Construcția despre care discutăm aparține societății Cambela Prod SRL din Comuna Stejaru, Județ Tulcea. În baza unei autorizații de construire, între blocurile SM3 și SM2 de la Abator urmează să se ridice un nou bloc de 8 etaje. Inițial, acesta trebuia să fie de 10 etaje dar în urma scandalului declanșat de proprietarii din zonă, Primăria s-a decis să aprobe doar 8 etaje.
Nebunia a început în 2014, atunci când, la solicitarea firmei Poliplast Conf SRL, prin Hotărârea 261, consilierii locali au aprobat Planul Urbanistic Zonal. Un an mai târziu, în 2015, Poliplast își obține și certificatul de urbanism Nr. 338 pentru un bloc compus din Demisol + Parter + 10 Etaje.
Încă din prima clipă, în spatele acestui proiect imobiliar, s-a aflat afaceristul Bela Tănase, situația devenind transparentă în 2018, atunci când problema ridicării blocului a fost asumată direct de firma Cambela Prod SRL, patronată de Tănase.
Cât de interesante sunt totuși aceste coincidențe, având în vedere că Mușu Gheorghe, patronul Poliplast, este și el tot din Tulcea, născut în localitatea Vasile Alecsandri, în timp ce Cambela Prod are sediul social declarat în Stejaru, iar Naci Bela e născut în 1978 la Babadag.
Locatarii îngroziți s-au adresat Tribunalului Constanța
Spre finalul lui 2018, când locatarii blocurilor din zonă au realizat ce se întâmplă, prin intermediul asociațiilor de proprietari, au atacat în instanță nenorocitul PUZ din 2014, acțiunea fiind sprijinită de “ASOCIAŢIA CONSTANŢA ALTFEL” reprezentantă de casa de avocatură “Ovanesian și Toxin.” Astfel, în mai 2019, societatea Cambela și Primăria Constanța au ajuns în fața judecătorilor, locatarii solicitând anularea Hotărârii 261 prin care a fost aprobat PUZ-ul.
Pârății au încercat câteva eschive avocațești, Primăria invocând faptul că acțiunea locatarilor a fost formulată tardiv, în timp ce Cambela Prod a ridicat excepţia lipsei interesului şi excepţia autorităţii de lucru judecat.
Autorizația de construire suspendată de instanță
Aceste manevre nu și-au atins ținta, iar în mai 2019, Tribunalul Constanța a respins toate excepțiile invocate de pârăți, și a dispus suspendarea actului administrativ – autorizaţia de construire nr.986/17.07.2017 emisă de Primarul municipiului Constanţa, până la pronunţarea instanţei de fond.
Cambela Prod, de la păioase la betonate
Bela Tănase este cunoscut pentru afacerile sale din domeniul agricol, acesta fiind specializat în producția și comercializarea cerealelor. Astfel, prin intermediul societății Cambela Prod, afaceristul rulează anual mărfuri în valoare de 63 milioane de Euro, având în jur de 100 de angajați, cu o rată a profitului net între 1 și 3%. La nivel personal, Bela are o avere evaluată la 25-27 milioane Euro.
Banii despre care discutăm provin din agricultură, mai exact din cerealele exportate de Cambela prin intermediul cunoscuților “traderi” Ameropa, ADM, Cargill, Glencore și CHS, foarte activi pe ruta maritimă Constanța-Egipt.
Bela Tănase mai este asociat cu 50% la Cambela Construct SRL – Stejaru, alături de Camburi Constantin născut în 1966, tot în județul Tulcea, la Sarighiol De Deal, dar și la firma Highlife Properties SRL – Stejaru deținută 100% de Bela.