No menu items!
No menu items!

Tudorel Chesoi îi răspunde directorului RADET: ”Indiferent de presiuni și diversiuni, proiectul meu privind ieftinirea gigacaloriei va continua”

Consilierul Tudorel Chesoi a primit un răspuns de la directorul RADET, Liviu Popa, după ce a depus un proiect de horărâre în Consiliul Local care prevede racordarea centralelor termice ale regiei la rețeaua de gaze.

”Vă aduc la cunoştinţă o problemă cu care se confruntă locatarii din blocurile unde funcţionează centrale pe gaz.Vă transmit ataşat copia petiţiei  transmisă nouă, spre ajutor, de către proprietarii unui apartament grav afectat de noxele emise de cosurile centralelor de apartament ale vecinilor săi. Este simplu de imaginat că acelaşi fenomen este prezent în toate blocurile unde funcţionează centrale de apartament. Pentru protejarea sănătăţii populaţiei urbane, astfel afectate, oare ce măsuri ar fi necesare? Ţările din Europa dezvoltă sistemul centralizat care este nepoluant, nu prezintă pericole de explozie sau alte riscuri pentru populaţie”, a spus Liviu Popa. În scrisoare, o abonată RADET se plânge că s-a îmbolnăvit după ce ar fi inhalat cantități mari de monoxid de carbon de la centrala termică a vecinilor.

În replică, Tudorel Chesoi a făcut o serie de precizări. Principala observație este că șeful RADET practic nu a înțeles despre ce proiect este vorba.”În primul rând, proiectul meu se referă la transformarea punctelor termice în centrale termice pe gaz, caz în care RADET Constanţa nu va fi afectat ca structură şi ca obiect de activitate, întrucât, aşa cum susţineaţi dumneavoastră, în prezent un mecanic punct termic gestionează cinci puncte termice, iar în cazul proiectului meu numărul mecanicilor de puncte termice angajaţi va fi mai mare”, a spus Tudorel Chesoi. Evident, acest lucru nu înseamnă instalarea de centrale termice în fiecare apartament, așa cum greșit se teme Liviu Popa.

”În situaţia în care RADET Constanţa nu va susţine varianta de proiect înscrisă mai sus, atunci proiectul meu prin care susţin reducerea substanţială a preţului gigacaloriei, are în conţinut varianta nr. doi, prin care se vor instala centrale termice pe gaz în scara blocului sau uscător. Această variantă este mai economică decât centrala pe gaz în punctul termic, întrucât se elimină pierderile din subsolul blocului”, a mai spus consilierul local.

Tudorel Chesoi a subliniat că cele două variante nu sunt de natură să introducă noxele pe ferestrele locatarilor întrucât la instalarea acestora se va avea în vedere şi montarea unor coşuri adecvate.

”În opiniile mele manifestate public am susţinut faptul că cetăţenii locuitori ai blocurilor nu trebuie să îşi suporte unul altuia noxele produse de centralele de apartament şi în viitor să poată adera la sursa de energie termică ieftină propusă de mine prin montarea de centrale termice pe gaz în punctele termice sau în scara blocului. Lipsa de soluţii manifestată de RADET Constanţa, care nu a venit în întâmpinarea miilor de cetăţeni care au hotărât debranşarea de la sursa de energie termică gestionată de dumneavoastră, a condus la această situaţie prin care cetăţenii au ales sursa de energie proprie, instalându-şi centrale termice pe gaz în apartamente, reducând astfel costurile de încălzire de aproape trei ori. Criticile dumneavoastră referitoare la centrale de apartament sunt justificate din punct de vedere al noxelor, dar nu aţi oferit o soluţie alternativă cetăţenilor. Proiectul meu, este soluţia pe care dumneavoastră ar trebui să o susţineti, aşa încât împreună să venim în întâmpinarea zecilor de mii de cetăţeni care au tendinţa de a renunţa la sursa dumneavoastră de energie termică foarte costisitoare”, a conchis consilierul local Tudorel Chesoi.

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular