Uneori, realitatea este mai ciudată decât ficțiunea. În anul 1960, trăia liniștit în Buenos Aires, sub o falsă identitate, fostul ofițer superior nazist Adolf Eichmann. Într-o dimineață, acesta a fost răpit de pe stradă, iar câtve ore mai târziu, premierul israelian Ben-Gurion, anunța pe neașteptate capturarea fugarului. Întreaga misiune, care durase doar câteva ore, un drum cu mașina și un zbor peste ocean, a fost opera Mossad – trimis să-l aducă pe Eichmann în fața justiției.
La fel de chirurgicală pare să fi fost și extragerea de ieri, 8 mai, a fostului primar Radu Mazăre. Puțin după orele 14, știrea prinderii celebrului fugar român făcea înconjurul presei din România, fiind lansată în prima clipă, din “surse judiciare” de publicația G4Media.
Câteva ore mai târziu, ministrul interimar al Justiţiei, Ana Birchall, confirma primirea unei informări, la orele 17:34, din partea Biroului Interpol, prin care se anunța faptul că Radu Ștefan Mazăre a fost arestat provizoriu în Madagascar.
În paralel, Inspectoratul General al Poliţiei Române a informat că Radu Mazăre a fost prins, miercuri, de către poliția din Madagascar, fiind arestat pentru o perioadă de 6 zile.
Sursele menționate au mai precizat că Radu Mazăre nu era singur în momentul reținerii, acesta fiind însoțit de o tânără din Constanța. E vorba de iubita lui, Roxana Mihalache.
Operațiunea Capcana
La scurt timp au venit și lămuririle necesare, atunci când Evz a publicat scenariul pus la cale de Interpol pentru extragerea fugarului din vizuină.
Astfel, pe data de 7 mai, Radu Mazăre fusese informat de către autorități că Guvernul îi aprobase șederea pe insulă, pentru o perioadă de cinci ani. Grăbit să-și primească noile acte, în dimineața zilei de 8 mai, Radu Mazăre însoțit de concubina sa, Roxana Mihalache, poreclită “Păluga”, s-a îmbarcat într-o cursă aeriană de linie cu destinația Antananarivo, capitala Madagascarului.
Imediat după aterizarea pe aeroportul internațional Ivato, Radu Mazăre a fost reținut de agenții Interpol, și predat poliției locale care l-a dus în arest.
Fără să citeze surse, ziariștii Evz susțin că prin această metodă, Interpol a căutat să-l extragă pe Mazăre, pentru a se evita un schimb de focuri cu gorilele care păzesc complexul Mantasaly Resort – deținut de fostul primar.
Interpol operează în Madagascar încă din 1961
Madagascar este un vechi membru al Interpol, încă din 4 septembrie 1961, organizația internațională de cooperare a forțelor de poliție având un Birou Național Central (NCB) deschis în capitala Antananarivo.
În mod obișnuit, agenții Interpol nu acționează singuri, în funcție de regiune, aceștia fiind sprijiniți în permanență de forțe ale poliției și serviciilor locale de informații.