Dorin Opreanu, candidat PNL Constanța la Camera Deputaților: „Irigațiile, o prioritate și o obligație pentru guvernul liberal”

Când vorbim de județul Constanța, deși cel mai adesea dezbaterile sunt legate de valorificarea poziției la Marea Neagră, în realitate unul din domeniile cheie, reprezentative, a fost și va rămâne agricultura. Partidului Național Liberal are un specialist în acest domeniu: Dorin Opreanu, director general adjunct al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, profesionist în domeniul accesării fondurilor europene. Este candidat al PNL Constanța pentru un post de deputat.

Județul Constanța deține suprafețe importante de terenuri agricole, iar producțiile la cereale sunt un pilon al domeniului. Pandemia de Covid-19 ne pune însă în fața unei alte paradigme de a interpreta evoluția și dezvoltarea economică. O posibilă criză alimentară despre care se vorbește constant în toate statele europene și nu numai ne-a readus în discuție importanța muncii și investiției în agricultură, crede liberalul.

„Ca director general adjunct al AFIR, am sesizat direcțiile de acțiune ale statelor membre UE în privința Agriculturii. Este lesne de înțeles că, după Covid 19, ceea ce ar putea conduce la tragedii naționale ar fi o criză alimentară. Independența față de resursele agricole devine o prioritate.

Avem ca țară avantajul că suntem deținători ai unor resurse importante, terenuri fertile și forță de muncă în zonele rurale cu tradiție în agricultură.

În ultimii trei ani România a redevenit grânarul Europei, ocupând primul loc doi ani consecutive la producția de porumb și floarea soarelui și primele locuri la producția de cereale și soia.”, spune Dorin Opreanu.

Seceta, inamicul numărul 1

Acesta atrage atenția că ne confruntăm, însă, și cu probleme. Seceta, mai ales în zona Dobrogei, constituie inamicul numărul 1 pentru culturile agricole. Fermierii au atras atenție în mai multe rânduri asupra acestui pericol.

„S-a investit prea puțin în infrastructura de irigații și am ajuns astăzi să vedem suprafețe importante de culturi compromise și agricultori în pragul falimentului. Este o prioritate pentru Guvernul liberal și o obligație a noastră, a tuturor celor care suntem implicați la toate nivelurile în gestionarea politicii agricole naționale să investim fonduri importante pentru a dezvolta un sistem de irigații care să prevină calamitarea agriculturii. Voi susține, în Parlament, o inițiativă legislativă privind sistemul național de irigații, pe care îl consider de interes strategic.”, subliniază Dorin Opreanu.

Suntem a cincea cea mai mare putere agricolă a Europei

Liberalul subliniază că, odată cu retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană, România va deveni a cincea cea mai mare putere agricolă a Europei, dar va avea și cea mai ridicată pondere a populației ocupate în agricultură: 23% din totalul angajaților. Aceste realități trebuie să fie tratate prin prisma creșterii productivității și a valorii adăugate în agricultură și industria alimentară, în contextual constrângerilor de mediu, siguranță alimentară și a schimbărilor climatice.

În acest context, Dorin Opreanu va propune, în parlament, o inițiativă legislativă în materie de procesare a produselor agricole, ca să încurajeze fermierii să proceseze materia primă, nu să o vândă ca atare, dar va susține și necesitatea promovării unei legislații care să conducă la dezvoltarea clasei de mijloc în agricultură.

Cine este Dorin Opreanu

În calitate de director general adjunct al AFIR, Dorin Opreanu asigură coordonarea desfășurării activității direcțiilor și serviciilor din subordine, avizează corespondenta direcțiilor din subordine cu instituții şi organisme implicate în implementarea tehnică și financiară a măsurilor din cadrul Programelor implementate de AFIR. A condus și oficiul județean Constanța, unde a implementa măsurile de finanțare din PNDR 2014 – 1020. A acordat, în această calitate sute de finanțări pentru afaceri din mediul rural din județul Constanța (nu numai pentru cele din agricultură).

Pe timpul celor 2 ani si 8 luni, cât a condus oficiul județean Constanța, a reușit să îl ducă de pe locul 27 din 41 pe țară pe locul 2 in primul an și ulterior pe locul 1 in următorii 2 ani.

În anul 2019, au fost efectuate plăți în valoare de 4.649.739 euro, la nivelul județului Constanța, pentru investițiile în agricultură și pentru cele din sectorul non- agricol. Majoritatea solicitărilor au fost pentru submăsura 17.1, prime de asigurare a culturilor unde au fost depuse un număr de 170 dosare. În ceea ce privește sectorul non-agricol, cea mai mare parte a beneficiarilor s-au spre activitatea de prestări-servicii, IT, contabilitate, secretariat, activități fotografice – acestea reprezintă aproximativ 60% din solicitări. De asemenea au existat solicitări pentru sectorul auto (service, spălătorie, vulcanizare) în procent de 10%, sectorul de îngrijire corporală și cosmetică reprezentând tot 10% din noile afaceri.

Comandat de Organizația Județeană PNL Constanța
Executat de Dorian Punctro Press SRL
Cod mandatar 11200025

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular