Infiintarea unei culturi de afine nu este atat de usor precum pare. Desi multi ar fi tentati sa creada ca este suficient sa cumperi butasii, sa ii plantezi, iar apoi sa ai grija de ei, lucrurile nu stau chiar asa.
Bineinteles, pentru consumul propriu poti opta pentru acesta varianta, insa pentru o cultura mare, din care vrei sa faci o afacere, e nevoie sa respecti niste pasi si trebuie sa te confrunti si cu birocratia. Una din legile pomiculturii care vorbeste despre criteriile care trebuie respectate pentru a infiinta o cultura de afin spune ca plantatia poate fi infiintata numai cu material saditor de afin certificat. Acesta trebuie sa fie produs in conditii optime, adica sa previna raspandirea bolilor si sa asigure perpetuarea calitatii plantelor mama.
Un alt aspect important care are in vedere originea materialului saditor de afin, este aceea ca o plantatie poate beneficia de subventie doar daca a fost infiintata cu un material saditor de afin certificat. In caz contrar, o plantatie cu material saditor de afin care nu este certificat va fi considerata ilegala si nu va mai primi subventie.
Atunci cand se porneste plantatia este extrem de important soiul si modul in care este obtinut materialul saditor. Exista trei variante prin care se poate procura materialul saditor. O varianta este aceea prin butasire, altoire sau prin culturi in-vitro. O cultura in-vitro presupune obtinerea unei plante identice genetic cu planta mama. Acest lucru porneste de la cultivarea pe medii artificiale a unor fragmente de tesuturi, adica o portiune microscopica din mugurele de crestere. Avantajul acestei metode de obtinere este ca in acest fel se va obtine o planta sanatoasa. Chiar daca planta mama era infectata cu bacterii, ciuperci sau chiar virusuri, planta fiica nu va fi afectata deoarece in acel fragment microscopic nu pot exista germeni patogeni.
Inainte sa cumperi material saditor de afin cel mai bine e sa te informezi daca furnizorul este autorizat si certificat sa produca si sa comercializeze material saditor. O pepiniera de afini care va poate oferi material de afin certificat este Pepinierea Olunden. Este cea mai mare pepiniera din Sud-Estul Europei si poate oferi servicii de consultanta in infiintarea plantatiilor de afini. Materialul saditor de afin este adus din SUA, dar este adaptat conditiilor meteo din tara noastra. Pe langa faptul ca acestia au material saditor de afin, mai au si material saditor pentru merisoare, o planta inrudita cu aflinul, careia i se mai spune si afinul rosu.