Statuia lui Ovidiu din Constanța a fost creată în anul 1887 de către sculptorul italian Ettore Ferrari, celebrul autor al statuilor lui Abraham Lincoln din New York, a lui Garibaldi din Italia și a lui Ion Eliade Rădulescu din București. Monumentul ce îl înfățișează pe celebrul poet roman Publius Ovidius Naso este primul dintre monumentele statuare ridicate în Constanța și unul dintre cele mai importante.
Statuia este turnată în bronz și îl înfățișază pe poet într-o postură meditativă, ce reflectă parcă tristețea exilului pe malul Pontului Euxin (Marea Neagră de azi). Cunoscut la noi ca poetul Ovidiu, acesta a fost unul din clasicii literaturii latine alături de Horațiu și Virgiliu. De altfel, pe soclul din marmură al statuii sunt săpate versurile scrise de el însuși cu destinația de epitaf: „Sub astă piatră zace Ovidiu, cântărețul / Iubirilor gingașe, răpus de-al său talent,/ O, tu, ce treci pe-aice, dac-ai iubit vreodată,/ Te roagă pentru dânsul: să-i fie somnul lin”.
Evenimentul dezvelirii statuii a fost sărbătorit de toți locuitorii orașului, inclusiv de prefectul din acea vreme, Remus Opreanu, cel care a inițiat „Comitetul pentru statuia lui Ovidiu”. Statuia a fost amplasată în piața centrală a orașului Constanța, Piața Ovidiu, și se află în fața Muzeului Național de Istorie și Arheologie.
Monumentul a trecut prin diverse peripeții, statuia fiind dată jos de pe soclu de armata bulgară în timpul ocupației Germano-Bulgare, pentru a fi luată ca pradă de război, însă autoritățile române au adăpostit-o în subsolul primariei o perioadă de timp.
Este un monument ce amintește de istoria noastră și de cultura latină ce ne-a influențat atât de mult. Trecătorule prin Constanța, oprește-te o clipă și admiră Statuia lui Ovidiu.