Proiectul programului „Instalare sisteme de monitorizare a traficului ilegal de materiale radioactive în Portul Constanţa” a ajuns în această săptămână la faza a doua de implementare, în acest sens devenind operaţionale alte cinci porţi de acces din Portul Constanţa şi din Portul Constanţa Sud Agigea.
Prima fază a proiectului, care a vizat porţile de acces nr. 1 şi 7 din Portul Constanţa, a fost implemantată în luna aprilie 2012.
Programul „Second Line of Defense” (S.L.D.) destinat detecţiei la frontieră a materialelor nucleare şi radioactive în vederea prevenirii traficului ilicit cu aceste produse, reprezintă un program amplu ce urmareşte dotarea a 600 de puncte de trecere a frontierei din peste 30 de ţări ale lumii cu echipament specific. La nivelul ţării noastre programul este implementat şi gestionat de către Ministerul Afacerilor Interne – Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră Române, cu sprijinul Departamentului Energiei (D.O.E.) din cadrul Guvernului S.U.A., reprezentând o donaţie a guvernului american.
„Second Line of Defense” prevede, în principal, instalarea unor portal-monitoare ce detecteaza radiaţii gama şi neutroni în punctele de frontieră rutiere, navale şi aeriene situate la frontiera externa a U.E., la graniţa cu R. Ucraina, Serbia, R. Moldova şi la Marea Neagră, cât şi în cadrul Aeroportului Internaţional „Henri Coandă” Bucureşti. Totodată, programul presupune realizarea unui sistem on-line de avertizare ce cuprinde o bază de monitorizare centrală, staţii de alarmă centrale şi staţii de alarmă locale. Implementarea programului a început în P.T.F. Galaţi Rutier şi în P.T.F. Galaţi Feroviar, de la frontiera cu R. Moldova şi a fost continuată la Marea Neagră, în Portul Constanţa şi Constanţa Sud – Agigea.
Tot în cadrul acestui proiect, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră a primit din partea Departamentului Energiei din S.U.A. două autovehicule dotate cu mijloace mobile de detecţie a materialelor nucleare şi radioactive, care au fost utilizate de către ofiţerii specializaţi în combaterea infracţionalităţii transfrontaliere. Tehnica a fost folosită inclusiv în misiunile din zonele de acces ale Portului Constanţa şi Constanţa Sud – Agigea.
Pe parcursul implementarii Programului S.L.D., peste 100 de poliţişti de frontieră au fost specializaţi şi instruiţi de experţi din S.U.A. pentru a utiliza echipamentele mobile şi fixe de detecţie a radiaţiilor, precum şi echipamentele portabile.
Informatii de background:
Programul „Second Line of Defense” (S.L.D.) se derulează în baza Acordului dintre Ministerul Afacerilor Interne din România şi Departamentul Energiei din Statele Unite ale Americii cu privire la cooperarea în domeniul prevenirii traficului ilicit cu substanţe nucleare şi alte materiale radioactive, semnat la data de 15.09.2008.
Pentru ţara noastră implementarea programului „Second Line of Defense” conduce la întărirea rolului activ pe care Romania îl are în regiune, în soluţionarea unor probleme majore precum lupta impotriva terorismului, promovarea parteneriatului strategic cu S.U.A. şi promovarea intereselor de securitate ale statului român.
În plan logistic, acest Program constă în asistenţa acordată Poliţiei de Frontieră Române în ceea ce priveşte furnizarea echipamentului şi a materialelor, precum şi în efectuarea instruirii şi livrărilor prevazute în Acord, acestea incluzând ajutor tehnic şi consultări în următoarele domenii:
• crearea şi implementarea regulamentului şi a altor programe în domeniul prevenirii traficului transfrontalier cu materiale nucleare speciale şi alte materiale radioactive;
• dezvoltarea mijloacelor tehnice şi a metodelor de detectare şi identificarea la frontieră a materialelor nucleare speciale şi a altor materiale radioactive, precum şi a procedurilor şi capacităţilor de răspuns;
• livrarea şi instalarea în punctele de trecere a frontierei (situate pe frontiera externă a U.E.) la intrarea / ieşirea în / din România a echipamentului şi dispozitivelor adaptate pentru condiţiile existente în ţara noastră (inclusiv testarea, configurarea şi demonstraţiile cu aceste echipamente şi dispozitive);
• livrarea de seturi de piese de schimb, echipament de testare şi alte echipamente, în vederea întreţinerii utilajelor şi dispozitivelor furnizate de D.O.E. – S.U.A.;
• pregătirea poliţiştilor de frontieră români şi a altor categorii de personal pentru detectarea la frontieră a materialelor speciale nucleare şi a materialelor radioactive, precum şi pentru utilizarea adecvată a echipamentului furnizat de D.O.E. – S.U.A.;
• sprijin pentru întreţinerea echipamentului furnizat de D.O.E. – S.U.A., conform unui plan de întreţinere şi susţinere, stabilit reciproc de părţile contractante.