Nicu Pârlăteanu pune din nou pe jar opinia publică din România. În 2012, pe când era închis în Penitenciarul Giurgiu, unde ispăşea pedeapsa primită pentru că şi-a omorât propriul tată, Pârlăţeanu a transmis o scrisoare de ameninţare cu moartea judecătoarei Aspazia Cojocaru de la Curtea Constituţională a României, într-un moment în care votul acesteia era decisiv în procesul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu. Scrisoarea de ameninţare era semnată „Asasinul Elodiei”. Multe semne de întrebare au rămas de pe urma acelei afaceri: de unde avea un puşcăriaş adresa judecătoarei, de unde avea informaţii referitoare la rolul pe care îl juca aceasta în demiterea preşedintelui, de la ce fundaţie primise puşcăriaşul o felicitare cu desenul unei cruci negre, pe care a decupat-o şi a lipit-o pe mesajul de ameninţare, ce legături avea cu cei doi poliţişti din Olt care accesaseră sistemul informatic al Poliţiei pentru a găsi adresa Aspaziei.
După mai bine de un an de la ciudatele întâmplări, paricidul Pârleţeanu loveşte din nou, pe carea unei misive. De data aceasta, puşcăriaşul a trimis o scrisoare completului de judecată care instrumentează recursul declarat de fostul poliţist Cristian Cioacă la hotărârea de condamnare pentru uciderea fostei sale soţii, Elodia Ghinescu. În cuprinsul scrisorii, Pârleţeanu spune: „Recunosc că am fost complice la asasinarea Elodiei Ghinescu, complicitatea fiind determinată de presiunile acestui grup şi a fost tocmai urmare a faptului că am refuzat să îl asasinez pe ofiţerul de poliţie Negrea Marian”. Referitor la grupul care ar fi exercitat presiuni asupra sa pentru a fi complice la asasinarea Elodiei, Pârleţeanu a dat explicaţii chiar în procesul în care este judecat pentru ameninţarea la adresa judecătoarei Curţii Constituţionale. Atunci a explicat utilitatea tubului de lipici găsit în celula sa: „l-am folosit pentru a lipi un decupaj dintr-un proces-verbal, al cărui conţinut făcea referire la asasinarea la comandă a unor magistraţi şi ofiţeri de poliţie de către un grup care avea legătură cu moartea Elodiei Ghinescu”.
Deşi scrisoarea lui Pârlăţeanu pare elucubraţia unui criminal, chiar a existat un ofiţer de poliţie cu numele Negrea Marian, fost şef al biroului de cercetări penale al Poliţiei Medgidia, pensionat pe caz de boală, găsit decedat în garajul său, asfixiat de la gazele de eşapament ale maşinii sale Dacia, în anul 2003. Alături de Negrea a fost găşit trupul unei prostituate.
Ca ultim amănunt, Nicu Pârlăţeanu este, de loc, din Constanţa. Vom reveni.
Adrian Carlescu