Traian Cristea, un primar prea bătrân pentru Staţiunea Tineretului

Litoralul românesc stârnește anual discuții lungi și neconstructive. Auzim mereu că bulgarii ne-au întrecut, la fel cum știm deja că există în lumea asta plaje devenite modele de succes. Aleșii noștri n-au fost în stare nici măcar să copieze părțile bune ale acestor restorturi turistice de-o notorietate incredibilă. Dăm vina pe orice, uitând însă că factorul uman este decisiv. Râdem de Radu Măzăre, pentru că se măscărește pe la televizor în fel și chip, fără să ne uităm pe statistici. Mamaia a avut anul acesta, de 1 mai, peste 40.000 de turiști veniți să se distreze la îndemnul primarului ”salvamar”. Iar parcă pentru a demonstra că totul nu e doar o coincidență fericită, la polul opus se află tocmai stațiunea Costinești, celebră în trecut pentru atracția pe care o exercita în rândul tinerilor. Faimoasa stațiune a tineretului a fost vizitată anul acesta  doar de aproximativ 300 de turiști, care au venit, s-au minunat de pustiul pe care l-au găsit și și-au văzut, aşa cum e normal, de drum. Iar asta în condițiile în care discutăm despre o minivacanță de câteva zile. Chestionat de presă în legătură cu dificultățile prin care trece stațiunea pe care o administrează, primarul Traian Cristea răspunde frapant, dar nonșalant: „e mai bine așa, e liniște”.

Oamenii de afaceri din Costineşti simt falimentul bătându-le pe umăr
faleza-costinestiTraian Cristea e primar în Costinești din anul 2000, fiind deja la mandatul cu numărul patru. Ar fi ușor să-l acuzi pe edil că apropiindu-se de 70 de ani, nu mai înțelege pur și simplu nevoile ”tinerești” ale stațiunii pe care o conduce. De la fața locului însă, devine vizibil că Traian Cristea nu ține pe loc Costineștiul, ci îl trage în jos, intenționat, stațiunea fiind condusă ca o feudă, în funcție de cheful și mai ales orgoliile exacerbate ale fostului CAP-ist.  Mamaia are un plan de marketing bine pus la punct, cu un imn controversat și un primar care apare la toate televiziunile pentru a-și promova stațiunea, la fel cum Vama Veche e nelipsită din jurnalele de știri, în fiecare vară. Eforie Nord are un site, www.hailaeforie.ro și se promoveaza intens pe toate canalele posibile. Costinești? Nu. Primarul Cristea este dezinteresat să creeze un plan de promovare pentru una dintre cele mai cunoscute stațiuni turistice din România, pentru că lui îi place liniștea, necaracterisitică unui sezon plin.

Costinesti1Una dintre primele măsuri pe care primarul le-a luat, odată instalat în funcție, a fost să umple faleza de mai multe tarabe insalubre, care pe lângă faptul că sunt urâte, împiedică și vizibilitatea turistului spre lac, ceea ce a făcut ca zona să devină neatractivă pentru simplul fapt că nu a avut expunere, bărcuțele și hidrobicicletele de pe lac devenind astfel mai puțin căutate deși erau una din atracțiile locului. Costineștiul, după 12 ani de Traian Cristea, are un aer bătrânesc și mai ales sumbru. Canalizări fără capace, magazine fără geamuri sau uși, căsuțe aflate în paragină, drumuri  care par neasfaltate de zeci de ani, terenuri de sport lăsate de izbeliște iar dacă ai noroc, seara când bate vântul, te poți bucura de o mireasmă aparte, venită de la groapa de gunoi. Dincolo de falimentul iminent al stațiunii, televiziunile refuză să mai promoveze Costineștiul, reprezentanții acestora fiind rugați în dese rânduri de primar să îi evite feuda, pe  motiv că nu l-au prezentat într-o lumină favorabilă în timpul campaniei electorale ce a avut loc anul trecut. Radiourile naționale care făcuseră un obicei din a-și muta vara sediul în stațiune au încetat să mai facă asta, sătule ca angajații lor să-și piardă timpul jucând volei într-o stațiune care n-a mai avut un concert organizat de ani buni de zile. În aceste condiții, ținând cont că presiunea oamenilor de afaceri din Costinești, care simt falimentul bătându-le pe umăr, e din ce în ce mai mare, primarul ar trebui să primească investitorii cu pâine și sare, să alerge după promovare, zi de zi, sau pur și simplu să-și prezinte demisia, recunoscând astfel că la 67 de ani e cam nepotrivit ca primar al „staţiunii tineretului”.

Dorian Hapurnea

Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Instagram

Most Popular