No menu items!
No menu items!

De ce şi-a schimbat ÎPS Teodosie de două ori numele

teoVă mai amintiţi povestea lui Dinel Staicu? Afaceristul craiovean care şi-a schimbat numele pentru a scăpa de o condamnare penală? Cazul său a devenit atât de cunoscut, încât atunci când auzi de schimbarea unui nume, nu te poţi abţine să nu te întrebi dacă nu cumva în spatele acestui gest se găsesc intenţii de sustragere de la răspundere. Cel mai spectaculos caz de „rebotezare” din Constanţa aparţine şefului celor care ne botează copiii, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie. Înaltul ierarh tomitan se află la a doua schimbare de nume şi este extrem de probabil ca această metamorfoză a actelor sale de stare civilă să-i fi produs avantaje. Cu siguranţă, însă, că i-ar putea produce şi neplăceri, având în vedere neactualizarea decretului de recunoaştere pe funcţia de şef al Arhiepiscopiei Tomisului şi posibila consecinţă a nulităţii documentelor semnate în ultima perioadă.

Înalt Prea Sfinţitul Porcu

Potrivit preotului Ioan Buga – profesor universitar şi scriitor de real talent – actualul ierarh al Tomisului ar fi purtat la naştere numele Porcu Macedon. Odată cu înscrierea sa la Seminarul Teologic, acesta şi-ar fi schimbat numele de familie, din Porcu, în Petrescu. Decizia a fost perfect justificată, deoarece nimeni nu este răspunzător pentru numele primit de la străbuni, dar mai ales pentru că, iată, astăzi nu avem un Prea Sfinţitul Porcu. Susţinerile lui Buga au fost publicate în trei cărţi de autor, intrate în circuitul public, şi nu au fost niciodată infirmate de ÎPS Teodosie. Sub noul nume, de Macedon Petrescu, actualul ierarh şi-a început cariera clericală, întâi ca simplu cântăreţ de paraclis la Sfântul Antim (1982-1986), devenind apoi asistent universitar la Institutul Teologic din Bucureşti (1986-1994), episcop-vicar la Arhiepiscopia Bucureştilor (1994-2001), arhiepiscop al Tomisului (2001-prezent) şi profesor universitar la Universitatea Ovidius din Constanţa (2004 – prezent). Numirea în demnitatea de arhiepiscop s-a făcut de către Sinodul Bisericii Ortodoxe Române, în baza procedurilor elective, însă a devenit efectivă prin Decretul nr. 135/23 martie 2001 semnat de preşedintele României. În articolul unic se arată: „Prea Sfinţitul Doctor Teodosie (Petrescu Macedon) se recunoaşte în funcţia de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului”. Aşadar, toate prerogativele funcţiei au fost transmise unei persoane care purta numele de stare civilă de Petrescu Macedon.

Şi-a schimbat numele, când avea probleme penale

Pe 29 martie 2009, arhiepiscopul îşi schimbă pentru a doua oară datele de stare civilă, modificându-şi numele din Petrescu Macedon, în Petrescu Teodosie, rupând astfel definitiv legătura cu identitatea sa lumească, primită la naştere. „Modificarea schimbării” a survenit tocmai într-un moment în care ÎPS Teodosie avea probleme grave cu datoriile către Fisc. O serie de preoţi caterisiţi de Teodosie lansaseră deja acuzaţii grave împotriva sa privind contractarea de credite de nevoi personale de către persoana fizică Petrescu Macedon, precum şi alte credite în numele Arhiepiscopiei, garantate cu salariile preoţilor. Dar cea mai deosebită întâmplare anterioară ultimei schimbări de nume a fost o înregistrare făcută în luna martie 2009 de reporterii sub acoperire de la România Liberă, cei care au reuşit să cumpere înscrierea la Facultatea de Teologie în mijlocul anului universitar, cu 850 de euro, din 3.000 solicitaţi de înaltul ierarh. Articolul şi filmarea RL au condus la o premieră absolută, Teodosie devenind primul ierarh urmărit penal din istoria bisericii.  Este posibil ca schimbarea de nume să aibă ca motivaţie tocmai această situaţie năucitoare a ierarhului: urmărit penal, urmărit de creditori şi acuzat de preoţii de mir că le-a furat salariile ca să plătească datorii către Fisc şi bănci.

