Dacă la Constanța apa este considerată scumpă, aflăm că India a rămas deja fără!

Încă de la începutul lunii iunie, pe măsură ce valul de caniculă a lovit nordul Indiei, mai multe orașe din această țară au rămas fără apă. Chiar în aceste zile, locuitorii orașelor Chennai, Bengaluru (Bangalore) și Hubli primesc apă cu ajutorul unor cisterne.

Cisternă cu apă în Bangalore

Fiecare familie primește în jur de 10 litri zilnic, aceasta fiind rația totală pentru băut și gătit, dar și pentru spălat. Așa cum am mai publicat și-n trecut, din nefericire, criza apei este o realitate, iar Ziua Zero se apropie vertiginos.

Conform unui raport dat publicității de institutul NITI Aayog din India, peste 21 de orașe din această țară vor rămâne total fără apă începând de anul viitor. Ne despart practic doar câteva luni de momentul în care, o mare parte din India va avea nevoie de asistență umanitară. În aceste condiții, nu este greșit să afirmăm că “Ziua Zero” se apropie, și poate trebuie apăsat deja  butonul de panică.

Dacă vom analiza cu atenția “Atlasul de Risc al Apei” realizat de Institutul Mondial al Resurselor, vom observa cu ușurină că zonele afectate de lipsa apei sunt caracterizate în general prin instabilitate politică, socială, economică, multe dintre acestea fiind zone de conflict.

Atlasul zonelor cu risc ridicat privind lipsa apei
Atlasul zonelor cu risc ridicat privind lipsa apei

În 2018, Cape Town a fost primul oraș din lume care s-a văzut obligat să oprească alimentarea cu apă. S-a ajuns aici din cauza secetei care lovise regiunea Africii de Sud. Anul trecut au scăpat ca prin urechile acului, însă situația se înrăutățește treptat din pricina încălzirii globale.

Și din păcate, Cape Town nu este singurul exemplu de mare oraș care riscă să rămână fără apă, pe lista metropolelor unde alimentarea cu apă reprezintă o mare problemă fiind incluse următoarele: Sao Paulo, Melbourne, Jakarta, Londra, Beijing, Istanbul, Tokyo, Bangalore, Barcelona și Ciudat de Mexico. Toate aceste orașe urmează să se confrunte, în scurt timp, cu o criză majoră a apei potabile.

În legătură cu situația orașului Constanța, din perspectiva aprovizionării cu apă, dar și a litoralului nostru la Marea Neagră, am publicat un documentar încă anul trecut. Materialul intitulat “Constanța și Războiul Apei. Primarul Vrabie se crede stăpânul resurselor” este disponibil aici (click).

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular