Istoria nestiuta a Constantei: cazematele germane!

bunkersIn zona promenadei Cazinoului Constanta, ba chiar si integrat in structura acestuia, exista un vast sistem de cazemate germane datand din perioada Celui de-al Doilea Razboi Mondial, cele mai multe fiind construite in anul 1944, in perspectiva aprarii impotriva unei iminente invazii sovietice.
Dupa cum stim, actul de la 23 August 1944 a dat peste cap toate planurile armatei germane, dar si viitorul Romaniei. Parerile sunt impartite in privinta cazematelor din zona Cazino, au trecut multe decenii de atunci, se pare totusi ca s-a executat foc dinspre aceeste guri de mitraliera. E greu de specificat cu siguranta, materialele istorice scriptice, arhivele, nu ne ajuta cu detalii asupra constructiei ori al aportului in razboi al acestor fortificatii. Iar Armata pastreaza un secret desavarasit. Totul trebuie descoperit, analizat si dedus acum, in situ.
Trebuie specificat ca toate cazematele si buncarele din zona Cazino sunt parasite, iar accesul in interior este blocat. Se pare ca au fost dezafectate si inchise imediat dupa terminarea razboiului, aceste constructii se constituie astazi in adevarate masini ale timpului, cumva nealterate de deceniile de comunism ori de victoria imposturii, specifica perioadei post-1989. Atingand zidurile acelor cazemate putem incerca sa facem conexiunea cu fibra romaneasca adevarata, nealterata, a anilor ’30.
Sunt aproape 70 de ani de cand aceste cazemate leviteaza deasupra trecerii inexorabile a timpului, si a timpurilor. Este timpul sa le descoperim si, poate, sa ne aducem aminte de un Regat al Romaniei, care, desi a “pariat” pe calul necastigator in Al Doilea Razboi Mondial (si a platit un pret urias in sange pentru asta), a facut-o demn, din postura de al doilea aliat european al Germaniei. Domnilor, va invit la o calatorie in interiorul cazematelor WW2 din zona Cazino. Veti vedea , in premiera, imagini unicat din interiorul acestor cazemate uitate de timp, undeva la 1945…

Sursa: http://www.aedificium-ct.com/

 

Similar Articles

Comments

  1. În afara cazematelor menţionate a mai existat încă una în apropierea porţii 1 Aceasta a fost aruncată în aer, distrusă în totalitate prin anii 1960 -1963. Au fost atunci nişte explozii uriaşe, care s-au auzit în tot oraşul.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular