Marele investitor de pe litoral, celebrul Mohammad Murad, este mereu nemulțumi de felul în care autoritățile, locale și centrale, gestionează diferite probleme care, spune el, afectează hotelierii români.
Încă de la debutul sezonului estival 2018, Mohammad Murad, proprietar al lanțului Perla-Majestic-Phoenicia s-a plâns, pe toate canalele posibile, că nu găsește forță de muncă necesară în țară, solicitând guvernului să aprobe mărirea contingentelor de angajați importați din Africa. Acum vrea taxe mia mici, să fie oprite lucrările de pe Autostrada Soarelui, și toți câinii fără stăpân adunați în 48 de ore.
Murad nu vorbește în nume personal, ci din postura de președintel al Federației Patronatelor din Turismul Românesc, strctură asociativă sub umbrela căreia și-au unit interesele următorii” Dragoș Petrescu (City Grill), Nicolae Demetriade (Asociația Agențiilor de Turism) și Răzvan Pîrjol (Federația Industriei Hoteliere).
Lista lui Murad
Pe lângă înlocuirea angajaților români cu etiopieni, scăderea taxelor pe muncă pentru lucrătorii din turism, prelugirea programului liniilor de transport în comun în stațiunea Mamaia, un preț mai mic al abonamentului angajaților hotelurilor de pe litoral, și multe alte, pe care Murad le-a tot cerut prin intermediul presei, acum vreo două săptămâni acesta solicita să fie oprite lucrările de reabilitare de pe Autostrada Soarelui.
El a susținut că peste 10% dintre turiştii care îşi făcuseră rezervări pentru litoralul românesc, acum două săptămâni, le-au anulat din pricina lucrărilor de reparaţii care se execută pe Autostrada Soarelui (A2).
Murad amenință cu GREVA FISCALĂ
Azi, într-un avânt ostășesc caracteristic, Murad a început să amenințe că nu-și mai plătește taxele dacă primăriile nu adună toți câinii din stațiunile de pe litoral. Este vorba în principal, despre primăriile Limanu, Mangalia, Constanța și Năvodari, unități administrativ-teritoriale pe raza cărora se derulează majoritatea activităților turistice.
„Dacă până luni mai există în vreo stațiune de pe litoral un singur câine vagabond și dacă primăriile nu intervin de urgență ca să-i ia din locurile în care se relaxează turiștii, noi, operatorii de hoteluri și restaurante suntem hotărâți să nu mai plătim taxele locale. Au apus vremurile în care tăceam și în care autoritățile locale făceau ce voiau ele”, a solicitat Mohammad Murad.
Desigur, cerințele omul de afaceri sunt amestecate, unele fiind justificate (precum adunarea câinilor) iar altele discutabile, așa cum sunt scăderile de taxe, și înlocuirea angajaților români, prea scumpi sau inexistenție zice el, cu africani.
Și dacă vom avea curiozitatea să-i urmărim discursurile lui Murad din ultimii ani, vom observa că la el totul este despre bani și despre profit, iar asta în condițiile în care, Federația Patronatelor din Turism uită să pună în discuție și tema evaziunii fiscale, fenomen aflat la cote alarmante pe litoralul românesc.