Nicuşor Constantinescu a pierdut alegerile pentru funcţia de vicepreşedinte al PSD pentru regiunea sud-est, în faţa colegului său de la Vrancea, Marian Oprişan. În urmă cu doar o lună, Nicuşor a fost bătut de acelaşi Orpişan, la alegerile pentru şefia Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene. Cele două eşecuri consecutive ale preşedintelui CJC anunţă intrarea echipei de la Constanţa în izolare politică.
Congresul PSD desfăşurat în zilele de 19 şi 20 aprilie la Bucureşti nu anunţă nimic bun pentru Constanţa. Aşa cum era de aşteptat, Victor Ponta a fost reales în funcţia de preşedinte, iar Liviu Dragnea a fost desemnat preşedinte executiv. Funcţiile de vicepreşedinţi naţionali au fost ocupate, în ordinea numărului de voturi, de Nicolae Bănicioiu, Marian Vanghelie, Titus Corlăţean, Dan Nica, Eugen Bejinariu, Constantin Niţă, Dan Şova şi Ion Călinoiu. Funcţiile de vicepreşedinţi regionali au fost „adjudecate” de Gheorghe Nichita (Nord-Est), Marian Oprişan (Sud-Est), Mircea Cosma (Sud), Paul Stănescu (Sud-Vest), Ion Mocioalcă (Vest), Ioan Rus (Nord-Vest), Mircea Duşa (Centru) şi Robert Negoiţă (Bucureşti-Ilfov). Pentru regiunea Sud-Est s-au înscris în cursa alegerilor interne preşedintele CJC – Nicuşor Constantinescu, preşedintele CJ Vrancea – Marian Oprişan şi primarul municipiului Buzău – Constantin Boşcodeală. Oprişan a obţinut 295 de voturi, Constantinescu – 219, iar Boşcodeală – 147.
Nu se înţeleg cu Ponta
Dacă la primul eşec în faţa lui Oprişan, Constantinescu declara că a fost taxat datorită verticalităţii de a critica unele decizii ale guvernului Ponta, la acesta din urmă a dat de înţeles că a fost trădat de buzoieni, care i-au promis voturile, dar în cele din urmă le-au prăpădit pe out-siderul Boşcodeală. Oricum ar fi, orizontul de aşteptare din PSD Constanţa pare să se subţieze tot mai mult. Reamintim că marele proiect privind trecerea Porturilor Maritime în administrarea Consiliului Judeţean şi Primăriei Constanţa este blocat. De asemenea, postul de secretar de stat la Transporturi oferit PSD Constanţa a fost retras, după ce Valentin Răducu Preda – fostul consilier personal al lui Radu Mazăre – a fost destituit de Victor Ponta. Premierul l-a eliberat pe Preda din funcţie, exact în ziua în care constănţeanul a fost audiat de DNA, într-un dosar care se referea la obţinerea unor documente protejate de secretul de serviciu de la un ofiţer de poliţie judiciară. Pe de altă parte, ideea avansată de Radu Mazăre privind constituirea unei zone cu regim fiscal privilegiat pe litoral pare sortită eşecului, din capul locului, fiind în contradicţie totală cu acordurile semnate de Guvern cu FMI. Politicile guvernamentale din domeniul sănătăţii au fost criticate deschis de către Nicuşor Constantinescu, fiind în contradicţie cu interesul – cel puţin politic – al acestuia. În sfârşit, acelaşi Constatinescu a criticat măsura impusă de la Bucureşti privind plata arieratelor autorităţilor publice locale, în regim de urgenţă, obligaţie pentru care a fost nevoit să angajeze un credit, în condiţiile în care Guvernul USL centralizează resursele, în loc să le distribuie comunităţilor locale. (Adrian Carlescu)