În cursul acestei zile, SC RAJA SA Constanţa a fost gazda unei întâlniri de lucru, în urma vizitei oficiale a unei delegații a Comisiei Europene condusă de Benoit Nadler – reprezentantul CE din partea DG REGIO (Directoratul General pentru Politică Regională și Urbană).
Alături de reprezentanții Comisiei Europene în delegație s-au aflat și cei ai Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice, printre care și directorul Autorităţii de Management POS Mediu – Ciprian Ghioc.
Întâlnirea de astăzi, face parte din cadrul monitorizării efectuate de Comisia Europeană pe România, monitorizare ce urmărește și analizează absorbția fondurilor europene în țara noastră, mai precis implementarea şi derularea programelor cu finanţare europeană nerambursabilă din cadrul POS Mediu.
Ca și anul trecut, când reprezentanții Comitetului de Monitorizare pentru Programul Operaţional Sectorial de Mediu au efectuat o vizită de lucru la Stația de Epurare Eforie – Sud, și vizita de anul acesta are la bază performanțele SC RAJA SA în implementarea cu succes a celor mai ambițioase proiecte cu fonduri europene de la nivel național.
Discuțiile s-au axat pe stadiul derulării proiectelor dezvoltate de societatea noastră, operator regional, prin POS Mediu. La ora actuală, S.C. RAJA S.A. are în implementare 4 proiecte aflate în diferite stadii ale evoluţiei, având o valoare cumulată de peste 320 milioane de euro, din care RAJA asigură o cofinanțare de aproximativ 88,5 milioane de euro. Cele patru proiecte sunt: “Reabilitarea Staţiei de epurare ape uzate Eforie Sud”, „Reabilitarea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi de canalizare în regiunea Constanţa – Ialomiţa”, “Canalizare menajeră, comuna Valu lui Traian, etapa III, Constanţa” și “Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată pentru regiunea Constanţa-Ilfov”. În urma acestor proiecte se vor realiza 14 stații de epurare noi, aproape 950 km de sisteme de apa și canalizare noi, dar și peste 60 de stații de pompare.
Pe lângă cele patru (4) proiecte aflate deja în implementare, S.C. RAJA S.A. Constanţa a promovat spre evaluare şi finanţare un alt proiect, denumit “Executarea branşamentelor de apă şi a racordurilor de canalizare în regiunea Constanţa-Ialomiţa”. Acesta îşi propune completarea investiţiilor realizate în cadrul proiectului „Reabilitarea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi de canalizare în regiunea Constanţa – Ialomiţa” prin realizarea a peste 3.063 de branşamente şi 6.058 de racorduri noi de canalizare, precum şi extinderea reţelei de distribuţie a apei cu 12,27 km. Investiţiile vizează 15 localităţi din judeţul Constanţa şi 2 localităţi din judeţul Ialomiţa.
Partea a doua a discuțiilor din cadrul întâlnirii de astăzi, s-a axat pe stadiul elaborării și perspectiva demarării Programului Operațional – Infrastructură Mare (POIM). Pentru conformarea la Directivele Europene privind infrastructura de apă/apă uzată SC RAJA SA a propus spre realizare în proiectul de investiții care se va finanța prin POIM, lucrări în valoare de aproape 400 milioane euro, adresându-se unui număr de aproximativ 653.000 locuitori beneficiari, din peste 90 de localități aflate pe teritoriul ariei sale de operare, din cele șapte județe.
Pe lângă acestea, proiectul urmărește dezvoltarea, reabilitarea și modernizarea infrastructurii existente. În contextul în care problema nămolului rezultat în urma tratării apelor uzate este o problemă generatoare de cheltuieli, care se adaugă la cele de operare și în același timp o problemă de mediu, SC RAJA SA este preocupată de identificarea unor soluții fezabile, care să înlăture efectele negative pe care derularea acestei activități le poate avea în viitor asupra mediului. În acest sens, SC RAJA SA urmărește ca o parte din investițiile ce vor fi derulate prin POIM, să fie reprezentată de retehnologizarea Stațiilor de Epurare, prin echiparea acestora cu instalații de cogenerare a biogazului și prelucrarea nămolului pentru valorificarea acestuia drept combustibil, sau în agricultură în condiții de securitate și protecție a mediului.
Benoit Nadler, reprezentantul Comisiei Europene pentru România, a declarat astăzi, cu ocazia întâlnirii de la sediul RAJA Constanța: “RAJA este ultima mea îngrijorare în ceea ce privește implementarea proiectelor și absorbția fondurilor europene.
Absorbția de 78% de la nivelul acestei companii, ne asigură de finalizarea acestor proiecte în timp util”.
Directorul Autorităţii de Management POS Mediu din cadrul Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, Ciprian Ghioc, a declarat: “Așa cum timpul a demonstrat, întâlnirile de lucru de la RAJA, nu mai sunt de mult simple discuții, ci reprezintă soluții viabile de rezolvare a problemelor apărute, aplicate cu succes în viitorul apropiat de către toți operatorii regionali.” (Paul Pârvu)