Istoria nestiuta a Constantei: Cazemata Cazino B

Cazemata B este de fapt un mic buncar sapat in faleza Cazinoului. Impreuna cu cazemata ā€˜Cā€™ face parte dintr-un sistem de 2 cazemate construite in acest mod. Gurile de foc au fost practicate aprope de nivelul marii si aparau zona de Est (cazemata B) si cea de Sud (cazemata C).

cazbcazb2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

E timpul sa aruncam o privire in interior. Constructia se prezinta in stare foarte buna, dat fiind ca a fost construita acum 70 de ani.Ā  Majoritatea treptelor scarii a ruginit in totalitate, in rest, structural nu se observa deficiente.Ā  Spre deosebire de pillbox-urile ce strajuiesc faleza, aceste cazemate nu au fost tencuite la interior, peretele se prezinta la stratul de beton armat.

cazb3cazb4

 

 

 

 

 

 

Discutam despre un cuib de cazemata de forma paralelipipedica, cu lungimea si latimea estimata la 3m, iar inaltimea ceva mai mare, poate 4m.Ā  Servantul mitralierei statea in pozitie verticala, gura de tragere fiind pozitonata la 1,5 ā€“ 1,7m fata de sol.

Interiorul este PET-uit cum ā€œse cuvineā€, societatea de consum a descoperit aceasta cazemata cu mult inaintea noastra. Interesant cum au ajuns aceste ambalaje acolo, posibil ca putul de acces (din care nu avem imagini deocamdata) sa corespunda cu subsolul Cazinoului.Ā  Accesul se face printr-o ā€œcanalizareā€, dincolo de care se poate cobora nestingherit in interior.

cazB_05-400x300cazB_07-300x400

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aceste doua cazemate sunt cel mai usor accesibile dintre cele aflate in zona Cazino, insa, in acelasi timp, si cele mai putin cunoscute localnicilor. Motivul e usor de imaginat ā€“ constructiile sunt ā€œscobiteā€ in faleza, la exterior neobservandu-se decat gurile de tragere (chiar si acestea sunt putin vizibile).

cazB-C-1024x768

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular