Cazemata faleza Cazino, zona Statuia lui Eminescu (D)

Cazemata faleza Cazino este, probabil, una dintre cele mai cunoscute cazemate WW2 de pe teritoriul Romaniei. Milioane de turisti, romani si straini au scrutat curiosi, contrariati, catre gurile de tragere. Paradoxal, nimeni nu are date certe despre aceste constructii, nu stie cum arata la interior, nici macar nu se cunoaste pe timpul carui razboi au fost ridicate. Aici intervene rolul Aedificium Constanta, si, bazandu-ne pe fotografii, vom incerca sa facem putina lumina printre tenebrele acestor cuiburi de mitraliera.

Datorita amplasarii sale cu totul speciale, in bataia valurilor, Cazemata faleza Cazino  este puternic afectata de trecerea anilor. Armaturile metalice s-au corodat sub actiunea apei sarate, dar ramasitele periscopului mai sunt inca vizibile.

cazD_02-400x300cazD_01-400x300

 

 

 

 

 

 

 

Cazemata faleza Cazino  este inundata si se constituie intr-un adevarat burete de umezeala si rugina. Privind prin deschiderea de foc, se observa ca nivelul apei ajunge pana la nivelul gurii de tragere.
Cel mai important aspect al explorarii este inscris chiar pe ambrazura  – AR 10 Mai 1944 . Data finalizarii constructiei, precedata de initialele AR – Armata Romana. Iata, asadar, ca celebrele “cazemate nemtesti” sunt, de fapt, ridicate chiar de romani.

cazD_04-400x300 cazD_03-400x300

 

 

 

 

 

 

 

Sa deschidem insa “poarta” obiectivului foto catre lumea tenebroasa a unei cazemate naziste partial inundate, uitate de timp in anul 1945. Un spatiu sinistru, asa cum a fost si razboiul in slujba caruia a fost ridicata.

Desi puternic corodata de apa marii, Cazemata faleza Cazino are  surprinzator, o serie de elemente metalice care se mai pastreaza in interior. Un ax aflat in centrul a ceea ce a fost odata periscopul de observatie, iar, in partea dreapata, racordul unei conducte de dimensiuni apreciabile, dotata cu un capac. Se mai pot vedea pe pereti si urme ale diverselor sisteme complementare armei.

cazD_07-300x400 cazD_08-300x400

 

 

 

 

 

 

cazD_05-400x300 cazD_06-400x300

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Accesul in aceasta cazemata (cat si in cea alaturata) se face printr-o “gura de canalizare” si un tunel, partial inundat. Putul acesta poarta numeroase mistere si il vom analiza intr-un articol viitor.

 

cazD_10-400x300cazD_09-400x300

 

 

 

 

 

 

 

 

De la inaltime, lucrurile stau astfel.cazD-E_in-1024x620

 

Sursa: http://aedificium.rockhall.ro/cazemata-faleza-cazino-zona-statuia-lui-eminescu-d/

 

 

 

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular