Dreptul românilor la un mediu sănătos trebuie să fie garantat prin Constituție. Mediul reprezintă o investiție în viitorul României. Stoparea tăierilor ilegale a pădurilor, programul național de reîmpăduriri și protejarea resurselor de apă curată vor face parte din Strategia Națională de Apărare a Țării nu doar declarativ, ci și prin acțiuni concrete.
Mediul ca prioritate de politică externă
Schimbările climatice și impactul societăților industriale asupra mediului au devenit amenințări globale de securitate. În termeni economici, sunt externalități care nu țin cont de frontiere. În termeni sociali, creează uriașe presiuni pe calitatea vieții, cu implicații în domeniul sănătății, demografiei și al distribuției locurilor de muncă. Gestionarea resurselor globale de apă, hrană, energie și a mișcărilor de populații pe care schimbările climatice le generează sunt deja un subiect central pentru planificarea strategică la nivel mondial.
România are astăzi, prin resursele naturale și poziție, interese și oportunități majore. Trebuie să completăm rolul nostru regional emergent în generarea de energie curată cu oportunitățile de investiții în agricultura durabilă, transporturi, eficiență energetică și biodiversitate. Acestea sunt inseparabile de un profil european și global în combaterea schimbărilor climatice și asigurarea unei calități ridicate a vieții.
Atât în materie de legislație europeană, cât și în procese internaționale cum este implementarea Acordului de la Paris, România are interesul economic și politic să fie un jucător activ. Acest lucru cere corelarea politicii externe și europene de mediu (agricultură, energie, transporturi etc.) cu o viziune pe termen mai lung a politicilor vizând oportunități economice, finanțarea europeană și dezvoltarea teritorială a României.
Oprirea tăierilor ilegale de lemn, care este o resursă strategică a țării
Voi susține dezvoltarea unui sistem complet de monitorizare și control pentru tăierile de pădure, prin reactivarea aplicației Inspectorul Pădurii și mecanisme de trasabilitate a masei lemnoase, de la tăiere și până la punctul de exploatare. Lemnul este o resursă strategică iar pădurile fac obiectul securității naționale a României, prin urmare combaterea fenomenului tăierilor ilegale va fi tratată cu prioritate în CSAT.
Protecția mediului reprezintă, în egală măsură, o diminuare a corupției. În jurul resurselor naturale se vehiculează sume uriașe care alimentează corupția, sute de milioane de euro anual. Protejând mediului se reduc substanțial sursele de corupție cum sunt valoarea lemnului exploatat ilegal, retrocedările ilegale de păduri sau tranzacțiile obscure cu certificate verzi.
Mă voi implica direct, prin CSAT, în oprirea tăierilor ilegale și instituirea unui program național de reîmpădurire a terenurilor pe care s-au făcut tăieri ilegale, gestionarea eficientă a pădurilor și a ariilor protejate, cu respectarea întocmai a tratatelor internaționale și a directivelor europene legate de protecția mediului.
Reducerea amenințărilor de mediu care pot deveni amenințări de siguranță națională
Anual în România mor prematur 25.000 de oameni din cauza poluării și a calității aerului. Gravitatea acestei probleme justifică preluarea ei de către Președinte, în cadrul CSAT, în vederea identificării unor soluții urgente cu toate instituțiile responsabile.
Dezvoltare economică durabilă, cu respectarea Acordului de la Paris
Abordarea dezvoltării economice va ține cont de nevoile specifice de protecție a mediului. În acest sens, voi sprijini acele măsuri de dezvoltare economică care reduc emisiile de carbon prin încurajarea tehnologiilor nepoluante de ultimă generație, promovează utilizarea eficientă a resurselor și încurajează economia circulară, stimulează investițiile în energie curată și automobile electrice și respectă standardele europene de mediu.