Theodor Paleologu se află pe poziția numărul 2 pe buletinele de vot la alegerile prezidențiale din 10 noiembrie 2019 și este candidatul susținut de Partidul Mișcarea Populară pentru fotoliul de la Cotroceni.
Theodor Paleologu s-a născut în 1973 în București și a crescut în mijlocul grupului de intelectuali din jurul tatălui sau, cunoscutul scriitor, senator și ambasador Alexandru Paleologu. Provine dintr-o familie cu tradiție în diplomație. Tatăl său a fost ambasador al României la Paris și senator PNL.
Paleologu s-a remarcat prin discursul său glumeț și ironic, prin volabularul excelent, prin claritatea mesajelor transmise, dar și prin pipa purtată în colțul gurii atunci când s-a înscris în cursa pentru președinția PDL în 2011.
A fost elev al Ecole Normale Supérieure, a studiat filozofia la Universitatea Paris I Sorbonne şi este doctor în filozofie politică al Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales şi al Universităţii din München. De asemenea, a fost ”fellow” la Harvard, Notre Dame şi Wissenschaftskolleg zu Berlin, a predat la Boston College, Deep Springs College, European College of Liberal Arts de la Berlin şi Universitatea din Copenhaga.
A fost ambasador al României în Danemarca și Islanda în perioada 2005 – 2008. Din 2005, a devenit ambasador al României la Copenhaga, și ulterior la Reykjavík, dar a renunțat la diplomație pentru a candida la alegerile legislative din 2008 din România din partea PD-L. În urmă acestui scrutin, a devenit deputat de București în Parlamentul României și ministru al Culturii în Guvernul Emil Boc.
În ianuarie 2013 a fondat Casa Paleologu, o școală privată în cadrul căreia ține și găzduiește cursuri în domeniile umaniste.
Theodor Paleologu a fost deputat de București începând cu legislatura 2008-2012, fiind ales în 2008 din partea Partidului Democrat Liberal și în 2012 din partea Alianței România Dreaptă.
Cum se descrie și de ce candidează pentru cea mai înaltă funcție din stat
“Sunt profesor cu peste 20 de ani de experiență, antreprenor în domeniul educației și fondator al Casei Paleologu — o școală privată de studii umaniste. Am studiat filozofie și teorie politică la Paris și München, am predat în Franța, Statele Unite și Germania. Am servit România ca ambasador în Danemarca și Islanda, ca deputat în două legislaturi, ca ministru al culturii și cultelor. M-am luptat pentru apărarea patrimoniului cultural. Am readus în circuitul public instituții precum Biblioteca Națională din București sau Teatrul Național din Iași. Alături de sute de mii de români, am protestat în ultimii ani împotriva abuzurilor și incompetenței regimului actual. Ca descendent al unei familii cu o veche tradiție politică, am simțit că am datoria de a mă implica în viața cetății. Candidez la funcția de președinte cu convingerea că România merită mai mult. Candidez pentru o Românie respectată, educată, performantă. Vă mulțumesc pentru încredere”, spune Theodor Paleologu despre el.
Cum trebuie să fie președintele
Transmite tuturor cetățenilor că România merită, la 30 de ani de la căderea “odiosului regim ceaușist”, un președinte – diplomat, un președinte – educator, un președinte – independent, fără contracte cu Statul și liber din punct de vedere financiar.
“Președintele României are cîteva mari atribuții constituționale: reprezintă statul român și pe toți cetățenii români în interiorul țării și în politica externă, mediază între stat și societate, asigură echilibrul între puterile statului, avînd atribuții în următoarele domenii: executiv: numește primul ministru, semnează numirile miniștrilor propuși de premier și poate prezida ședințele de guvern, conduce Consiliul Superior de Apărare a Țării și numește șefii unor instituții de forță ale statului; legislativ: are inițiativă legislativă prin referendum, se poate adresa parlamentului, poate inspira mari proiecte naționale, simbolice sau legislative, prin comisiile prezidențiale; judecătoresc: prezidează Consiliul Superior al Magistraturii și numește în funcție judecătorii și procurorii”, explică Theodor Paleologu.
Despre rolul președintelui și ce nu a făcut Klaus Iohannis, actualul șef al statului
Theodor Paleologu spune despre actualul președinte al României că nu a discutat cu oamenii, nu s-a întâlnit realmente cu oamenii, că a fost un președinte absent. Tocmai din această cauză, candidatul Paleologu își propune să fie în permanentă legătură cu cetățenii.
“Președintele Klaus Iohannis nu s-a întîlnit realmente cu oamenii, cu societatea. A fost un președinte absent din rîndul poporului care l-a ales. Eu îmi voi petrece mandatul în dialog continuu cu oamenii, cu reprezentanții tuturor profesiunilor și comunităților. Nu voi fi doar vocea statului în raport cu cetățenii, ci și vocea cetățenilor, pe care statul a refuzat prea adesea să o asculte. Președintele Iohannis a numit trei guverne incompetente și corupte, care au apărat penalii, au fragilizat statul de drept, au deturnat banul public dinspre investiții în educație, sănătate și infrastructură înspre consum și corupție, au compromis credibilitatea României în exterior. Ultimul Președinte al României a fost un președinte constatator, un soi de notar care a semnat cel mai adesea ce i-au propus cei trei prim-miniștri PSD pe care i-a numit în funcție. În decursul ultimilor cinci ani, funcția prezidențială s-a golit treptat de conținut. În mandatul meu, îmi propun să redau substanță funcției prezidențiale și să reprezint cu adevărat interesele națiunii. În primul rînd, consider necesară revizuirea actualei Constituții, care creează blocaje în activitatea statului. Actualmente, un președinte ales prin vot universal numește primul ministru dar nu îl poate demite în chip simetric. Trebuie să lansăm o dezbatere națională despre tipul de regim pe care îl dorim. Cu această ocazie voi lansa în dezbaterea națională și chestiunea monarhiei, amînată de 30 de ani. Ce ne dorim: o republică prezidențială, o republică semi-prezidențială fără actualele blocaje constituționale, o republică parlamentară, o monarhie constituțională? La 30 de ani de la căderea regimului ceaușist, România și-a regăsit libertatea, și-a asigurat securitatea prin aderarea la NATO, s-a alăturat Uniunii Europene și a intrat pe calea prosperității, dar își pierde în ritm îngrijorător poporul. Milioane de români tineri, harnici și creativi și-au părăsit patria, mii de copii români se nasc an de an în străinătate și vor contribui la viitorul altor națiuni. Prosperitatea familiilor românești între granițele țării noastre trebuie să fie prioritatea oricărui politician responsabil, și cu atît mai mult a Președintelui, care reprezintă întreaga națiune. Pentru a atinge aceste obiective, România trebuie să fie în primul rînd ea însăși o ţară performantă prin instituţiile sale, prin propria-i economie, prin propria-i clasă politică dar şi prin propriul său popor care la rîndu-i trebuie să fie performant şi unit în jurul obiectivului Reîntregirii Ţării. Candidez la funcția de președinte cu convingerea că România merită mai mult. Candidez pentru o Românie respectată, educată, performantă”.
Comandat de Partidul Mișcarea Populară
Executat de Dorian Punctro Press SRL – www.constanta.ro
CUI mandatar financiar coordonator: 31190006