Fiscul nu l-a putut executa pe Macedon Petrescu, pentru că nu mai există o persoană cu acest nume

Indiferent de ce a gândit Teodosie, este de menţionat faptul că schimbarea de nume l-a scutit de la executarea unei amenzi primite în Dosarul 11035/118/2008, al Tribunalului Constanţa, întocmit în baza plângerii depuse de liderul sindicatului Solidariatatea al preoţilor, Gabriel Mascas, cel care reclamase că nu a primit răspuns la o cerere întemeiată pe dispoziţiile Legii 544/2001 a accesului la informaţiile de interes public. Teodosie a fost condamnat la plata unei amenzi în cuantum de 67.288 de lei, însă executorul judecătoresc şi Fiscul nu au putut face executarea silită, deoarece persoana fizică Petrescu Macedon nu mai există în evidenţele de stare civilă.

Actele oficiale – lovite de nulitate?

Pe lângă beneficiile – plănuite sau nu, chiar nu contează, ale schimbării de nume – există însă şi evidente necazuri. Astfel, ierarhul tomitan nu a obţinut un nou decret prezidenţial de recunoaştere pe funcţie şi nici o altă decizie a Sinodului BOR care să prevadă explicit că prerogativele funcţiei sunt exercitate de persoana fizică Petrescu Teodosie şi nu de Petrescu Macedon. Din aceste considerente, documentele oficiale semnate după 29 aprilie 2009 în baza Decretului 135/2001 ar putea fi lovite de nulitate.  Mai mult, având în vedere că numele recunoscut prin Decret pentru a exercita prerogativele funcţiei de arhiepiscop nu mai există în evidenţele de stare civilă, se naşte întrebarea dacă nu cumva postul este în momentul de faţă vacant.

Similar Articles

Comments

  1. Ma intreb cum schimbarea numelui poate face un om de negasit pentru Fisc. Femeile care se casatoresc isi schimba numele dar asta nu le face de negasit pentru autoritati. Exista unul si acelasi CNP in baza caruia se poate identifica orice persoana, nu? Doar sa se vrea!

  2. devine un fel de Elodia, … il cauta si in gaura de sarpe si tot nu da de el. Cum de nu s-au prins toti delapidatorii post-decembristi, isi recunosteau “numele de scena” la primarie si scapau cu “obrazul curat” si cu tot ce au spoliat!

  3. Cred ca primul nume pe care-l avea era cel mai potrivit pentru el,desi ma intreb de ce a fost adus in Constanta un moldovean care nici nu este calugar de foarte mult timp,pe cand in Judetul Constanta sunt unii calugari inca de la varsta de 14-15 ani cand au terminat clasa a VIII-a si apoi si-au facut studiile si doctoratele.Cred ca unul din acestia merita mai mult decat Porcu, Macedon,Teodosie sau ce o mai urma….(un alt nume)

  4. RUSINE CELOR CE SCRIU ASEMENEA ARTICOLE.MAI BINE V-ATI DOCUMENTA.VIZITATI MANASTIREA ACOPERAMANTUL MAICII DOMNULUI DE LA DORNA ARIN SI PARTICIPATI LA O LITURGHIE ALATURI DE IPS.TEODOSIE SI O SA FITI DE ALTA PARERE.DACA SUNTETI VREDNICI….DACA SUNTETI PIERDUTI NU O SA AJUNGE-TI NICIODATA SA VA BUCURATI DE ACEL LOC.

  5. De ce dureaza ATAT DE MULT ARESTAREA acestui “inalt” sarlatan???
    Le este frica domnilor politisti, procurori sau judecatori ca acest hot nu le mai poate sfinti averile ilicite si prea-cinstitele curvaraseli facute ca si el. Mult mai bine i-ar sta intr-o chilie, cu gratii si insotitor cu ii place lui sa aiba. Atunci va avea timp sa-si spuna rugaciunile crestinesti sau poate si pacatele, sa nu le ia cu el pe lumea cealalata, pentru ca vrem sa le aflam si noi muritorii sa stim de ce si mai ales de cine sa ne pazim. Va rog din suflet ajutati acest ratacitor, care pacatuieste atat de mult, care este pe calea pierzaniei sa se mantuiasca. Ajutati-l pe pacatosul de el sa spuna adevarul nu doar sa pacaleasca amaratii si pe cei saraci cu duhul si sa le ia banii amagindu-i cu promisiuni desarte.Asa sa ne ajute Dumnezeu. Amin.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular