No menu items!
No menu items!

„Grădina Artelor“ și-a deschis porțile pentru toţi tinerii Constanţei! Anul Ovidius, Primăvara artelor și F.I.T.I.C., lansate în același timp

Anul Omagial Ovidius a debutat, astăzi, la Constanța, la ora 13.00. Maratonul de evenimente artistice „Primăvara artelor“, proiect inițiat în 2008 de către Facultatea de Arte a Universității „Ovidius“ din Constanța, s-a deschis cu vernisajul expoziției interdisciplinare de artă vizuală „Primăvara în imagini“, realizată de studenții de la specializarea Artă Plastică. Iar în aceste momente, în Parcul Tăbăcărie se desfășoară un concert special: un saxofon, un pian și o vioară creează o seară de neuitat, alături de un ceai fierbinte și studenții de la specializarea Muzică.

„Până pe 15 martie, vă așteptăm în Grădina Artelor, care va găzdui, în fiecare zi, concerte de muzică de toate genurile, expoziții, spectacole diverse, happening-uri și workshop-uri organizate de către studenții și masteranzii de la toate specializările Facultății de Arte, alături de profesorii coordonatori, în cadrul «Primăverii artelor». În week-end, vă așteptăm la teatru, în amfiteatrul din Parcul Tăbăcărie, un loc special, cu o istorie frumoasă, care merită să revină în atenția constănțenilor“, a declarat prof.univ.dr. Daniela Vitcu Hanțiu, decanul Facultății de Arte a Universității „Ovidius“ din Constanța.

„Grădina Artelor“ s-a deschis în inima verde a orașului, pe malul Lacului Tăbăcărie, în apropiere de Țara Piticilor, pentru tinerii constănțeni. Un loc feeric, plin de energie și spirit artistic, în care aceștia vor regăsi toate coordonatele spațiilor lor preferate și vor avea parte de experiențe autentice: concerte de muzică de toate genurile, expoziţii, sporturi, extreme sau nu, cafenele, ateliere în care pot realiza obiecte de artă plastică sau pot crea în dimensiunea eco etc. În plus, scena este deschisă tuturor elevilor, liceenilor și studenților talentați, care vor să performeze în fața publicului. Ne puteți scrie pe pagina noastră de Facebook, Gradina Artelor, și vom include momentele voastre în programul „Primăverii artelor“.

„Vrem să transformăm acest loc într-un spațiu dedicat tinerilor și artelor. Elevii și studenții să petreacă timp liber de calitate aici, iar la vară să deschidem o tabără de creație, unde să se sculpteze, să se picteze, să organizăm workshop-uri și alte activități artistice“, a declarat asist.univ.drd. Ovidiu Felipov.

Constănțenii pot găsi în „Grădina artelor“ și mărțișoare, felicitări și produse handmade lucrate cu pasiune, într-o diversitate de stiluri, special pentru această perioadă a anului, de către studenți și artiști.

În acest an, cu ocazia Anului Omagial Ovidius, în care aniversăm 2060 de ani de la nașterea poetului și comemorăm 2.000 de ani de la moartea sa, Facultatea de Arte a Universității „Ovidius“ din Constanța și Asociația Culturală Mișcarea Teatrală pentru Educația Tineretului, partener în cadrul „Primăverii artelor“, vor să readucă în prim-plan amfiteatrul din Parcul Tăbăcărie. În week-enduri, el va deveni scena mai multor spectacole de teatru, susţinute de către studenții de la specializarea Arta actorului.

