptată împotriva lui Decebal Făgădău, prin oamenii PSD din secţii, dar care nu erau ai PSD, ci ai altcuiva.

Da, a părut absurd şi imposibil, pentru că eram obişnuiţi cu ideea că numai PSD-ul lui Mazăre fură. Doar că acesta nu mai era PSD-ul lui Mazăre, era PSD-ul lui Stroe, un om care, oricât de mult a lăsat el impresia că nu poate fi controlat de nimeni, pare a avea un buton roşu, o comandă operativă la care răspunde cu „ordonaţi”.

Doar că, în anul 2016, socoteala de lângă Arhiepiscopie nu s-a potrivit cu cea de la urne, chiar dacă s-au depus toate eforturile în acest sens: Decebal Făgădău a câştigat Primăria municipiului Constanţa, la o diferenţă de doar 7.565 de voturi, diferenţă care a adus şi victoria PSD la nivelul Consiliului Judeţean. Din momentul în care Făgădău a câştigat Constanţa iar PSD a avut un mandat în plus faţă de PNL în Consiliul Judeţean, devenea imposibilă realizarea ad-hoc a unui switch în planul iniţial: Consiliul Judeţean de la PSD la PNL, Primăria de la PNL la PSD. Astfel, puterea nu s-a împărţit, ci a rămas, din nou, în totalitate la PSD. Acest eşec al planului de împărţire a puterii poate fi explicat şi prin faptul că, în anul 2016, Vergil Chiţac a intrat târziu în competiţie, SRI şi STS încă nu fuseseră “reformate” în profunzime de Klaus Iohannis, iar partidele, în special PSD, mai aveau totuşi o anumită autonomie locală.

Ulterior, ştim că senatorul Vergil Chiţac a plecat cu scandal din PNL, şi-a constituit o Asociaţiei de la tribuna căreia a criticat atât PSD, cât şi PNL, şi mai ştim, din auzite, că ar fi existat cel puţin o întâlnire între acesta şi Felix Stroe, cu scopul înregimentării politice a fostului candidat al PNL la Primăria municipiului Constanţa în PSD. Chiar dacă Vergil Chiţac a refuzat, se pare că un dialog între cei doi a existat. Spunem, se pare, întrucât şi dacă a existat, cei doi vor nega.

Ne întoarcem în anul 2020, după revenirea amiralului Vergil Chiţac în PNL. Scenariul din 2016 se aplică pas cu pas: aceeaşi maşinărie de propagandă intră în funcţiune, Decebal Făgădău este atacat iar Felix Stroe ocolit, noul ambasador al SUA, Adrian Zuckerman, vine la Constanţa la un eveniment organizat de elevul lui Chiţac, Gabriel Comănescu, unde dă mâna cu amiralul candidat la Primărie, banii curg, aşa cum au curs şi în 2016. Apare însă un element surpriză: candidatura lui Felix Stroe la preşedinţia Consiliului Judeţean Constanţa.

Nu mai devreme de luna februarie a acestui an, mai precis pe data de 21, PSD îl nominaliza pe Horia Ţuţuianu, preşedintele în exerciţiu, pentru un nou mandat în fruntea Consiliului Judeţean. Din februarie şi până în august, nimic nu prevestea execuţia lui Ţuţuianu şi înlocuirea lui cu Felix Stroe, în calitate de candidat al PSD la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa. Vestea a căzut ca un trăznet, mai ales că toată povestea se petrecea cu doar câteva zile înainte de depunerea candidaturilor pentru alegerile locale. Ţuţuianu, care între timp începuse să îşi facă propria campanie sub sloganul #implicat, a încercat un soi de revoltă, apoi a acceptat cuminte această decizie aberantă, pe care toţi cunoscătorii fenomenului politic din judeţul Constanţa au catalagat-o într-un singur cuvânt: trădare.

După ce am văzut rezultatele alegerilor locale, am nuanţa puţin şi i-am spune predare, şi anume predarea judeţului Constanţa, la pachet cu municipiul, de la PSD la PNL. Cu alte cuvinte, ceea ce nu s-a întâmplat în 2016, s-a finalizat în anul 2020, iar pentru acest lucru a fost nevoie ca însuşi calul troian Felix Stroe să intre în scenă, tocmai pentru a se asigura ca totul merge conform ordinului, pardon, planului din 2016.

De ce considerăm că Felix Stroe a fost adevăratul cal troian al acestor alegeri?

