De la probabilitatea ca in domeniul energetic lucrurile nu se petrec sub litera legii nu a mai fost decat un pas, iar dovezile faptelor de coruptie completeaza apocalipsa guvernarii Uniunii Social Liberale asupra romanilor. Zilele trecute, am vazut cu totii, cum Remus Vulpescu, directorul de cabinet al ministrului de Finante, Daniel Chitoiu, a denuntat actele de coruptie de la Hidroelectrica. Dincolo de retineri pentru perioada determinate, discutam de mita ce depaseste un million de euro, iar consilierul ministrului ar fi urmat sa fie mituit, contra unui contract in valoare de 260 milioane de euro, conform unor surse judiciare. Toate acestea explica, proasta guvernare, insa mult mai grav este cum se rasfrang toate acestea asupra administratiilor locale, care au, in desfasurare, proiecte in domeniul energetic. Certificatele verzi, spre exemplu sunt asteptate de catre reprezentantii unitatilor administrative teritoriale mai ceva decat painea calda, in vederea implementarii unor proiecte care le-ar aduce mai multi bani in bugetele locale, bani care i-ar putea folosi drept cofinantate si pentru alte investitii.
Judetul Constanta este parte a acestui blocaj in domeniul energiei, iar intarzierea acordarii certificatelor verzi, a constructiei parcurilor eoliene, a blocarii investitiilor si crearii de noi locuri de munca sunt alte dovezi ca liderii USL au incurajat spaga din cadrul acestui minister, spune presedintele Organizatiei Judetene Constanta a Partidului Miscarea Populara Constanta, Claudiu Iorga Palaz, care cere demisia ministrului Energiei, Constantin Nita. Totodata, presedintele PMP Constanta vorbeste despre implicarea presedintelui CJ Constanta, Nicusor Daniel Constantinescu in cazuri de acest gen.
“Spaga din cadrul ministerului condus de Constantin Nita arata incompetent Guvernului USL de a conduce Romania, de a coordona proiecte din care cetatenii sa aiba castiguri vizibile. Intarzierea avizelor pentru fiemele care desfasoara activitati in domeniul energetic, intarzierea scoaterii autorizatiilor de constructie a parcurilor eoliene sunt dovezi clare ca altele sunt interesele celor inplicati in actul de guvernare. In judetul Constanta stiu ca s-a intarziat voit scoaterea autorizatiilor pentru astfel de investitii, iar principalul vinovat este presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Daniel Constantinescu. Cu acordul lui s-a intarziat constructia parcurilor eoliene si avem destule cazuri de administratii locale in judet care asteapta deblocarea certificatelor verzi si va dau un singur exemplu, cel al administratiei din Pestera. Acolo primarul Valentin Vrabie a facut numeroase demersuri, dar fara succes, iar investitorii par sa nu mai fie dispusi sa astepte la nesfarsit. Pierdem forta de munca, investitori si ma intreb daca toate acestea sunt cumva si in judetul nostru, practici pe care le-am vazut aplicate si demonstrate, zilele trecute, la nivel central? In astfel de conditii, Partidul Miscarea Populara cere demisia ministrului Constantin Nita si punerea, in regim de urgenta, in aplicare a legislatiei in domeniul energetic, iar Presedintelui CJC Nicusor Daniel Constantinescu ii solicitam descentralizarea catre primariile din judetul Constanta a eliberarii autorizatiilor de constructie astfel incat comunitatile sa poata beneficia fonduri pentru proiecte”, declara Claudiu Iorga Palaz, presedintele PMP Constanta.
Facem precizarea ca certificatele verzi se regasesc pe toate facturile de energie emise dupa 30 Nov 2012 calculate pentru energia consumata incepand cu data de 26 iulie 2012. Desi acestea ar putea insemna beneficii serioase pentru buzunarele consumatorilor, dar si pentru investitori, sprijinul statului continua sa intarzie. “Beneficiile consideram ca se regasesc in spaga dovedita de la minister si nu in interesul pe care statul ar trebui sa-l acorde investitorilor si consumatorilor”, completeaza liderul PMP Constanta.