Un pion important din gruparea Mazăre, scos din joc. Viorel Farcaș, directorul Confort Urban, pus sub control judiciar

Sunt deja câțiva ani de când am atras atenția pentru prima oară că există nereguli clare în activitatea directorului Confort Urban Constanța, Viorel Farcaș. Astăzi, procurorii DNA Constanța anunță că au început urmărirea penală împotriva acestuia, Farcaș fiind plasat sub control judiciar timp de 60 de zile.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 16.01.2017, a inculpatului

FARCAȘ CRISTINEL-VIOREL, la data faptelor director general al S.C. Confort Urban S.R.L. (societate cu capital integral de stat, care are ca asociat unic Consiliul Local al Municipiului Constanța), cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
– abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, (2 fapte), 
– luare de mită, 
– spălare a banilor, 
– instigare la delapidare în forma traficării bunului, 
– conflict de interese. 

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt: 

În perioada mai 2014 – prezent, inculpatul Farcaș Cristinel-Viorel, în calitate de director general al S.C. Confort Urban S.R.L. și o altă persoană, cu viză de control financiar preventiv, cu rea credință, au participat la atribuirea a două contracte, către două societăți comerciale și ulterior la efectuarea unor plăți nelegale în cadrul celor două contracte ce au avut ca obiect servicii de transport rutier și închiriere utilaje în valoare de 22.764.600 lei, respectiv furnizarea de piatră spartă în valoare de 3.075.000 lei.
Aceste contracte au fost încheiate cu încălcarea dispozițiilor legale care impuneau, printre altele, organizarea unor proceduri de licitație publică. 
Prin aceste acțiuni, inculpatul a prejudiciat bugetul SC Confort Urban SRL cu suma totală de 17.994.680 lei, reprezentând contravaloarea plăților ilegale efectuate în favoarea societăților executante.
În același context, inculpatul Farcaș Cristinel-Viorel i-a cerut administratorului uneia dintre cele două societăți să achiziționeze un autovehicul marca Porsche Macan S (în valoare de 95.000 euro) pe care să i-l pună la dispoziție cu titlu de folos necuvenit, în legătură cu exercitarea atribuțiilor sale de serviciu, respectiv atribuirea și plata serviciilor respective.
Autoturismul a fost folosit gratuit, exclusiv și permanent de inculpatul Farcaș Cristinel-Viorel și soția sa, din data de 19 noiembrie 2014 până la data de 17 martie 2016, când administratorul de drept al firmei l-a vândut fictiv soției inculpatului.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Farcaș Cristinel-Viorel trebuie să respecte următoarele obligații: 

a) să se prezinte la organul de urmărire, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de câte ori este chemat, 
b) să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinței, 
c) să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat,
d) să nu desfășoare nicio activitate în cadrul SC Confort Urban SRL Constanța sau într-un alt organism care presupune posibilitatea de a control direct sau indirect a acestei societăți (Consiliu de administrație, aparat administrativ al Primăriei sau al Consiliului Local Constanța),
e) să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar, 
f) să nu se deplaseze în sediul SC Confort Urban SRL Constanța. 

Inculpatului i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Inculpatului Farcaș Cristinel-Viorel i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. 

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular