WikiLeaks/Stratfor: “Radu Mazăre, piesa de bază a crimei organizate din Constanța”

Numele fostului primar Radu Mazăre, apare menționat de 29 de ori în baza de date a organizației Wikileaks: de 19 ori în registrul “The Global Intelligence File” (bază de date alcătuită din 5 milioane de e-mailuri ale companiei de consultanță Stratfor), de 5 ori în “PlusD” (bază de date alcătuită din informații confidențiale, de ordin diplomatic, ale guvernului american) și de alte 5 ori în “Cablegate” (bază de date ce conține, în principiu, corespondența dintre ambasadele SUA, din întreaga lume, și ministerul american de externe).

“Un primar și fiul său au defilat ca Naziști” așa începe un e-mail, din 2009-07-20, trimis de unul dintre angajații Stratfor către propria companie.

“Primarul unui oraș din România, a reușit să stârnească furia evreilor și a organizațiilor pro-democratice, după ce a defilat la o paradă de modă, împreună cu fiul său, în uniforme germane din Al Doilea Război Mondial. Să porți o uniformă nazistă este ilegal în România, stat care a negat participarea la Holocaust, până când, în 2004, o comisie internațională a demonstrat uciderea a 380,000 de evrei în teritoriile controlate de acesta.” Nota poate fi citită integral aici.

Într-un alt document mai vechi, datat 17 octombrie 2006, trimis de la București către ministerul american de externe, diplomații vorbesc despre lupta anti-corupție, și de necesitatea unor eforturi mai mari în această direcție.

Radu Mazăre este menționat și cu această ocazie la capitolul politicieni corupți, semn că americanii înțelegeau încă din 2006 spre cine să-și îndrepte atenția. Nu la fel de inteligent a fost însă și electoratul din Constanța.

“Direcția Națioanală Anticorupție, condusă de procurorul Daniel Morar, a lansat în ultimul an, mai multe anchete care vizează figuri politice de nivel înalt. Aceste anchete sunt fără precedent, având în vedere punerea unor persoane anterior percepute public ca fiind de “neatins” pe lista suspecților, precum fostul premier – Adrian Năstase, vice prim-ministrul – George Copos, șeful Marelui Stat Major – Eugen Bădălan, primarul orașului Constanța – Radu Mazăre, fostul ministru al privatizării – Ovidiu Mușetescu, secretarul de stat de la economie – Ionel Manțog, finanțistul Partidului Liberal – Dinu Patriciu, senatorul – Șerban Mihăilescu, președintele Consiliului Județean Vrancea – Marian Oprișan, prefectul județului Iași – Radu Presecaru.”

Asistența tehnică și echipamentul pus la dispoziție de către consilierul juridic rezident al ambasadei au fost esennțiale în multe dintre recentele investigații de succes ale DNA. Calblograma poate fi studiată integral aici.

Apariția lui Radu Mazăre îmbrăcat în uniformă de general nazist a stârnit și indignarea diplomaților ruși, care au ținut să precizeze că “un asemenea act blasfemic care dezonorează memoria a milioane de victim ale nazismului, nu trebuie să rămână fără cele mai grave reacții internaționale” preciza agenția rusă Itar-Tass, Moscova, 23 Iulie 2009 Documentul poate fi consultat aici.

Într-un raport din 19 februarie 2013, primarul Mazăre este descris ca “o piesă importantă a crimei organizate din Constanța”

“Actualul primar, Radu Mazăre, lider al PSD, și magnat media, ține cu mână de fier întreaga activitate din Constanța. Se spune că el este piesa de bază a crimei organizate din Constanța și una dintre cele mai puternice figuri ale criminalității din România. “ Raportul Stratfor poate fi lecturat intregal aici.

După cum se poate observa, cam aceasta era imaginea lui Radu Mazăre în lume, fostul primar fiind perceput ca lider al lumii interlope, politician de rang înalt corup, dar și un personaj puțin instabil mental, care defilează în uniformă nazistă fără să-i pese de consecințele legale.

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular