Liberalul Robert Boroianu, cunoscut pentru gafele pe care le face la fiecare apariție publică (asta ca să nu mai aducem aminte de minciunile pe care nu s-a sfiit să le încerce în fața presei) a mai comis-o încă o dată în cursul acestei săptămâni.
Consilier județean și viitor deputat PNL (prin grija cumătrului său, președintele organizației județene) Robert Boroianu nu a avut curaj să organizeze o conferință de presă în cadrul căreia să răspundă la întrebări legate de propria-i persoană. Nu e greu de înțeles de ce. Ce-ar fi putut spune? Că singura sa afacere e în faliment și că pentru a o ”ajuta” a retras din companie miliarde, exact în momentul în care ar fi trebuit să se lupte să-și salveze mezelăria? Evident, nu. A găsit în schimb prostiuța asta de subiect legat de apa care ar fi prea scumpă și din acel moment, tot bate apa în piuă, sperând că-l bagă cineva în seamă.
Marți, un nou episod din tragicomedia pusă în scenă de Boroianu și sfătuitorul lui (omul cu trei inițiale încă aflat în slujba lui Nicușor Constantinescu și Strutinsky) a avut loc la sediul PNL, acolo unde viitorul deputat a convocat presa pentru a o anunța că în calitatea sa de parlamentar va cere ca apa să fie gratuită în România, așa cum știe el că s-a întâmplat de curând în Slovenia.
Numai că, traducătorul lui Boroianu nu i-a citit corect situația din Slovenia, pentru că în micuța țară, de aproximativ două milioane de locuitori, apa se plătește, ca peste tot în lume. Amendamentul pe care guvernul țării l-a adus de curând constituției și pe care Boroianu nu l-a priceput, spune că statul va suporta puținele investiții necesare (Slovenia nu are nevoie să extragă apa de la adâncime, fiind foarte bogată în această resursă). Slovenia a interzis de fapt posibilitatea ca marile companii să comercializeze apa, stipulând faptul că operatorii de apă nu au voie să producă profit. În rest, în Ljubljana, capitala Sloveniei, o regiune cu aproximativ 300.000 de oameni, apa costă 0.62 euro metru cub fără taxe, adică un preț aproximativ egal cu cel al apei din Constanța, dacă iei în calcul că toate cheltuielile ce țin de investiții sunt suportate de stat.
Și, ca să ne asigurăm că am înțeles situația mai bine decât Robert Boroianu, am luat legătură cu reprezentanți ai Guvernului Sloveniei care, prin intermediul Facebook, ne-au răspuns amabil la fiecare întrebare. Puteți citi conversația mai jos.
În concluzie, PNL trimite în Parlament, pe bază de pile, un domn nepriceput, fără nicio realizare notabilă în activitatea sa profesională. Nouă nu ne rămâne decât să ne așezăm comozi în fotoliu și să ne pregătim de zecile de gafe pe care Boroianu le va face în activitatea de parlamentar.