Cunoașteți deja problema datoriei imense pe care municipalitatea o are, în urma mai multor decizii judecătorești, către firma Polaris M Holding. Pe scurt, în urma refuzului lui Mazăre și mai târziu a lui Decebal Făgădău de a indexa tarifele practicate pentru oraș de firma de salubritate, reprezentanții acesteia și-au căutat dreptatea în instanțe, acolo unde au avut câștig de cauză de fiecare dată.
Judecătorii au decis, prin sentințe definitive și irevocabile, că Primăria Constanța datorează firmei Polaris suma de 14 milioane de euro. Debitul cel mai mare venea însă din penalizările adiacente acestei sume, care duc la o datorie de nu mai puțin de 91 de milioane de euro.
În ciuda faptului că s-a lovit de multe piedici și o atitudine total nepotrivită din partea reprezentanților Primăriei Constanța, proprietarul companiei de salubrizare a reușit totuși să ajungă la o înțelegere prin care să primească, timp de mai mulți ani, sumele conforme debitului principal, fiind de acord să renunțe la penalizările ce ar fi obligat muncipalitatea la o datorie istorică, imposibil de suportat.
Ar mai fi fost de trecut un singur hop, pentru ca situația să se normalizeze și orașul să scape de datorie, și anume, votul unui proiect, pe această temă, în Consiliul Local Municipal.
Din nefericire, se pare că unii consilieri au profitat de acest vot pentru a încerca să-și îngroape un adversar politic, fără să ia în calcul faptul că astfel îngroapă și orașul, prin decizia lor. Supus la vot, proiectul prin care se renunța la o datorie de peste 90 de milioane de euro a fost respins prin voturile PMP, PNL și prin votul consilierului Andrei Popescu.
Ajuns la exasperare, Eduard Martin spune că din acest moment nu mai are de ales și spune că va proceda la recuperarea întregii datorii. Totuși, pentru a nu-și atrage furia constănțenilor, va folosi toți banii în proiecte sociale utile orașului nostru. Iată mesajul pe care l-a adresat Eduard Martin, astăzi, prin intermediul Facebook.
”Dragi constanteni,
Astazi Consiliul Local Constanta a respins Proiectul de Hotarare initiat de Primarul Decebal Fagadau, care aproba tranzactia judiciara dintre Polaris M Holding si Primaria Constanta. Aceasta tranzactie stabilea, pe scurt, renuntarea de catre Polaris la incasarea celor 91 de milioane de euro sub forma de penalitati, cu conditia achitarii celor 14 milioane de euro, suma rezultata din ajustarile tarifare neacordate de Primaria Constanta incepand cu anul 2011. Cele 14 milioane de euro, suma de baza si cele 91 de milioane de euro penalitati , au fost stabilite de expertiza judiciara, prin Sentinta judecatoreasca din aprilie 2017.
Urmare respingerii tranzactiei prin abtinerea sau votul impotriva Proiectului de Hotarare a unor consilieri locali, in calitate de administrator unic al Polaris M Holding, doresc sa fac urmatoarele precizari:
1. In aprilie 2017, dupa sentinta care stabilea ca Polaris are dreptul sa incaseze 91 de milioane de euro sub forma de penalitati, am facut prin intermediul postarii Facebook din data de 24 aprilie 2017, o oferta prin care eram dispusi sa renuntam la penalitati, daca se punea in executare sentinta din 2012, prin care Polaris era indreptatit sa primeasca ajustarea.
2. Timp de 6 luni s-a discutat o forma de tranzactie judiciara care avea ca principiu de baza renuntarea la penalitatile de 91 de milioane de euro.
3. Am constatat cu surprindere ca in nota de fundamentare a departamentului juridic al primariei, sunt prezentate critici la adresa Hotararilor instantelor definitive si irevocabile care ne dau drept castigatori ai proceselor legate de ajustare.
4. Fiecare zi de intarziere a punerii in executare a Sentintei din 2012 prin care Primaria este obligata sa acorde ajustarea, inseamna aproximativ 150.000 de euro penalitati pe zi.
5. Orice demersuri va face Primaria Constanta, decizia instantei din 2012 care stabileste definitiv si irevocabil obligatia de ajustare a tarifelor incepand cu anul 2011 si Hotararea instantei din 2015, definitiva si irevocabila, care stabileste 1% penalitati pe zi, raman valabile si autoritate de lucru judecat.
6. Am luat decizia renuntarii la penalitati in aprilie 2017, pentru ca am considerat ca populatia orasului nu trebuie sa plateasca pentru deciziile gresite ale administratiei locale de a nu pune in executare hotararile instantelor definitive si irevocabile, preferand insa in schimb sa critice decizia judecatorilor.
Avand in vedere aspectele de mai sus am luat urmatoarele decizii in cadrul firmei Polaris:
1. Vom merge pana la capat pentru incasarea penalitatilor de 91 de milioane de euro ele fiind calculate pana la 30.04.2016. Pentru cei care nu cred in sansa de reusita a demersului nostru, le reamintesc ca Hotararile instantelor din 2012 si 2015 care privesc obligatia ajustarii si stabilirea cuantumului de 1% pe zi penalitati, raman definitive si irevocabile. Este doar o chestiune de timp sa fie puse in executare aceste Hotarari definitive si irevocabile.
2. In termen de maxim o saptamana vom deschide un nou proces pentru recuperarea unor daune certe cauzate de nepunerea in aplicare a sentintei din 2012, pe care deja le-am cuantificat prin expertiza extrajudiciara finalizata in urma cu 2 saptamani, la nivelul sumei de aproximativ 4 milioane de euro, Primaria fiind deja instiintata oficial cu privire la aceasta speta (este o alta suma la care eram dispusi sa renuntam in cadrul tranzactiei respinsa azi de Consiliul Local).
Ce va face Polaris M Holding cu penalitatile pe care le va obtine in urma executarii silite ?
Avand in vedere principiul pe care l-am mai enuntat si anume ca populatia Constantei nu trebuie sa plateasca pentru ambitiile personale, greselile si jocurile politicienilor votati sa conduca orasul, am luat urmatoarea decizie impreuna cu managementul firmei si asociatul meu:
Orice suma incasata peste suma care reprezinta suma ajustarii, va fi intoarsa in comunitate printr-o modalitate extrem de transparenta astfel:
1. Vom infiinta o fundatie care va avea ca scop returnarea catre comunitate a sumelor incasate sub forma de penalitati
2. Membrii acestei fundatii si care vor avea drept de vot, vor fi ONG-uri locale, formatori de opinie, medici, profesori si alti componenti ai societatii civile. Nu va putea face parte din aceasta fundatie, niciun membru al vreunui partid politic.
3. Prin intermediul acestei fundatii se vor finanta edificarea si functionarea unor proiecte necesare in domeniul sanatatii, invatamantului, protectiei sociale si orice alte proiecte care au utilitate directa si adresabilitate catre cetatenii municipiului Constanta.
Regret ca s-a ajuns in aceasta situatie, personal am facut tot ce se putea face ca sa nu se ajunga la plata penalitatilor, dar am speranta si voi milita ca tot raul sa fie spre binele cetatenilor orasului Constanta.”
Constanța intră astfel într-o criză profundă, pentru că e greu de înțeles cum va suporta bugetul local plata unei datorii ce presupune mai mult de jumătate din fondurile cu care este gestionat orașul, anual. Nu ne rămâne decât să-i felicităm pe consilierii PMP și PNL, care au reușit astăzi să-l îngroape pe primarul Decebal Făgădău și pe noi, constănțenii, odată cu el.