Vrei să-ți vinzi apartamentul? Iată care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi!

Plănuiești să-ți vinzi apartamentul? Te întrebi care sunt pașii care te conduc spre succes?

De fapt, nu ai niciun motiv de îngrijorare pentru că dacă înveți cum să te organizezi eficient, reușita e de partea ta.

Întotdeauna, costurile apartamentului și facilitățile pe care le oferă sunt factori importanți. Un rol decisiv îl joacă și o promovare inteligentă. Dar, primul pas inspirat în demersul tău este pregătirea responsabilă a actelor de care ai nevoie în acest scop.

Iată care sunt actele necesare pentru o vânzare de succes!

Actele necesare pentru vânzarea apartamentului

Să-ți pregătești actele din timp e o acțiune care îți dă credibilitate în fața potențialilor clienți. Cu siguranță nu vrei să fii pus în situația în care cumpărătorul ideal apare, iar mapa ta de documente se prezintă haotic.

Să vedem cum îți completezi eficient documentele pentru vânzarea apartamentului.

Iată ce trebuie să pregătești:

  • titlul de proprietate în original;
  • actul de identitate;
  • certificatul de atestare fiscală;
  • chitanța de la ultima factură la electricitate;
  • adeverință eliberată de Asociația de proprietari/ locatari;
  • cadastru și intabulare;
  • certificat de performanță energetică;
  • extrasul de carte funciară.

Pe lângă procurarea acestor acte e important să înțelegi și care este utilitatea lor.

Titlul de proprietate în original

După cum ai văzut deja, ai nevoie de un act care să ateste că tu ești proprietarul imobilului pus în vânzare. Acest act poate căpăta una dintre formele următoare:

  • certificat de moștenitor;
  • contract de donație;
  • contract de vânzare-cumpărare;
  • contract de schimb;
  • sentință definitivă de divorț (dacă este cazul).

Actul de proprietate face echipă bună și cu actul de identitate.

Certificatul de atestare fiscală

Acest document dovedește că imobilul este înregistrat pe numele tău la administrația financiară și că ai îndeplinit cu promptitudine toate obligațiile de plată către stat.

Pentru obținerea acestui document, trebuie să depui o cerere-tip la Administrația Finanțelor Publice din sectorul sau municipiul de care aparții. Certificatul fiscal se eliberează în termen normal de 3 zile lucrătoare de la data solicitării acestuia. Există şi posibilitatea de eliberare în regim de urgență, în maxim 24h, în funcție de modalitatea de lucru al agențiilor fiscale.

Certificatul de atestare fiscală poate fi ridicat doar de proprietar și este valabil timp de 30 de zile.

Adeverința eliberată de Asociația de proprietari

poza_featured

Pentru a demonstra că ești la zi cu plățile de întreținere ai nevoie de această adeverință. Adeverința se prezintă în original și are un termen de valabilitate de 14 zile.

Dacă ai datorii, acestea pot fi preluate de viitorul proprietar doar dacă stabiliți acest aspect de comun acord. De altfel, pentru transferul datoriilor către noul proprietar se impune formularea unei clauze suplimentare menționată în actul de vânzare-cumpărare.

Cadastru și intabulare

Pentru documentația cadastrală care presupune cadastrul și intabularea apartamentului, cel mai bine este să ceri sfatul unui inginer cadastral cu experiență în domeniu.

Cadastrul este o documentație care furnizează informații despre măsurătorile și datele tehnice ale imobilului, date care sunt înregistrate la Oficiul de Cadastru. Această înregistrare îi aduce oricărui imobil și un număr cadastral.

Intabularea reprezintă înscrierea unui imobil în cartea funciară, document care stabilește statutul cadastral și juridic al unui imobil.

Atât cadastrul, cât și intabularea sunt obligatorii prin lege.

Certificat de performanță energetică

Certificatul de performanță energetică este un act informativ care stabilește eficiența energetică a apartamentului. Acest act este foarte util pentru că îți oferă o imagine clară despre consumul de energie din locuință.

Documentul este valabil pentru 10 ani, dar trebuie reînnoit dacă imobilul suportă schimbări majore de structură sau renovări.

La vânzarea apartamentului, certificatul de performanță energetică se predă în original noului proprietar.

Extrasul de carte funciară

Extrasul de carte funciară este un alt document cadastral de factură informativă care furnizează detalii despre situația imobilului la momentul prezent. Acest act este indispensabil în contexte ca vânzarea, închirierea, creditarea sau instalarea utilităților într-un apartament.

Pentru vânzarea apartamentului e nevoie să faci un drum până la un notar și să soliciți extrasul de carte funciară pentru autentificare. Sau, de cele mai multe ori, notarul obține acest document pentru tine înaintea semnării contractului de vânzare cumparare cu clientul găsit.

Acest act descrie situația juridică a proprietății și este valabil 10 zile, timp în care nu se realizează nicio înscriere în cartea funciară pentru a nu afecta desfășurarea tranzacției.

După ce ai pregătit cu atenție fiecare act, poți începe să-ți promovezi apartamentul atât în mediul online, cât și în presa locală. Plusează cu cât mai multe fotografii prin care potențialii clienți își pot face o idee despre viitoarea lor casă.

Pregătirea mapei de documente pentru vânzarea apartamentului nu este un proces anevoios, dar implică timp și răbdare. Tocmai de aceea, cea mai inspirată decizie este să apelezi la un expert cadastral cu experiență care să te ajute să-ți pregătești din timp toate actele necesare.

Un ajutor specializat te ține la distanță și de posibilele confuzii care stau la pândă.

Echipa StartCad Constanța te întâmpină cu profesioniști care îți oferă informații utile despre cum să-ți organizezi eficient actele necesare unei vânzari reuşite.

Pentru a beneficia de ajutor specializat, ia legătura cu experții StartCad prin intermediul numărului de telefon 0731. 897. 041.

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular