Povestea fabuloasă a candidatului PNL la Primăria Peștera, care vrea să transmită succesul personal întregii comune

Neputința altora, în aceste două cuvinte mi-a rezumat Paraschiva Bobe Demirel, candidatul PNL la Primăria Peștera, motivul pentru care a intrat în competiția electorală.

Mă lămurește că nu se referă doar la neputința actualei conduceri a comunei, ci la toate de după 1989.

„Suntem în programele europene din 2007. În 2010, se termină al doilea program multianual, iar Peștera nu are niciun proiect pe AFIR. Are acum pe PNDL o modernizare de iluminat… Știți cum se spune: chelului îi mai trebuie tichie de mărgăritar, așa că facem canalizare. Asfalt e doar pe strada principală… pe celelalte a fost piatră cândva. În satul Izvorul, dacă plouă nu pot să ducă mortul la groapă nici cu tractorul. Niciun ban european nu a ajuns la Peștera. Singurii bani europeni care au intrat aici au venit pe proiectele private pe care le-am făcut eu pe AFIR, milioane de euro”.

Înțeleg că are investiții în Peștera…

„Da. M-am născut la Ivrinezu, e ultimul sat, de acolo drumul nu mai duce nicăieri. De 40 de ani, de când am plecat e acolo, nu este nicio schimbare. Nu te întorci în timp, ci exact de unde ai plecat”.

Până în 2012, a fost directoare la Direcția Agricolă Constanța, după care s-a stabilit la Peștera, unde copiii aveau o mică societate care se ocupa cu cultura mare și via.

„Copiii mei s-au mutat în 2003 aici, într-o casă cu o singură cameră. Au cumpărat o microfermă. Aveau un copil de un an, în jur era o iarbă așa de mare încât maică-sa îi punea un clopoțel la căciuliță ca să-l găsească. Acum are 18 ani, deci copiii mei sunt de 17 ani aici. În 2008, am accesat un proiect de 700.000 de euro din care și-au luat toate echipamentele necesare pentru cultura mare.

Soțul meu a murit și băiatul meu m-a întrebat: „Mamă, noi acum ce facem? Hai să facem o firmă de consultanță”. Pentru că eu făcusem multe proiecte pentru colegii mei gratuit. Erau colegi de facultate, colegi de liceu, care lucrau în agricultură și când auzeam că au un tractor U 650 le ziceam: Fraților, de ce stați așa? Le făceam proiecte și băiatul meu mă ajuta de le scriam. Și să știți că firma a mers foarte bine”. 

Care e situația firmei acum?

„Firma aceea de consultanță am închis-o, pentru că nu se mai putea ocupa de ea. A făcut un proiect pe vie, după ce a făcut master pe dezvoltare rurală la București, pentru că studiase că mergea cel mai bine pe Dobrogea. Acum împreună cu ginerele, că am și băiatul și fata aici, au ajuns la 320 de ha de vie. La suprafața asta trebuia să mai facem ceva și a apărut, pe APIA, Măsura pe care se puteau face crame și am fost primul proiect pe cramă construcție de la zero. În iunie 2018 am săpat groapa și în septembrie aveam mustul. Avem aproape șase milioane de litri capacitate, lucrăm cu Recaș”.

Care e proiectul pentru comuna Peștera unde s-a născut, trăiește și are afacerea?

„Infrastructura care lipsește cu desăvârșire, aceasta însemnând calitatea apei, toate conductele din comuna peștera fiind vechi de 50 de ani, canalizare și asfalt”.

Are o echipă cu care va lucra la atragerea de fonduri europene și pentru comună?

„Eu am o echipă, cea cu care am lucrat la ferma noastră. O s-o iau de acolo. Dacă vedeți câte proiecte am în birou, vă speriați. Am făcut în comună foarte multe proiecte pentru tineri. Celor care au optat pentru proiectele ălea mici de 15.000 de euro le-am făcut gratuit. Ce să le iei din 15.000 de euro?”

Și Paraschiva Bobe Demirel nu se oprește aici, mai are multe să ne spună despre ce va face când va fi primar:

„Vreau să fac și o piață agroalimentară cu depozite de frig pentru lapte, carne, fructe și legume. Pentru că eu am dezvoltat acele ferme mici, v-am spus, de 15.000 de euro, în care unii cresc pui de carne, alții găini ouătoare, rațe, oi. Avem o fată care a primit 15.000 de euro și a crescut rațe. Le-a procesat undeva în Călărași, le-a afumat și mi-a spus că n-a scos în viața ei atâția bani câți a scos cu 300 de rațe. Afumate le-a vândut la 75 de lei jumătatea”.

Totuși, cum e viața la Peștera?

„Viața este foarte frumoasă să știți. Vă mai spun o poveste. Prin 2005-2006, lichidatorul a vândut microfermele IAS-ului. Prima dată noi am închiriat, în 2003, când au venit copiii aici, și după acee,a am cumpărat-o. Când am cumpărat-o tatăl meu era foarte fericit, a zis: hai să-ți arăt ceva! Și m-a luat undeva mai sus în microfermă și a început să sape. La un moment dat a găsit un zid, o fostă temelie. Și mi-a zis: Uite aici a avut străbunicul tău oile!

Străbunii mei sunt din Săcele de Brașov și la 1800 și ceva veneau în baltă la Borcea și de acolo treceau iarna aici cu oile. Când au plecat turcii au dat oi și au luat ce au avut ei. Când am făcut crama trebuia să facem construcția undeva mai sus. Dar când am săpat băiatul meu mi-a zis să merg până acolo că au găsit ceva. Găsise zidul de la o altă construcție. L-am lăsat acolo. O să facem ceva în viitor”.

Și cu cultura?

„Din 20121 se vor aloca bani europeni pentru proiecte culturale, divertisment, și vreau să amenajez un parc pentru copii, cu acele construcții pe care le vor dori ei. Că vor vrea din nu știu ce poveste, vreau să fac un circuit și două piscine, una pentru cei mari, una pentru cei mici”.

Înainte să ne despărțim candidatul PNL mai are ceva să-mi spună:

„Vreau să facem în fiecare sat câte un mic loc de joacă pentru copii. Sunt 12-12 copii la Poligon, care știți unde se joacă? În stația de unde îi ia microbuzul la școală.

Comandat de Organizația Județeană PNL Constanța

Executat de Dorian Punctro Press SRL

Cod mandatar financiar 21200012

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular