Va scriem aceste randuri intrucat cea mai importanta schimbare din Romania post decembrista bate la usile noastre si anume : Reforma sistemului sanitar. Pentru a pune lucrurile in ordinea fireasca, citand din legea sanatatii (95/2006/titlul 1/capitolul 1/articolul 1) sanatatea publica reprezinta “obiectiv de interes social major”.
Ceea ce dorim este sa dezbatem modul in care se va aplica legea sanatatii si nu legea in sine/Existenta unui cadru legislativ in sine nu asigura succesul asteptat fara instrumentele in sine. Astfel se naste o intrebare fireasca : cu cine veti face reforma sanatatii in Romania Domnule Ministru al Sanatatii Publice? In cazul in care nu ne-am facut intelesi, va explicam: medicii capabili si necesari asigurarii succesului acestei reformari in cadrul ministerului si in teritoriu sunt medicii specialisti de Sanatate Publica si Management. Pe scurt, medici specialisti de Sanatate Publica si Management nu prea aveti domnule ministru, iar cei care exista nu au loc in sistem sau au luat calea migrarii catre alte specialitati sau din tara. Daca va intrebati ce competenta au acesti medici, va rugam sa cititi tematica examenului de specialitate de pe site-ul ministerului sanatatii (http://www.ms.gov.ro/documente/Sanatate%20publica%20si%20management_12631_12383.pdf).
Marea problema a sistemului de sanatate este ca se axeaza pe omul bolnav si nu pe omul sanatos. Va adresam urmatoarele intrebari:
• Din punct de vedere al poverii financiare care sugruma sistemul de sanatate credeti ca este mai eficient sa se trataze boala sau se fie prevenita?
• Credeti ca masurile de profilaxie sunt aplicate la adevarata intensitate acordata starii de sanatate a populatiei Romaniei la aceasta ora?
• Credeti ca pacientul si deasemeni medicul au fost educati destul in aceasta directie preventiva?
Ne intrebam astfel cum de ministerul nu a avut viziunea acestui moment in care va trebui sa schimbe macazul intr-o noua directie cu implicatii sociale si economice majore pentru populatia Romaniei si sa ramana fara instrumentele necesare conducerii acestei locomotive cu multe vagoane care se numeste Reforma in Sanatate.
Se propune descentralizarea sistemului. Deci pentru cresterea eficientei este nevoie de profesionalism. Sa vedem care sunt profesionistii dumneavoastra si numarul acestora.
Cu cine veti implementa aceste masuri domnule ministru? Cu medici de alte specialitati care au deja de lucru destul in propria specialitate sau cu cei care au fost pregatiti in rezidentiat exact pentru ceea ce discutam in aceste randuri? Va rugam sa verificati in cadrul ministerului pe care il conduceti cati medici specialisti de Sanatate Publica si Management aveti si deasemeni in teritoriu; verificati in posturile de manageri de spitale de stat si la conducerea Directiilor de Sanatate Publica cati specialisti de Sanatate Publica si Management sunt angajati si deasemeni cati sunt in subordinea acestora. Pana si cerintele de angajare in sistemul sanitar de stat nu promoveaza aceasta specializare in posturile respective: se cer cursuri de management, masterate etc si nu specialitate. Daca domnia voastra considera ca un masterat sau un curs tine loc de rezidentiat va inselati amarnic. Mai mult, pentru faptul ca minsterul care poarta acelasi nume cu specialitatea in cauza ii ignora pe acesti specialisti, nici sectorul privat de sanatate nu ii recunoaste sau constientizeaza. Paradoxul este acesta: toti managerii de din sanatate ar dori sa aiba aceasta specialitate, taxa la al doilea rezidentiat este cea mai mare (aproximativ 8500 ron/an/4ani) si cu toate acestea medicii specialisti de Sanatate Publica si Management nu sunt de gasit. Cum va explicati acest lucru domnule Ministru?
In incheiere am dori sa va aducem aminte de cazul unor adevarate puteri economice la nivel mondial care au sistemul de sanatate in colaps (Ex. SUA). Credeti ca Romania cu resurse financiare mult mai slabe, cu o educatie medicala mult mai precara, cu personal mai putin si mult mai prost platit, si fara specialisti de Sanatate Publica si Management va reusi reformarea sistemului sanitar?
Acesta este doar un exemplu de slaba si voit intentionata gestionare a resurselor umane in Romania si nu dorim decat promovarea eficientei si profesionalismului. Asadar: treziti-va odata domnule Ministru!