Proiectul “Facilitarea inserției pe piața muncii a viitorilor absolvenți de marină” POSDRU/161/2.1/G/140706 a reprezentat o oportunitate reală pentru studenți ai Academiei Navale “Mircea cel Bătrân” Constanța de a-și dezvolta aptitudinile de muncă prin participarea la stagiile de practică și sesiunile de consiliere și orientare profesională.
În termeni de obiective și realizări ale proiectului, acesta și-a propus inițial să faciliteze tranziția de la școală la viața activă pentru 360 de studenți de la specializările Navigaţie şi Transport Maritim şi Fluvial, Inginerie şi Management Naval şi Portuar, Ştiinţe Nautice, Electromecanică, Electromecanică Navală și Sisteme Electromecanice Navale. Ca urmare a rezultatelor pozitive obținute, echipa de implementare a făcut posibilă organizarea activităților pentru 389 de studenți oferind astfel șansa clarificării traseului profesional, prin dobândirea abilităților crescute de căutare a unui loc de muncă, mai multor tineri decât s-a planificat inițial. Un obiectiv important a fost înființarea Centrului de Informare Consiliere și Orientare în Carieră (CICOC), un element important în prevenirea și combaterea eșecului în carieră, facilitând accesul la informația privind orientarea școlară și profesională.
Activitatea a vizat identificarea aptitudinilor profesionale ale tinerilor și evaluarea personalității vocaționale cu ajutorul instrumentelor specifice psihologiei. Corelarea ulterioară a acestor informații cu date concrete din planul piețeii muncii, conturarea și structurarea aspirațiilor de carieră, precum și evaluarea psiho-comportamentală individuală raportată la piața muncii, reprezintă principalele subactivități ale întâlnirilor ce au avut ca scop consilierea profesională și de carieră. De un real interes pentru studenți a fost și îndrumarea în sensul realizării corecte și în mod profesional a documentelor necesare aplicării pentru postul dorit (Curriculum Vitae, scrisoare de intenție, scrisoare de mulțumire).
Pentru 270 de studenți din grupul țintă au fost organizate stagii de practică în 10 companii din industria navală: UNITED SHIPPING AGENCY (USA), SC UMEX SA, ȘANTIERUL NAVAL CONSTANȚA, MARINE OFFSHORE CONSULTANTS (MOC), SC MINMETAL SA, CONSTANŢA SOUTH CONTAINER TERMINAL (CSCT), COMPANIA NAȚIONALĂ ADMINISTRAȚIA CANALELOR NAVIGABILE (ACN), COMPANIA NAȚIONALĂ ADMINISTRAȚIA PORTURILOR MARITIME CONSTANȚA (CN APM), CENTRUL DE MENTENANȚĂ NAVALĂ (CMTN), SC CHIMPEX SA.
Scopul principal al stagiilor de practică a fost facilitarea tranziției de la școală la primul loc de muncă, completarea activității didactice în care studenții și-au însușit cunoștințele teoretice, prin dobândirea competențelor și abilităților profesionale cerute de integrarea pe piața muncii. O activitate importantă a proiectului a fost premierea celor 10 studenți care au obținut cele mai bune rezultate în urma concursului organizat, eveniment ce a avut loc în data de 21 octombrie 2015 la sediul Academiei Navale “Mircea cel Bătrân”.
Proiectul a reunit un parteneriat format din Asociația Noul Val în calitate de beneficiar, Academia Navală “Mircea cel Bătrân”și SC Development Projects And Strategies SRL și este cofinanțat de Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013.