În primul rând, pentru că intrarea lui în competiţia electorală s-a făcut pe ultima sută de metri, printr-o execuţie atât de puturoasă încât suntem convinşi că există mulţi pesedişti care nu au mai votat PSD. Ne amintim că în municipiul Constanţa, panourile electorale ale lui Ţuţuianu – #implicat au existat multă vreme după nominalizarea lui Stroe, fapt care a sporit confuzia în rândurile social-democraţilor.

În al doilea rând, pentru că un candidat tânăr, un om nou, care a făcut lucruri importante pentru judeţul Constanţa, chiar dacă noi i-am criticat şi deciziile greşite, a fost înlocuit cu un candidat învechit, cu imagine de comunist-securist, şi de care lumea s-a săturat.

În al treilea rând, pentru că Felix Stroe este un candidat nevotabil în mediul urban, lucru probat în municipiul Constanţa, el obţinând cu 2093 voturi mai puţin decât Decebal Făgădău. Mai mult, PSD a obţinut cu 140 de voturi mai puţine pentru Consiliul Judeţean în municipiul Constanţa, decât pentru Consiliul Local.

În al patrulea rând, pentru că prezenţa lui Felix Stroe lângă Decebal Făgădău, de fapt, lipirea ca marca de scrisoare, l-a costat pe acesta din urmă voturi, poate chiar al doilea mandat. Nimeni nu vrea să voteze un tânăr lipit de un comunist.

În al cincilea rând, pentru că în noaptea alegerilor, la nici 30 de minute de la prezentarea exit-poll-ului Antenei 3, Felix Stroe şi-a recunoscut public înfrângerea şi, mai grav, pe cea a lui Decebal Făgădău, fără ca măcar o secţie din municipiul Constanţa să fi fost numărată. Acest lucru a avut darul să demobilizeze oamenii din sediul PSD, care se ocupau de numărătoarea paralelă, dar mai ales pe cei din secţiile de votare.

În al şaselea rând, pentru că în calitate de preşedinte al organizaţiei judeţene nu a fost în stare să genereze o reacţie rapidă la acuzele de fraudă din anumite secţii de votare din municipiul Constanţa pentru ca, cel puţin voturile nule să fie renumărate. Sau nu și-a dorit.

În al şaptelea rând, pentru că Felix Stroe nu a fost atacat nici în această campanie de maşinăria mediatică din spatele lui Vergil Chiţac, maşinărie care l-a făcut franjuri pe Decebal Făgădău.

În al optulea rând, pentru că după pierderea lamentabilă a alegerilor la nivelul judeţului Constanţa, în loc să demisioneze din funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene, Stroe a demisionat doar din cea de director general al RAJA, funcţie din care spunea că nu poate să fie schimbat până în anul 2022. Demisie venită la doar o zi după ce i-a anunțat pe toți cei apropiați că nu va renunța.

În al noulăea rând, pentru că prin execuţia lui Horia Ţuţuianu şi participarea activă la pierderea alegerilor locale de către Decebal Făgădău, Stroe a căutat să elimine singurii potenţiali lideri care ar fi putut prelua partidul, în locul său, care l-ar fi putut reforma şi pe care nu i-ar fi putut controla.

În al zecelea rând, pentru că în ultimii patru ani activitatea politică a organizaţiei judeţene a PSD Constanţa s-a rezumat la remiterea a câtorva comunicate de presă dezgustătoare de susţinere a lui Sorin Grindeanu, Liviu Dragnea, Carmen Dan şi Viorica Dăncilă.

Toţi cei care îl cunosc pe Felix Stroe ştiu că este în stare de orice, că nu are două cuvinte la un loc, iar atunci când îşi începe fraza cu „frăţiorul meu”, trebuie să fii atent că nu ştii de unde vine cuţitul.

În anul 2016, încă preşedintele organizaţiei judeţene a PSD Constanţa, Felix Stroe, spunea pentru Info-Sud-Est: „Nu voi candida niciodată la o funcție în administrația publică locală sau centrală”. A uitat să menţioneze că: „dacă e ordin, cu plăcere”.

Sigur, ar fi total greşit să susţinem că Decebal Făgădău a pierdut aceste alegeri exclusiv din cauza lui Felix Stroe, dar sigur prezenţa acestuia în campania electorală din municipiul Constanţa l-a costat pe fostul primar în funcţie, aşa cum a costat PSD în judeţul Constanţa. Noi credem că tandemul Făgădău-Ţuţuianu ar fi produs un alt rezultat pentru PSD, evident, mai bun.