„Sâmbătă și duminică, de la ora 18.00, vom prezenta spectacolul de teatru antic «Medeea» în amfiteatru, iar pentru week-endul viitor repetăm deja pentru o altă piesă. Alături de lect.univ.drd. Stela Cocârlea și alte cadre didactice, studenții de la specializarea Arta actorului se pregătesc pentru a oferi constănțenilor spectacole de calitate, ce se vor desfășura în acest loc special, care trebuie și reabilitat. Sperăm ca împreună cu Primăria Municipiului Constanța și Asociația Culturală Mișcarea Teatrală pentru Educația Tineretului să reușim acest lucru, în acest an special. Alături de asociație, pregătim deja un proiect în acest sens, ce poate fi finanțat din fondurile nerambursabile locale pentru proiecte culturale, iar în acest an important pentru Constanța, să avem un amfiteatru renovat și spectaculos“. 

Astăzi, a fost anunțată și deschiderea înscrierilor pentru cea de-a doua ediție a Festivalului Internațional de Teatru Independent de la Constanța. De săptămâna viitoare, site-ul fitic.ro stă la dispoziția studenților și actorilor independenți care vor să participe la acest eveniment, care a avut un succes memorabil anul trecut, iar în 2017 va căpăta o și mai mare amploare.

„Am început pregătirile pentru a doua ediție FITIC, pentru că ne dorim un festival și mai mare, cu spectacole și acțiuni care să se desfășoare în mai multe locații, chiar și în stradă și pe plajă, deoarece Constanța trebuie să se laude cu marea, nisipul și un important festival de teatru. Vrem ca în septembrie, timp de zece zile, orașul nostru să devină casa teatrului independent, să creăm o stare specială, de sărbătoare, pentru toți constănțenii. Festivalul va avea mai multe secțiuni, inclusiv o Gală a Tinerilor Actori Studenți și Absolvenți, un concurs de dramaturgie contemporană, street delivery pe un Bulevard al Artelor (o cunoscută arteră a orașului), care să fie plin și de afișe create de artiști din toată țara,  parade de costume supradimensionate, teatru stradal și acrobatic și multe altele. Sperăm ca și în acest an Primăria să ne susțină, ca și în 2016, și să oferim constănțenilor momente inedite și memorabile, alături de un alt partener important al evenimentului, Universitatea «Ovidius»“, a declarat Valentin Ispas, purtătorul de cuvânt al Asociației Culturale Mișcarea Teatrală pentru Educația Tineretului.

Mai jos, programul „Primăvara artelor“ pentru această săptămână:

2 martie, ora 12.00, Cămin 2, Sala Studio – Masă rotundă „Implicațiile folclorului în creația lui I. Stravinsky“. Participă studenți și cadre didactice de la specializarea Muzică. Organizator: prof.univ.dr. Daniela Cojocaru

2 martie, ora 13.00, Cămin 2, Sala Studio – Masă rotundă „Mari interpreți, mari chitariști“. Participă studenți și cadre didactice de la specializarea Muzică. Organizator: prof.univ.dr. Mariana Frățilă.

2 martie, ora 17.00, Grădina Artelor – Concert instrumental. Participă studenți de la specializarea Muzică. Organizator: asist.univ.drd. Mirela Voicu 

3 martie, ora 17.00, Grădina Artelor – Spectacol „RetroFusion“. Participă studenți de la specializarea Arta Actorului. Organizator: lect.univ.drd. Stela Cocârlea, asist.univ.drd. Mirabela Moroșanu, asist.univ.drd. Dana Cojan 

4 martie, ora 18.00, Amfiteatru Parcul Tăbăcărie – Spectacol de teatru antic „Medeea“. Participă: studenți și cadre didactice de la specializarea Arta actorului. Organizator: prof.univ.dr. Daniela Vitcu Hanțiu, lect.univ.drd. Stela Cocârlea

5 martie, ora 18.00, Amfiteatru Parcul Tăbăcărie – Spectacol de teatru antic „Medeea“. Participă: studenți și cadre didactice de la specializarea Arta actorului. Organizator: prof.univ.dr. Daniela Vitcu Hanțiu, lect.univ.drd. Stela Cocârlea

Evenimentul este susținut de Primăria Municipiului Constanța și Asociația Culturală Mișcarea Teatrală pentru Educația Tineretului.

 

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular