Consilierii municipali au votat azi în ședință extraordinară proiectul de hotărâre intitulat “Stabilirea modalității optime de gestiune a serviciului public de alimentare în sistem centralizat cu energie termică”.
Conform explicațiilor primarului Decebal Făgădău, municipalitatea urmează să înființeze o nouă companie energetică, după modelul adoptat în București, denumită CT HEAT & ENERGY SA. Decizia era așteptată, mai ales după ce, pe data de 22 august, consiliul local a apropat achiziționarea magistralelor CET (Electrocentrale Constanța) contra sumei de 2,3 milioane de lei.
CT HEAT & ENERGY SA urmează să gestioneze, pentru moment, doar partea de distribuție a agentului termic, prin modernizarea rețelelor care se va realiza din fonduri structurale nerambursabile.
Rămâne însă nerezolvată problema producției, adică actulul CET care merge în pierdere de ani de zile, atât din pricina managementului dar și a capacităților tehnologice nemodernizate încă din anii ’70.
Decebal Făgădău a mai anunțat azi că noua societatea urmează să fie “acreditată, licențiată de către ANRE” dar că acest proces este unul “stufos din punct de vedere al documentației.”
Așa cum este prezentat și-n studiul atașat proiectului de hotărâre votat azi, performanța energetică a sistemului de termoficare din Constanța s-a degradat constant, în special datorită lipsei investițiilor, și astfel s-a ajuns la o eficiență globală de doar 56,77% la nivelul anului 2018.