Și, mai există un argument extrem de important, legat de povestea alegerilor locale. În perioada 1-5 septembrie, la începutul campaniei electorale, echipa Constanta INFO, lucrând cu o firmă profesionistă de sondare a opiniei publice, a efectuat un sondaj de opinie, legat de șansele candidaților pentru funcția de primar al municipiului Constanța. Rezumându-ne doar la primii trei candidați, scorul pe care l-am obținut după ce am consultat 1386 de persoane a fost următorul: 31,5 % Decebal Făgădău, 25,15 % Vergil Chițac și 16, 15 % Ion Stelian.

Trebuie să precizăm un detaliu important. Am colaborat cu această firmă la peste 20 de sondaje. Rezultatele au fost întotdeauna în marja de eroare. Și-atunci, ne-am pus întrebarea ce s-a putut schimba, de în doar o lună de zile Decebal Făgădău a scăzut 7 procente iar concurenții săi au urcat în sondaje?

E simplu. În luna respectivă Felix Stroe și-a făcut simțită prezența, a intrat în campanie și a ținut neapărat să fie văzut cu Decebal Făgădău peste tot, situație ce a lucrat pentru primar ca o piatră de moară care l-a tras în jos. Imaginea de baron local a lui Stroe, imaginea de slugă a lui Nicușor, de om care a scumpit apa fără a da niște explicații rezonabile în acest sens, l-a tras pe Făgădău din ce în ce mai jos, până la eșecul pe care l-am observat cu toții.

Pentru Făgădău, asocierea cu PSD nu a fost benefică, și nimeni n-a întruchipat mai bine ca Stroe acea parte scârboasă a PSD-ului pe care o vrem cu toții plecată. Așa că, dacă a dorit să facă praf PSD-ul și pe tânărul primar, intrarea în campanie a baronului local Felix Stroe a fost mecanismul perfect pentru a ajuta.

Stroe și Dumitrache confundă PSD Constanța cu 2 x 1 Holding?

Și lucrurile nu se opresc aici. După ce a facilitat victoria liberalilor în alegerile locale din 2020, Stroe pare dispus să ofere același cadou și în alegerile parlamentare, acolo unde s-a cocoțat, alături de partenerul său de afaceri, Ion Dumitrache, pe singurele locuri eligibile.

Imediat după pierderea alegerilor, Stroe ar fi putut să facă un pas în lateral, recunoscând că a pierdut. După ce a cedat RAJA ca un pisoi docil, Stroe s-a aruncat cu sălbăticie asupra lui Horia Țuțuianu, încercând mișelește să-i pună acestuia în cârcă tot eșecul organizației de partid și propunând chiar excluderea acestuia din partid. Spre surprinderea lui, Stroe s-a lovit însă de opoziția lupilor tineri din partid, care n-au fost de acord cu această soluție. Așa s-a ajuns în interiorul organizației la un conflict de toată frumusețea între Stroe, Dumitrache și restul colegilor de partid.

Iar ca să fie sigur că face praf organizația, Stroe a mai comis una, recent. S-a cocoțat pe primul loc de pe lista pentru Senat și l-a urcat pe locul de la deputați pe partenerul său de afaceri, Ion Dumitrache, urmând ca locul secund de la deputați, probabil singurul eligibil, să fie primit de fiica lui Dumitrache, Cristina.

Aceste numiri sunt inexplicabile. De ce să merite Ion Dumitrache un loc în Parlament? De ce să merite fiica lui al doilea loc în Camera Deputaților, după 12 ani în care a făcut figurație pe acolo, doar în baza relațiilor pe care le are tăticul? De ce să meargă Felix Stroe în Senat, când a pierdut Consiliul Județean la peste 13 procente? Când el și Dumitrache reprezintă tot ceea ce a fost mai rău în istoria acestui partid?

De ce să nu dai șansa organizației de partid să se reformeze, să propună tineri, să încerce să crească din nou? Simplu, pentru că așa sunt acești baroni locali, se agață de putere și nu-i dau drumul decât cu picioarele înainte. Spre groapă sau spre pușcărie.

Surse credibile apropiate de echipa Constanta INFO spun că Stroe și Dumitrache joacă un rol dublu. Vor să ajungă în Parlament, acolo unde au promis că în momentele importante votul lor se va duce către PNL.

Abia atunci opera lor va fi pe deplin reușită iar PSD Constanța va fi complet distrus.

Similar Articles

Comments

  1. autorul articolului habar nu are cat de injurat era Tutuianu de catre primarii PSD din judet, care trebuiau sa se milogeasca mult timp pentru a fi finantat un proiect

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular