Când Radu Mazăre a acceptat să intre în PSD, a făcut o mutare pe care la vremea respectivă n-am înțeles-o în profunzimea ei. A dat afară aproape toți membrii de partid din organizația constănțeană. Vorbim de oamenii reprezentativi, de cei capabili să-i facă opoziție. Toți au fost excluși iar cei câțiva care au avut curajul să deschidă gura au beneficiat din plin de controale ale Primăriei și ale instituțiilor pe care Mazăre la controla deja prin oamenii impuși la conducerea lor.
Revenind în zilele noastre, privind în cealaltă parte a spectrului politic, la liberalii constănțeni, putem concluzia ușor că lucrurile n-au stat foarte diferit. Gheorghe Dragomir a ajuns președintele organizației județene a partidului undeva în anul 2005, la doar câteva luni după Radu Mazăre.
În ceea ce privește viața de partid, Dragomir a preluat modelul Mazăre, doar că neavând destulă forță, l-a perfecționat în timp. An după an, Dragomir i-a ”ajutat” pe liderii importanți ai partidului să facă pași în lateral, preferând să impună pe funcții oameni apropiați de el, parteneri de afaceri, fini și cel mai important, oameni obedienți, care să-i sară în ajutor la nevoie. S-a ajuns astfel în 2016 ca orice tentativă de înlăturare a liderului suprem Dragomir să se lovească de amenințarea a zeci de membri ai organizației, fie că vorbim de primari, consilieri județeni sau locali sau membri de partid din conducerea organizației, că vor pleca odată cu liderul lor.
Poate cel mai bun exemplu pentru a descrie activitatea lui Gheorghe Dragomir, este reprezentat de faptul că acesta i-a făcut mai multe plângeri penale liderului PD, la acea vreme, Gigi Chiru, care avea să devină mai târziu copreședinte al liberalilor, alături de ”denunțătorul” său.
Obediența oamenilor impuși de Dragomir s-a văzut cel mai bine înainte de alegerile locale, atunci când de la București s-a dorit impunerea ”celebrului” Valentin Vrabie pentru o eventuală candidatură a acestuia, din partea PNL, la Consiliul Județean Constanța. Mutarea a fost aproape perfectată, Bucureștiul căzând la învoială cu Vrabie, doar că Dragomir și-a mobilizat oamenii și, undeva la o cină de taină, într-un restaurant foarte rustic, aproape toți primarii liberali din județul Constanța au explicat conducerii că dacă vine Vrabie ei pleacă la PSD. Ar fi fost un dezastru pentru PNL, care nu-și permitea ca înainte de alegerile locale să sufere o asemenea pierdere, așa că varianta Vrabie a fost abandonată iar puciul lui Gheorghe Dragomir a reușit.
În ceea ce privește lupta pentru Primărie, Gheorghe Dragomir a încercat din start să impună drept candidat pe nașul fiului său și partener de afaceri al acestuia, Robert Boroianu. Prestația favoritului lui Dragomir a fost atât de lamentabilă încât conducerea de la centru s-a văzut nevoită să intervină și să-l impună drept candidat pe amiralul Vergil Chițac. Care amiral, vârât ca un miel la tăiere într-o gașcă de lupi, a suferit un deznodământ previzibil, pierzând alegerile locale, fără a fi fost susținut vreo secundă de gașca lui Dragomir, concentrată mai degrabă pe Consiliul Județean, acolo unde din nou, după alegeri, lider al liberalilor a fost impus Robert Boroianu, alături de alți câțiva apropiați ai lui Dragomir, care îl vor susține pe președinte în caz de ”demitere iminentă”.
Au urmat, așa cum bine știm, alegerile parlamentare, unde Dragomir a încercat o mutare strategică, menită să-i aducă puterea absolută în organizația din Constanța. Sub pretextul că ”ar fi nevoie de oameni noi”, Dragomir a înlăturat toți parlamentarii vechi, mulți dintre ei deloc obedienți liderului, umplând apoi listele de candidați cu oamenii lui. Din nou, pe un loc ultraeligibil l-am regăsit pe Robert Boroianu, afaceristul falimentar care se recomanda drept un om de afaceri de succes. Și n-a fost singurul care a primit un cadou nemeritat de la ”el lider maximo, Dragomir”, doar că scorul partidului a fost unul atât de prost, încât abia au reușit să impună un senator și doi deputați. Adică pe finul Boroianu și prietenul Huțucă la deputați și pe rebelul Vergil Chițac la Senat.
Un plan eșuat, așadar, pentru Gheorghe Dragomir, care, în ciuda rezultatelor foarte slabe obținute la aceste alegeri parlamentare, nu renunță la șefia organizației Constanța, așa cum ar fi onorabil. Și, din păcate, urmărind felul în care și-a construit organizația cu oameni obedienți, sunt slabe șansele ca liberalii să scape de răul pe care-l reprezintă Gheorghe Dragomir, chiar dacă s-ar organiza alegeri în cadrul organizației. Cercul de pile și relații e atât de strâns încât e greu de crezut că altcineva ar fi votat.
Există o singură soluție iar aceea ar putea fi doar eliminarea lui Gheorghe Dragomir de la București. Și nu doar al lui ci a întregii găști pe care a impus-o în funcțiile de conducere din PNL Constanța. Excluși, fără dreptul de a mai activa în rândul liberalilor, pentru tot răul pe care l-au făcut acestui partid.
Cât timp, însă, la conducerea partidului se vor plimba doamne precum Alina Gorghiu sau Raluca Turcan, e greu de crezut că Gheorghe Dragomir e pândit de vreun pericol, ba chiar dimpotrivă.